Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
- Makaron do lasagne (400 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Szpinak mrożony (450 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (25 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Ser parmezan (150 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na lasagne ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku
Mięso umyj i osusz, następnie pokrój w drobną kostkę.
Dopraw solą i pieprzem.
Pół cebuli drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż cebulkę i czosnek, pod koniec dodaj kurczaka i smażyć aż do przyrumienienia.
Następnie dodaj do mięsa szpinak i duś całość pod przykryciem ok. 15 min.
Pozostałą połówkę cebuli pokrój i podsmaż na osobnej patelni z dodatkiem oliwy. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, papryką ostrą oraz oregano. Gotuj przez co najmniej 10 min.
W międzyczasie przygotuj naczynie z gorącą wodą i namocz makaron, aż zmięknie.
Gdy makaron będzie miękki, przygotuj naczynie żaroodporne i natłuść je pozostałą oliwą.
Układaj składniki warstwowo: na spód wyłóż część makaronu, następnie pokryj go sosem z pomidorami, na to dodaj sos ze szpinakiem i kurczakiem, zakończ układanie makaronem, powtórz czynność do wykończenia składników.
Wierzch lasagne posyp tartym parmezanem.
Tak przygotowaną lasagne piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 min.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne
Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem jest doskonałą opcją na naprawdę smaczny i odżywczy posiłek. To wybór idealny dla miłośników włoskiej kuchni, w nowoczesnym wydaniu.
Przepis na lasagne ze szpinakiem i kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Lasagne to doskonały pomysł na prawdziwy włoski posiłek. Sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników tej kuchni. Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić lasagne, koniecznie sięgnij do tego przepisu. Choć nie jest to klasyczna wersja, zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem. Lasagne jest tradycyjną włoską potrawą na bazie płatów makaronu, mięsa i sosu. Najczęściej używa się do niej sosu pomidorowego i beszamelu, jednak można ją również przygotować w wersji wegetariańskiej, czy z sosem śmietanowym. W Polsce znamy lazanie, to, to samo danie, o nieco spolszczonej nazwie. To potrawa, która doskonale sprawdza się na obiad. Wiele osób jednak nie wie, jak się robi to danie. Jeśli Ty również poszukujesz sprawdzonej i prostej receptury, koniecznie sięgnij po tą wyżej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lasagne ze szpinakiem i kurczakiem, by była pyszna i domowa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Całość robi się w piekarniku, a ze względu na zastąpienie mięsa wołowego, drobiowym to danie staje się lekkie i niezwykle fit. Możesz po nie sięgać nawet na diecie odchudzającej. Warto wiedzieć, że choć obecnie lasagne nieodłącznie kojarzy się z Włochami, to jej pochodzenie niekoniecznie jest właśnie z tego kraju. Istnieją zapiski, które mówią wprost, że lasagne może również pochodzić z Grecji. Co więcej, warto dodać, że słowo to nie pochodzi z języka włoskiego, jak można by było przypuszczać, a z języka greckiego. Od wielu lat lasagne cieszyła się wielką popularnością w różnych konfiguracjach, jednak najpopularniejsze, które przetrwały do dziś to bolońska i neapolitańska. Obie bazujące na dodatku sosu pomidorowego. Wersja neapolitańska różni się od bolońskiej brakiem mięsa. Warto jednak sięgnąć po tę szpinakową. Jest znacznie delikatniejsza i lżejsza.
Alergeny w lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Ser parmezan
Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Zawiera dużo kwasów nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w diecie.
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.