Lasagne z bakłażanem

Opublikowano: 27.11.2023 r., 11:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne z bakłażanem podana w naczyniu do zapiekania.
Lasagne z bakłażanem
Lasagne z bakłażanem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na pyszną lasagne z warzywami.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
561 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Bakłażan 3 sztuki (900 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Pomidory w puszce 2 puszki (800 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Ser parmezan (150 g)
  • Ser Mozzarella 2 opakowania (240 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy

Przepis na lasagne z bakłażanem krok po kroku

Bakłażany dokładnie umyj i pokrój w plastry.

Plastry bakłażanów rozłóż na talerzu, posyp solą i odstaw na godzinę.

Czosnek i cebulę obierz oraz drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na niej cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mięso i smaż przez około 10 minut.

Na patelnię dodaj pomidory z puszki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Całość wymieszaj i duś kilka minut, aż sos delikatnie zredukuje się.

Na koniec sos pomidorowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Wcześniej posolone bakłażany przepłucz pod wodą i osusz je ręcznikiem papierowym.

Następnie na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej bakłażany z dwóch stron na złoty kolor.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę bakłażanów, następnie posmaruj je sosem pomidorowym, ułóż kilka plastrów mozzarelli oraz posyp je niewielką ilością parmezanu. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich produktów. Ostatnią warstwę lasagne powinny stanowić bakłażany, kawałki mozzarelli oraz parmezan.

Lasagne z bakłażanem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Upieczoną lasagne podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na lasagne z bakłażanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat lasagne z bakłażanem

Lasagne z bakłażanem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Lasagne możesz wykonać również z cukinią. Smaczna lasagne z bakłażanem i z mięsem mielonym najlepiej smakuje podana na ciepło. Przepis na lasagne z bakłażanem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: bakłażan, cebula, czosnek, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, parmezan, mozzarella, mięso mielone z kurczaka, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

A jak zrobić lasagne z bakłażanem? Bakłażany dokładnie umyj i pokrój w plastry. Plastry bakłażanów rozłóż na talerzu, posyp solą i odstaw na godzinę. Czosnek i cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na niej cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mięso i smaż przez około 10 minut. Na patelnię dodaj pomidory z puszki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Całość wymieszaj i duś kilka minut, aż sos delikatnie zredukuje się. Bakłażany przepłucz pod wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej bakłażany. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę bakłażanów, następnie posmaruj je sosem pomidorowym, ułóż kilka plastrów mozzarelli oraz posyp je niewielką ilością parmezanu. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich produktów. Lasagne z bakłażanem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.

Podsumowując pyszna lasagne z bakłażanem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Smaczna lasagne z bakłażanem jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w lasagne z bakłażanem

Lista alergenów dla lasagne z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze lasagne z bakłażanem

na 100g gotowej potrawy

Lasagne z bakłażanem to doskonała propozycja na pyszny obiad. Bakłażan, który zastępuje makaron w lasagne, stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
104.06
561.94
Białko (g)
8.05
43.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
4.88
26.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.27
17.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
8.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
6.12
33.02
Tłuszcze nasycone (g)
3.06
16.52
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
16.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.50
13.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
3.02
Cholesterol (mg)
26.73
144.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
31.00
167.42
Witamina B6 (mg)
0.18
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
2.01
Witamina C (mg)
3.77
20.34
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.34
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
3.84
Retinol (µg (mcg))
26.63
143.82
Tiamina (mg)
0.06
0.35
Ryboflawina (mg)
0.12
0.63
Niacyna (mg)
1.64
8.86
Foliany (µg (mcg))
12.89
69.58
Beta karoten (µg (mcg))
51.67
279.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
175.83
949.50
Potas (mg)
276.96
1495.60
Wapń (mg)
125.91
679.90
Fosfor (mg)
121.79
657.64
Magnez (mg)
19.06
102.90
Żelazo (mg)
0.72
3.87
Cynk (mg)
0.83
4.46
Miedź (mg)
0.10
0.53
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne z bakłażanem 23
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne z bakłażanem

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
900 g
3 sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
7.00
Za 900 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Ser Mozzarella
240 g
2 opakowania
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 240 g
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Koszt składników
79.50