Bigos z dyni

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z dyni podany w metalowym naczyniu.
Bigos z dyni
Bigos z dyni i kapusty kiszonej to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Możesz podać go z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
277 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Dynia (1500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Kiełbasa podwawelska (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (40 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bigos z dyni krok po kroku

Dynię obierz ze skóry, usuń z niej nasiona i pokrój w około 1 cm kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.

Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz dynię.

Następnie do warzyw dodaj bulion warzywny, kapustę kiszoną oraz kiełbasę i duś do miękkości (około 25-30 minut).

Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz siołami prowansalskimi.

Następnie do bigosu dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka listków bazylii.

Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.

Gotowy bigos podawaj na ciepło, np. z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na bigos z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat bigosu z dyni

Bigos z dyni to doskonały pomysł na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Bigos z dyni i kapusty kiszonej warto podać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Sprawdzony przepis na bigos z dyni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bigosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, olej rzepakowy, bulion warzywny, czosnek, kiełbasa podwawelska, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, kapusta kiszona, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz bazylia.

A jak zrobić bigos z dyni? Dynię obierz ze skóry, usuń z niej nasiona i pokrój w około 1 cm kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz dynię. Następnie do warzyw dodaj bulion warzywny, kapustę kiszoną oraz kiełbasę i duś do miękkości (około 25-30 minut). Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz siołami prowansalskimi. Następnie do bigosu dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka listków bazylii. Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Gotowy bigos podawaj na ciepło, np. z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.

Kapusta kiszona jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej między innymi witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Dynia to również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować bigos dyniowy. Możesz podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub pieczywa na pożywny obiad dla całej rodziny. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania bigosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w bigosie z dyni

Lista alergenów dla bigosu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na bigos z dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bigosu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Bigos z dyni to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wypróbować przepisy z jej wykorzystaniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
79.34
277.68
Białko (g)
2.37
8.28
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: cebula, bulion warzywny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.69
19.91
Węglowodany przyswajalne (g)
4.81
16.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
3.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.62
19.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
6.48
Tłuszcze nienasycone (g)
3.77
13.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
9.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
3.98
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.11
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.50
29.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
230.41
806.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.77
41.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.34
Witamina E (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.11
3.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.94
52.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1696.43
5937.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
249.52
873.30
Potas (mg)
264.73
926.56
Wapń (mg)
22.94
80.29
Fosfor (mg)
53.78
188.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.01
42.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
3.01
Cynk (mg)
0.41
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z dyni 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z dyni

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 1500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kiełbasa podwawelska
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Koszt składników
54.50