Przepis na przepiórkę krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Mięso z przepiórki umyj i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Do środka każdej przepiórki włóż kawałek pomarańczy.

Mięso odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki.

Po tym czasie przepiórki podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni teflonowej.

Podsmażone przepiórki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

Mięso piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.

Gotowe przepiórki podawaj na ciepło.

Przepiórka podana na ciemnym talerzu.
Przepiórka
Koszt przygotowania dania
0.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
13 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
42

Przepiórka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o przepiórce

Przepiórka z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna przepiórka świetnie sprawdzi się również podczas wykwintnej kolacji dla gości oraz podczas kolacji dla drugiej połówki. Przepis na przepiórkę jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: przepiórka, pomarańcza, sól, pieprz oraz tymianek. Aby kupić mięso z przepiórki warto udać się do masarni — może ona również mieć dość wysoką cenę. Pozostałe produkty są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić pieczoną przepiórkę? Mięso z przepiórki umyj i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do środka każdej przepiórki włóż kawałek pomarańczy. Mięso odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepiórki podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni teflonowej. Podsmażone przepiórki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Gotowe przepiórki podawaj na ciepło.

Pomarańcza to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Dostarczy do organizmu sporych ilości witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i opóźnia proces starzenia organizmu. Beta-karoten oraz antocyjany odpowiadają za czerwono-pomarańczową barwę pomarańczy. Pomarańcze są również źródłem witamin z grupy B, które korzystanie oddziałują na naszą skórę i układ nerwowy. Znajdziemy w nich także potas, który reguluje ciśnienie krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca.

Podsumowując smaczna przepiórka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Doskonale smakuje z dodatkiem sosu na bazie żurawiny, pieczonych ziemniaków oraz surówki na bazie sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na przepiórkę warto wykorzystać podczas wykwintnych uroczystości rodzinnych. Przepiórka pieczona w piekarniku jest dobra bezpośrednio po przygotowaniu. Warto pilnować czasu pieczenia mięsa, aby nie było zbyt suche.

Wartości odżywcze przepiórki

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny przepiórki 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w przepiórce

Lista alergenów dla przepiórki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na przepiórkę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przepiórka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania przepiórki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przepiórka
900 g
Pomarańcza
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Jak oceniasz przepis na przepiórkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób