Przepis na chinkali krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, duża miska, stolnica

Na stolnicę wysyp mąkę, szczyptę soli i wlej szklankę gorącej wody. Dodaj olej i rękami wyrób ciasto, by było miękkie i zwarte.

Do miski przełóż mięso, dodaj posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i wytnij szklanką okręgi. Każdy okręg napełnij na środku farszem i zawiń brzegi do góry. Górne krawędzie zroluj razem.

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wkładaj pierogi małymi partiami. Gotuj około 8-9 minut od wypłynięcia.

Chinkali ułożone na desce i oprószone mąką.
chinkali
Koszt przygotowania dania
12.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
745 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
63

Chinkali - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chinkali

Chinkali to przepis na naprawdę pyszne pierożki, które skradną serca wszystkich, którzy je spróbują. To idealny pomysł na szybki i bardzo dekoracyjny posiłek, który można wykonać w swoim domu w bardzo łatwy sposób. To świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają pierogi z mięsem, jednak znudziła się im tradycyjna forma tego dania. W takiej formie nie tylko pięknie wyglądają ale również świetnie smakują. Pierożki chinkali spokojnie można podawać na obiad czy kolacje, gdyż są bardzo sycące. Ich wnętrze wypełnia mielone mięso wołowe, choć można również użyć do nich wieprzowiny. W wersji najbardziej fit można wybrać także mięso drobiowe, choć ono może być zbyt suche.

Przepis na chinkali jest niesamowicie prosty i bardzo szybki, a przy tym wykonanie przypomina przygotowywanie tradycyjnych pierogów, dlatego spokojnie poradzi sobie z nimi każdy kto choć raz lepił te, w wersji tradycyjnej. Choć również osoby, które zabierają się za nie po raz pierwszy nie będą miały żadnego kłopotu.

Jeśli szukasz pomysłu na to jak zrobić chinkali, które będą niesamowicie pyszne i dobrze doprawione, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego pierogi o wspaniałym smaku i idealnym aromacie. Ciasto jest niezwykle delikatne i miękkie i skrywa w sobie wspaniały farsz, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych dań.

Ciasto na chinkali robi się dokladnie tak samo jak to na pierogi. Różnica polega jedynie w sposobie ich sklejania. Dlatego nie sprawiają one problemów osobom, które już kiedyś pierogi robiły. Warto sakiewki dobrze zwinąć tak, by nie rozwinęły się w czasie gotowania i by nie wypłynął z nich przepyszny farsz.

Te gruzińskie pierogi z mięsem będą świetną opcją na sycący posiłek. Są pełne wołowego mięsa, które nadaje im wspaniałego smaku i aromatu. Podczas gotowania ciasto staje się idealnie miękkie, a farsz mięsny naprawdę smaczny. Te pierożki są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Podczas gotowania surowego mięsa w pierogu jego esencja przechodzi do niewielkiej ilości wody, która jest w pierogu, dzięki czemu pierogi są z rosołem w środku. Z tego przepisu dowiesz się jak gotować chinkali, by były naprawdę smaczne.

Wartości odżywcze chinkali

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(254g)
Energia (kalorie)
293.40 kcal
745.23 kcal
Białko
14.03 g
35.63 g

Węglowodany w chinkali

Na 100g
Na porcję
(254g)
Węglowodany
36.78 g
93.43 g
Węglowodany przyswajalne
36.61 g
93.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(254g)
Tłuszcz
9.82 g
24.93 g
Tłuszcze nasycone
4.90 g
12.43 g
Tłuszcze nienasycone
4.92 g
12.50 g

Witaminy w przepisie na chinkali

Na 100g
Na porcję
(254g)
Witamina B6
0.18 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.49 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.94 mg
12.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
76.06 µg (mcg)
193.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chinkali

Na 100g
Na porcję
(254g)
Sód
27.88 mg
70.82 mg
Potas
184.93 mg
469.71 mg
Wapń
18.33 mg
46.55 mg
Fosfor
127.00 mg
322.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.37 mg
64.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.53 mg
8.97 mg
Cynk
2.21 mg
5.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chinkali 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chinkali

Lista alergenów dla chinkali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania chinkali

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na chinkali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60,0% osób