- Mięso mielone wołowe 400 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Olej rzepakowy 15 ml 1 łyżka
Przepis na chinkali krok po kroku
Na stolnicę wysyp mąkę, szczyptę soli i wlej szklankę gorącej wody. Dodaj olej i rękami wyrób ciasto, by było miękkie i zwarte.
Do miski przełóż mięso, dodaj posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i wytnij szklanką okręgi. Każdy okręg napełnij na środku farszem i zawiń brzegi do góry. Górne krawędzie zroluj razem.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wkładaj pierogi małymi partiami. Gotuj około 8-9 minut od wypłynięcia.

-
Ośmiornica
-
Ciasto francuskie
-
Wątróbka drobiowa
-
Gzik
-
Szarlotka z bezą
-
Legumina
-
Tarta cytrynowa
-
Kurczak w sosie curry
-
Krem z kalafiora
-
Banoffee
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Ciastka czekoladowe
-
Koktajl sirt
-
Tortilla domowa
-
Owsianka na wodzie
-
Biała kiełbasa pieczona
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Potrawy bez cukru
Informacje dietetyczne - chinkali
Wartości odżywcze chinkali
To świetny pomysł na zdrowy i zbilansowany posiłek. Ze względu na duży udział czerwonego mięso nie powinny się pojawiać zbyt często w menu.
Energia i białka
(254g)
Węglowodany
(254g)
Tłuszcze
(254g)
Witaminy
(254g)
Składniki mineralne
(254g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chinkali
Lista alergenów dla chinkali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Więcej informacji na temat chinkali
Chinkali to przepis na naprawdę pyszne pierożki, które skradną serca wszystkich, którzy je spróbują. To idealny pomysł na szybki i bardzo dekoracyjny posiłek, który można wykonać w swoim domu w bardzo łatwy sposób. To świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają pierogi z mięsem, jednak znudziła się im tradycyjna forma tego dania. W takiej formie nie tylko pięknie wyglądają ale również świetnie smakują. Pierożki chinkali spokojnie można podawać na obiad czy kolacje, gdyż są bardzo sycące. Ich wnętrze wypełnia mielone mięso wołowe, choć można również użyć do nich wieprzowiny. W wersji najbardziej fit można wybrać także mięso drobiowe, choć ono może być zbyt suche.
Przepis na chinkali jest niesamowicie prosty i bardzo szybki, a przy tym wykonanie przypomina przygotowywanie tradycyjnych pierogów, dlatego spokojnie poradzi sobie z nimi każdy kto choć raz lepił te, w wersji tradycyjnej. Choć również osoby, które zabierają się za nie po raz pierwszy nie będą miały żadnego kłopotu.
Jeśli szukasz pomysłu na to jak zrobić chinkali, które będą niesamowicie pyszne i dobrze doprawione, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego pierogi o wspaniałym smaku i idealnym aromacie. Ciasto jest niezwykle delikatne i miękkie i skrywa w sobie wspaniały farsz, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych dań.
Ciasto na chinkali robi się dokladnie tak samo jak to na pierogi. Różnica polega jedynie w sposobie ich sklejania. Dlatego nie sprawiają one problemów osobom, które już kiedyś pierogi robiły. Warto sakiewki dobrze zwinąć tak, by nie rozwinęły się w czasie gotowania i by nie wypłynął z nich przepyszny farsz.
Te gruzińskie pierogi z mięsem będą świetną opcją na sycący posiłek. Są pełne wołowego mięsa, które nadaje im wspaniałego smaku i aromatu. Podczas gotowania ciasto staje się idealnie miękkie, a farsz mięsny naprawdę smaczny. Te pierożki są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Podczas gotowania surowego mięsa w pierogu jego esencja przechodzi do niewielkiej ilości wody, która jest w pierogu, dzięki czemu pierogi są z rosołem w środku. Z tego przepisu dowiesz się jak gotować chinkali, by były naprawdę smaczne.
Szacunkowy koszt przygotowania chinkali
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023