Zupa gulaszowa

Opublikowano: 12.04.2021 r., 23:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa gulaszowa podana w miseczce z kromkami chleba.
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa jest bardzo sycącą zupą pełną smacznych warzyw i pysznego mięsa. Najbardziej przypadnie do gustu miłośnikom mięs i ostrych, aromatycznych smaków.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 77 min
613 kcal
Kcal w porcji
603 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Papryka żółta 1 szt (240 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Papryka czerwona 1,5 szt (360 g)
  • Pomidory w puszce 0,5 puszki (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki (30 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (60 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Seler korzeniowy 1 duży plaster (60 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mała puszka (170 g)
  • Ziemniaki późne (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek

Przepis na zupę gulaszową krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone w dużą kostkę mięso. Podsmaż z każdej strony. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie czosnek. Kiedy lekko się zrumienią zdejmij z patelni.

W dużym garnku przygotuj 3 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę i seler. Włóż również podsmażone mięso. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj wszystko przez 50 minut.

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój. Dodaj warzywa do zupy. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj do zupy pomidory z puszki, koncentrat pomidory, kukurydzę i dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez 7 minut. Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat zupy gulaszowej

Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań.

Przepis na zupę gulaszową jest łatwy i szybki, wystarczy pokroić wszystkie warzywa i gotować je razem w garnku. Zupa jest naprawdę pożywna ze względu na dodatek mięsa. Najlepiej pasuje mięso z łopatki wieprzowej. Jest to mięso niezbyt tłuste, a jego kawałki są dosyć zbite, dzięki czemu nie rozpadają się w zupie.

Najlepiej wybierać świeże składniki, dzięki temu zupa jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobrą zupę gulaszową, która przypadnie do gustu wszystkim domownikom, a dodatkowo będzie naprawdę pożywnym posiłkiem, to jest to przepis idealny. Zupa gulaszowa z tego przepisu jest aromatyczna, pełna warzyw, z miękkim mięsem, a jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Warto dodać sporą ilość pieprzu i ostrej papryki, by zupa była naprawdę pikantna, to sprawia, że smakuje jeszcze lepiej.

Zupę najlepiej ugotować na rosole, dzięki temu będzie miała bardziej głęboki i mięsny aromat. Jednak, gdy brakuje czasu można sięgnąć po gotowy bulion lub kostki rosołowe. Wtedy należy pamiętać, by zupy dodatkowo nie solić, gdyż gotowe buliony są naprawdę słone.

Jest to idealny pomysł na wspaniałą zupę, która może zastąpić danie obiadowe ze względu na dużą ilość mięsa i ziemniaków. Zupa ta jest bardzo pyszna i dobrze doprawiona, pełna aromatycznych ziół.

Jest dobra jako kolacja, zwłaszcza w chłodne dni, gdyż jest pożywna i bardzo rozgrzewająca.

To najlepsza opcja dla osób, które chcą przemycić dużą ilość warzyw w smacznym daniu z dodatkiem mięsa. Warzywa świetnie komponują się z łopatką i ostrym czosnkiem. Ta zupa, smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo ugotowana. Jest tak super, że najlepiej od razu ugotować większą ilość, bo znika z talerzy i garnka w ekspresowym tempie. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, ugotowanymi w zupie, które dla urozmaicenia można pokroić w dużą kostkę albo w cienkie słupki, tak by wyglądały jak frytki.

Alergeny w zupie gulaszowej

Lista alergenów dla zupy gulaszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy gulaszowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(603g)
Energia (kcal)
101.79
613.82
Białko (g)
4.98
30.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(603g)
Węglowodany (g)
8.78
52.94
Węglowodany przyswajalne (g)
7.28
43.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
9.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(603g)
Tłuszcz (g)
5.50
33.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
12.66
Tłuszcze nienasycone (g)
3.40
20.52
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.77
16.68
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
3.84
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(603g)
Witamina A (µg (mcg))
61.88
373.16
Witamina B6 (mg)
0.24
1.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.99
Witamina C (mg)
46.46
280.13
Witamina D (µg (mcg))
0.38
2.27
Witamina E (mg)
0.67
4.02
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.44
2.67
Tiamina (mg)
0.22
1.30
Ryboflawina (mg)
0.10
0.62
Niacyna (mg)
1.60
9.63
Foliany (µg (mcg))
22.20
133.88
Beta karoten (µg (mcg))
626.46
3777.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(603g)
Sód (mg)
59.28
357.48
Potas (mg)
286.88
1729.89
Wapń (mg)
17.20
103.69
Fosfor (mg)
72.78
438.85
Magnez (mg)
17.12
103.23
Żelazo (mg)
0.75
4.50
Cynk (mg)
0.83
5.03
Miedź (mg)
0.09
0.51
Mangan (mg)
0.10
0.59
Brak danych dla: cebula, marchewka, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gulaszowej 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy gulaszowej

Koszt składników
76.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Papryka żółta
240 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
360 g
1,5 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.48
Za 360 g
Pomidory w puszce
200 g
0,5 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
2 łyżeczki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Pietruszka
60 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koszt składników
76.30