Papryka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w papryce oraz jakie alergie mogą powodować.
Papryka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze papryki - tabela

Energia i białka

Papryka zielona Papryka czerwona papryka żółta papryka konserwowa (marynowana)
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w papryce
Białko 0.86 g 0.99 g 1.00 g 0.80 g
Fenyloalanina 0.09 mg b/d 0.03 mg 0.03 mg

Węglowodany w papryce

Papryka zielona Papryka czerwona papryka żółta papryka konserwowa (marynowana)
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 4.64 g 6.03 g 6.32 g 3.90 g
Węglowodany przyswajalne 2.94 g 3.93 g 5.42 g 2.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.70 g 2.10 g 0.90 g 1.20 g
Sacharoza (cukier) 0.11 g b/d b/d b/d
Glukoza 1.16 g b/d b/d b/d
Fruktoza 1.12 g b/d b/d b/d
Skrobia 0.00 g b/d b/d b/d
Laktoza 0.00 g b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Papryka zielona Papryka czerwona papryka żółta papryka konserwowa (marynowana)
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.17 g 0.30 g 0.21 g 0.30 g
Tłuszcze nasycone 0.10 g 0.13 g 0.21 g 0.12 g
Tłuszcze nienasycone 0.07 g 0.17 g b/d 0.18 g
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g 0.01 g b/d 0.02 g
Tłuszcze wielonasycone 0.06 g 0.16 g b/d 0.16 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg b/d

Witaminy w przepisie na paprykę

Papryka zielona Papryka czerwona papryka żółta papryka konserwowa (marynowana)
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 18.00 µg (mcg) 157.00 µg (mcg) 10.00 µg (mcg) 26.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.10 mg 0.29 mg 0.17 mg 0.18 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 80.40 mg 127.70 mg 183.50 mg 46.50 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d
Witamina E 0.00 mg 1.58 mg b/d b/d
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.06 mg 0.05 mg 0.03 mg 0.03 mg
Ryboflawina 0.03 mg 0.09 mg 0.03 mg 0.03 mg
Niacyna 0.48 mg 0.98 mg 0.89 mg 0.55 mg
Foliany 10.00 µg (mcg) 46.00 µg (mcg) 26.00 µg (mcg) 16.00 µg (mcg)
Beta karoten 208.00 µg (mcg) 1624.00 µg (mcg) 120.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na paprykę

Papryka zielona Papryka czerwona papryka żółta papryka konserwowa (marynowana)
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 3.00 mg 4.00 mg 2.00 mg 1370.00 mg
Potas 175.00 mg 211.00 mg 212.00 mg 146.00 mg
Wapń 10.00 mg 7.00 mg 11.00 mg 41.00 mg
Fosfor 20.00 mg 26.00 mg 24.00 mg 20.00 mg
Magnez 10.00 mg 12.00 mg 12.00 mg 11.00 mg
Żelazo 0.34 mg 0.43 mg 0.46 mg 0.80 mg
Cynk 0.13 mg 0.25 mg 0.17 mg 0.18 mg
Miedź 0.07 mg 0.02 mg 0.11 mg 0.13 mg
Mangan 0.12 mg b/d 0.12 mg 0.16 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170427/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103372/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168546/nutrients

Alergie w papryce

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z papryką

Przepisy z papryką

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z papryką

naleśniki z warzywami kcal, sałatka z zupek chińskich kcal, fit pizza z patelni kcal, sałatka z kurczakiem kcal, leczo z kiełbasą i cukinią kcal, leczo z kiełbasą i cukinią kcal, sałatka z grillowanym kurczakiem kcal, leczo z cukinii kcal, leczo z cukinii kcal, cukinia faszerowana mięsem mielonym kcal, zupa gulaszowa kcal, zupa gulaszowa kcal, zupa minestrone kcal, zupa krem z papryki kcal, strogonow kcal, pizza wegetariańska kcal, sos słodko kwaśny kcal, sos słodko kwaśny kcal, pizza calzone kcal, kurczak słodko kwaśny kcal, kurczak słodko kwaśny kcal, faszerowana papryka kcal, faszerowana papryka kcal, papryka faszerowana kcal, gazpacho kcal, chili con carne kcal, risotto kcal, bogracz kcal, bogracz kcal, gulasz wołowy kcal, gulasz wołowy kcal, gulasz z indyka kcal, leczo warzywne kcal, leczo warzywne kcal, makaron ryżowy kcal, tortilla kcal, placek po węgiersku kcal, zupa tajska z kurczakiem kcal, quesadilla kcal, gulasz z kurczaka kcal, risotto z warzywami kcal, risotto z warzywami kcal, risotto z warzywami kcal, ratatouille kcal, ratatouille kcal, paella kcal, tortilla z kurczakiem kcal, tortilla z kurczakiem kcal, spring rolls kcal, makaron z kurczakiem kcal, kurczak curry kcal, kaszotto kcal, enchiladas kcal, ryba z piekarnika kcal, chłopski garnek kcal, ryż z warzywami kcal, placek po zbójnicku kcal, makaron sojowy z kurczakiem kcal, gulasz wieprzowy kcal, gulasz z karkówki kcal, śledzie w pomidorach kcal, gulasz drobiowy kcal, makaron ryżowy z warzywami kcal, omlet z warzywami kcal, surówka z kapusty pekińskiej kcal, surówka z kapusty pekińskiej kcal, pizza z tuńczykiem kcal, pizza z tuńczykiem kcal, fajitas kcal, taco kcal, chili sin carne kcal, chili sin carne kcal, tortilla wegetariańska kcal, szynka w galarecie kcal, dorsz z piekarnika kcal, dorsz z piekarnika kcal, ryba w galarecie kcal, pizza wegańska kcal, kurczak w sosie curry kcal, ajvar kcal, soba kcal, ryż smażony z warzywami kcal, makaron chiński z kurczakiem kcal, tempura kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto