Przepis na zupę z dyni na mleku z zacierkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przygotuj zacierki: na stół wysyp mąkę, wbij jajko. Całość wymieszaj widelcem, a następnie wyrób ciasto rękami. Małe kawałki ciast odłamuj od dużego kawałka i twórz kluseczki.

Do garnka wlej mleko i zagotuj.

Wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy.

Gotuj 20 minut, aż do rozgotowania zupy.

Wrzuć kluseczki i gotuj 3 minuty.

Zupa z dyni na mleku z zacierkami podana w misce.
zupa z dyni na mleku z zacierkami
Koszt przygotowania dania
4.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Zupa z dyni na mleku z zacierkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z dyni na mleku z zacierkami

Zupa z dyni na mleku z zacierkami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na danie, które sprawdzi się równie na obiad, ale również śniadanie.

Przepis na zupę z dyni na mleku to doskonała opcja nie tylko dla dzieci, ale również dla osób, które kochają dynię w wersji raczej na słodko. Całość przygotowuje się w kilka chwil, również zacierki do zupy. To doskonały pomysł na smaczne danie. Dynia jest wprost stworzona do zupy. Ma lekko słodkawy i delikatny aromat, dlatego wspaniale komponuje się z ostrzejszymi, aromatycznymi przyprawami. Im dłużej się ją gotuje, tym lepszego smaku nabiera. To wspaniały wybór dla wszystkich początkujących kucharzy, gdyż jej zrobienie zabiera tylko kilka chwil, a cały proces jest naprawdę nieskomplikowany.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z dyni na mleku, by była najlepsza, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Choć zwykle zupę dyniową podaje się z mlekiem kokosowym, to jednak warto wypróbować tej, nieco ciekawszej i smaczniejszej opcji. Sprawdzi się doskonale zwłaszcza rano na śniadanie. Całość jest niezwykle pyszna, a przy tym dobra również dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż ma niewiele kalorii. Ze względu na niski indeks glikemiczny może służyć jako baza dań dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Im więcej jej w diecie, tym lepiej. To dobre źródło witaminy C, A i E, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dostarcza również sporo wapnia, magnezu i potasu, pierwiastków, które wpływają na zdrowie układu krążenia, a także szkieletowy. Ma wielu fanów, jednak bardzo dużo osób boi się jej spróbować, ze względu na specyficzny, słodkawy smak dyni. Jednak ten przepis przekonuje każdego, że zupa dyniowa może być dobra, tradycyjna, a przy okazji mieć lekko kwaśny smak. Zupa ze względu na swój przepiękny kolor jest również bardzo dekoracyjna i pięknie się prezentuje, zwłaszcza w jasnych naczyniach, z którymi jej piękny pomarańczowy kolor kontrastuje. To doskonały wybór dla każdego, kto kocha dania łatwe, a przy okazji ciekawe i bardzo smaczne. W dodatku całość można zrobić w kilka minut.

Wartości odżywcze zupy z dyni na mleku z zacierkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kalorie)
88.24 kcal
227.65 kcal
Białko
4.00 g
10.31 g

Węglowodany w zupie z dyni na mleku z zacierkami

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany
14.50 g
37.41 g
Węglowodany przyswajalne
14.33 g
36.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz
1.80 g
4.65 g
Tłuszcze nasycone
1.28 g
3.30 g
Tłuszcze nienasycone
0.52 g
1.35 g

Witaminy w przepisie na zupę z dyni na mleku z zacierkami

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina B6
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.36 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.44 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
2.30 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
22.84 µg (mcg)
58.93 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z dyni na mleku z zacierkami

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód
26.99 mg
69.64 mg
Potas
211.04 mg
544.49 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
72.67 mg
187.49 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
86.97 mg
224.39 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
13.93 mg
35.95 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
2.32 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
1.25 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dyni na mleku z zacierkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z dyni na mleku z zacierkami

Lista alergenów dla zupy z dyni na mleku z zacierkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zupy z dyni na mleku z zacierkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
350 g
10.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 350 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
30 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Ekstrakt waniliowy
2 ml
1.75
Za 9.0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 2 ml
Mąka pszenna typ 550
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
25.75
Jak oceniasz przepis na zupę z dyni na mleku z zacierkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98.1% osób