Babka dyniowa

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka dyniowa posypana cukrem pudrem, na tle dyni ozdobnej.
Babka dyniowa
Babka dyniowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych ciast. To deser, który idealnie sprawdza się na jesienne wieczory, zachwyca korzennymi przyprawami.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
523 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Puree z dyni (250 g)
  • Olej rzepakowy (170 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier puder (70 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Cynamon (10 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Masło (10 g)
  • Bułka tarta (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, forma do babki

Przepis na babkę dyniową krok po kroku

Do blendera włóż puree z dyni wraz z olejem i jajkami. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji i przelej do miski.

Następnie wsyp cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Formę na babkę zabezpiecz masłem oraz bułką tartą.

Do foremki wlej ciasto. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w 180 st. C (do tzw. suchego patyczka).

Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na babkę dyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat babki dyniowej

Babka dyniowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych ciast. To deser, który idealnie sprawdza się na jesienne wieczory, zachwyca korzennymi przyprawami.

Przepis na babkę dyniową to szybki sposób na ciekawy deser. W dodatku zdrowy, bo robi się go z dyni. Nie wiesz, jak włączyć do swojego menu więcej warzywa? Dodaj je do ciasta. Z cynamonem i gałką muszkatołową stanowią naprawdę doskonałe połączenie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę dyniową, by była smaczna, łatwa i ciekawa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ta domowa babka jest delikatna, krucha i puszysta. Nie wiesz, jak upiec warzywne ciasto samodzielnie w domu? Ten przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces. Dowiesz się z niego jak upiec domowe ciasto, którego głównym składnikiem jest surowa dynia. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w cieście jest ono niewyczuwalne. Dynia, która jest głównym składnikiem tego ciasta, jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem antyoksydantów. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Dyniowa babka pieczona w piekarniku najlepsza jest zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła. Ciasto z puree z dyni jest dużo lepsze i łagodniejsze niż to z tartej dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać. To ciasto jest zdrowe ze względu na duży udział warzywa, jednak by było bardziej fit, wystarczy zamienić cukier na dowolny słodzik.

Alergeny w babce dyniowej

Lista alergenów dla babki dyniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze babki dyniowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy wiele witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
341.94
523.17
Białko (g)
6.38
9.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
30.14
46.12
Węglowodany przyswajalne (g)
29.30
44.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
22.13
33.86
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
5.04
Tłuszcze nienasycone (g)
18.84
28.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.26
20.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.58
8.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.78
105.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.95
2.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.83
77.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
81.95
125.38
Potas (mg)
225.60
345.17
Wapń (mg)
64.33
98.43
Fosfor (mg)
127.06
194.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.30
24.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.15
3.29
Cynk (mg)
0.64
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki dyniowej 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki dyniowej

Koszt składników
34.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
250 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.89
Za 250 g
Olej rzepakowy
170 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.19
Za 170 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
70 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Cynamon
10 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Proszek do pieczenia
6 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Bułka tarta
25 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 25 g
Koszt składników
34.70