Przepis na babeczki z budyniem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 1 szklanki
- Masło 250 g 1 kostka
- Żółtko jajka 2 szt.
- Mleko 2% 500 ml 2 szklanki
- Budyń (proszek) 140 g 2 opakowania
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Cukier puder 20 g 2 łyżki
- Truskawki 120 g 2 garści
- Borówka amerykańska 60 g 1 garść
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, żółtka, cukier i zagnieć ciasto rękoma.
Uformuj ciasto w kulę, włóż do lodówki na 30 minut.
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.
Do mleka dodaj budyń i cukier puder. Cały czas mieszając, podgrzewaj, do momentu, aż masa zgęstnieje.
Ciasto rozwałkuj i wytnij koła za pomocą szklanki. Wyłóż foremki do babeczek ciastem i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie umyj owoce, truskawki przekrój na ćwiartki i usuń szypułki.
Upieczone spody babeczek odstaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż je masą budyniową i owocami.
Tak przygotowane babeczki należy schłodzić w lodówce.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Babka z majonezem
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Babeczki z budyniem - cechy przepisu
Więcej o babeczkach z budyniem
Babeczki z budyniem na kruchym spodzie z dodatkiem Twoich ulubionych, świeżych owoców, sprawdzą się idealnie jako deser dla dzieci i dorosłych lub przekąska na imprezę ze znajomymi.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na babeczki z budyniem, które od podstaw przygotujemy sami. Będzie potrzebne Ci tylko kilka składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Przygotuj mąkę pszenną, masło, żółtko jaja, mleko, cukier puder, budyń i cukier, może być to zwykły cukier biały lub cukier trzcinowy. Nie ma to większego znaczenia. Oprócz tego potrzebne będą jeszcze świeże owoce, możesz zdecydować o nich rodzaju, wszystkie będą dobre. Ja wybrałam truskawki i borówki amerykańskie, które moim zdaniem idealnie pasują do babeczek z budyniem. Zatem jak zrobić babeczki z budyniem?
Wystarczy, że mąkę przesiejesz przez sitko i wsypiesz ją do miski, następnie dodaj pokrojone masło, żółtka jaja i cukier. Całość wymieszaj dokładnie i zagnieć ciasto rękoma. Uformuj ciasto w kulę, włóż je do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotujemy masę budyniową. Wystarczy, że wlejesz mleko do garnka i delikatnie podgrzejesz. Gdy mleko będzie ciepłe, dodaj budyń w proszku i cukier puder cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje. Ważne jest aby cały czas mieszać budyniową masę, ponieważ może się szybko przypalić. Odstaw garnek z masą do ostygnięcia. W tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Wytnij koła za pomocą szklanki. Wyłóż foremki do babeczek ciastem i upiecz w piekarniku przez 20 min w 180 stopniach. Owoce dokładnie umyj, a truskawki dodatkowo przekrój na ćwiartki i usuń szypułki. Gdy spody do babeczek upiekły się, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyłóż je masą budyniową i dodaj owoce. Tak przygotowane babeczki należy schłodzić w lodówce. Pamiętaj, aby przechowywać je, także w lodówce, żeby budyń nie rozpuścił się. Sam widzisz jak prosty jest przepis na nadziewane babeczki, które idealnie sprawdzą się na deser w ciągu dnia. Skoro już wiesz jak zrobić babeczki z budyniem, wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne słodkości.
Wartości odżywcze babeczek z budyniem
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w babeczkach z budyniem
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na babeczki z budyniem
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki z budyniem
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach z budyniem
Lista alergenów dla babeczek z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka