Babeczki z budyniem

Opublikowano: 08.12.2021 r., 16:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
babeczki z budyniem
Babeczki z budyniem
Pyszne babeczki z budyniem i świeżymi owocami to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
352 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanki (500 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (140 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Truskawki 2 garści (120 g)
  • Borówka amerykańska 1 garść (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka do babeczek, miska

Przepis na babeczki z budyniem krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, żółtka, cukier i zagnieć ciasto rękoma.

Uformuj ciasto w kulę, włóż do lodówki na 30 minut.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Do mleka dodaj budyń i cukier puder. Cały czas mieszając, podgrzewaj, do momentu, aż masa zgęstnieje.

Ciasto rozwałkuj i wytnij koła za pomocą szklanki. Wyłóż foremki do babeczek ciastem i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

W tym czasie umyj owoce, truskawki przekrój na ćwiartki i usuń szypułki.

Upieczone spody babeczek odstaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż je masą budyniową i owocami.

Tak przygotowane babeczki należy schłodzić w lodówce.

Jak oceniasz przepis na babeczki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat babeczek z budyniem

Babeczki z budyniem na kruchym spodzie z dodatkiem Twoich ulubionych, świeżych owoców, sprawdzą się idealnie jako deser dla dzieci i dorosłych lub przekąska na imprezę ze znajomymi.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na babeczki z budyniem, które od podstaw przygotujemy sami. Będzie potrzebne Ci tylko kilka składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Przygotuj mąkę pszenną, masło, żółtko jaja, mleko, cukier puder, budyń i cukier, może być to zwykły cukier biały lub cukier trzcinowy. Nie ma to większego znaczenia. Oprócz tego potrzebne będą jeszcze świeże owoce, możesz zdecydować o nich rodzaju, wszystkie będą dobre. Ja wybrałam truskawki i borówki amerykańskie, które moim zdaniem idealnie pasują do babeczek z budyniem. Zatem jak zrobić babeczki z budyniem?

Wystarczy, że mąkę przesiejesz przez sitko i wsypiesz ją do miski, następnie dodaj pokrojone masło, żółtka jaja i cukier. Całość wymieszaj dokładnie i zagnieć ciasto rękoma. Uformuj ciasto w kulę, włóż je do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotujemy masę budyniową. Wystarczy, że wlejesz mleko do garnka i delikatnie podgrzejesz. Gdy mleko będzie ciepłe, dodaj budyń w proszku i cukier puder cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje. Ważne jest aby cały czas mieszać budyniową masę, ponieważ może się szybko przypalić. Odstaw garnek z masą do ostygnięcia. W tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Wytnij koła za pomocą szklanki. Wyłóż foremki do babeczek ciastem i upiecz w piekarniku przez 20 min w 180 stopniach. Owoce dokładnie umyj, a truskawki dodatkowo przekrój na ćwiartki i usuń szypułki. Gdy spody do babeczek upiekły się, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyłóż je masą budyniową i dodaj owoce. Tak przygotowane babeczki należy schłodzić w lodówce. Pamiętaj, aby przechowywać je, także w lodówce, żeby budyń nie rozpuścił się. Sam widzisz jak prosty jest przepis na nadziewane babeczki, które idealnie sprawdzą się na deser w ciągu dnia. Skoro już wiesz jak zrobić babeczki z budyniem, wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne słodkości.

Alergeny w babeczkach z budyniem

Lista alergenów dla babeczek z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze babeczek z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Do babeczek możesz użyć dowolnych owoców, skorzystaj z tych, które są obecnie sezonowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
293.36
352.04
Białko (g)
5.61
6.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
38.94
46.73
Węglowodany przyswajalne (g)
38.67
46.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
13.26
15.91
Tłuszcze nasycone (g)
8.96
10.76
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
5.15
Cholesterol (mg)
57.64
69.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
129.94
155.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.41
5.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
127.69
153.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.36
Ryboflawina (mg)
0.19
0.22
Niacyna (mg)
1.95
2.34
Foliany (µg (mcg))
47.48
56.98
Beta karoten (µg (mcg))
26.94
32.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
63.72
76.47
Potas (mg)
102.24
122.69
Wapń (mg)
49.45
59.34
Fosfor (mg)
79.19
95.03
Magnez (mg)
15.14
18.17
Żelazo (mg)
1.69
2.03
Cynk (mg)
0.51
0.61
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z budyniem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z budyniem

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
1 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
140 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Truskawki
120 g
2 garści
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Borówka amerykańska
60 g
1 garść
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 60 g
Koszt składników
46.00