Przepis na babeczki z budyniem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka do babeczek, miska

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, żółtka, cukier i zagnieć ciasto rękoma.

Uformuj ciasto w kulę, włóż do lodówki na 30 minut.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Do mleka dodaj budyń i cukier puder. Cały czas mieszając, podgrzewaj, do momentu, aż masa zgęstnieje.

Ciasto rozwałkuj i wytnij koła za pomocą szklanki. Wyłóż foremki do babeczek ciastem i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

W tym czasie umyj owoce, truskawki przekrój na ćwiartki i usuń szypułki.

Upieczone spody babeczek odstaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż je masą budyniową i owocami.

Tak przygotowane babeczki należy schłodzić w lodówce.

babeczki z budyniem
Babeczki z budyniem
Koszt przygotowania dania
20.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
352 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Babeczki z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczkach z budyniem

Babeczki z budyniem na kruchym spodzie z dodatkiem Twoich ulubionych, świeżych owoców, sprawdzą się idealnie jako deser dla dzieci i dorosłych lub przekąska na imprezę ze znajomymi.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na babeczki z budyniem, które od podstaw przygotujemy sami. Będzie potrzebne Ci tylko kilka składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Przygotuj mąkę pszenną, masło, żółtko jaja, mleko, cukier puder, budyń i cukier, może być to zwykły cukier biały lub cukier trzcinowy. Nie ma to większego znaczenia. Oprócz tego potrzebne będą jeszcze świeże owoce, możesz zdecydować o nich rodzaju, wszystkie będą dobre. Ja wybrałam truskawki i borówki amerykańskie, które moim zdaniem idealnie pasują do babeczek z budyniem. Zatem jak zrobić babeczki z budyniem?

Wystarczy, że mąkę przesiejesz przez sitko i wsypiesz ją do miski, następnie dodaj pokrojone masło, żółtka jaja i cukier. Całość wymieszaj dokładnie i zagnieć ciasto rękoma. Uformuj ciasto w kulę, włóż je do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotujemy masę budyniową. Wystarczy, że wlejesz mleko do garnka i delikatnie podgrzejesz. Gdy mleko będzie ciepłe, dodaj budyń w proszku i cukier puder cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje. Ważne jest aby cały czas mieszać budyniową masę, ponieważ może się szybko przypalić. Odstaw garnek z masą do ostygnięcia. W tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Wytnij koła za pomocą szklanki. Wyłóż foremki do babeczek ciastem i upiecz w piekarniku przez 20 min w 180 stopniach. Owoce dokładnie umyj, a truskawki dodatkowo przekrój na ćwiartki i usuń szypułki. Gdy spody do babeczek upiekły się, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyłóż je masą budyniową i dodaj owoce. Tak przygotowane babeczki należy schłodzić w lodówce. Pamiętaj, aby przechowywać je, także w lodówce, żeby budyń nie rozpuścił się. Sam widzisz jak prosty jest przepis na nadziewane babeczki, które idealnie sprawdzą się na deser w ciągu dnia. Skoro już wiesz jak zrobić babeczki z budyniem, wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj pyszne słodkości.

Wartości odżywcze babeczek z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
293.36 kcal
352.04 kcal
Białko
5.61 g
6.73 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w babeczkach z budyniem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
38.94 g
46.73 g
Węglowodany przyswajalne
38.67 g
46.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
13.26 g
15.91 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.96 g
10.76 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babeczki z budyniem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Ryboflawina
0.19 mg
0.22 mg

Składniki mineralne w przepisie na babeczki z budyniem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
63.72 mg
76.47 mg
Potas
102.24 mg
122.69 mg
Wapń
49.45 mg
59.34 mg
Fosfor
79.19 mg
95.03 mg
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Żelazo
1.69 mg
2.03 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
0.61 mg
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z budyniem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach z budyniem

Lista alergenów dla babeczek z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania babeczek z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
1 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
140 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Truskawki
120 g
2 garści
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Borówka amerykańska
60 g
1 garść
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 60 g
Liczba porcji:
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na babeczki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób