Ciasto cytrynowe

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe
Niby zwykła babka, którą zna każdy ale z delikatną modyfikacją. Poznaj moje ciasto cytrynowe i przekonaj się, jak pyszne jest to połączenie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
304 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 4 łyżki (40 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki (90 ml)
  • Jogurt naturalny 2% 1 opakowanie (180 g)
  • Sok z cytryny 5 łyżek (50 ml)
  • Skórka z cytryny (20 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na ciasto cytrynowe krok po kroku

Cytrynę sparz wrzątkiem, wyciśnij sok i zetrzyj skórkę na tarce.

Jajka zmiksuj razem z cukrem. Następnie wlej olej, dodaj jogurt, sok z cytryny i skórkę, całość wymieszaj dokładnie.

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto cytrynowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta cytrynowego

Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej, a co jeśli by ją delikatnie zmodyfikować? Poznaj mój przepis na ciasto cytrynowe.

Jest tak samo pyszne, delikatne i wilgotne jak tradycyjna babka, jednak zawiera dodatek cytryny. Ciasto cytrynowe to idealny deser nie tylko na święta, ale też na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie, na pewno znajdziesz je w każdym sklepie.

Nasze nowoczesne ciasto jest pyszne w smaku, szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.

Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąkę pszenną, mleko, jajko, cukier, proszek do pieczenia, cytrynę, skrobię ziemniaczaną, jogurt naturalny.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić ciasto cytrynowe?

To bardzo szybka i prosta sprawa, zaczniemy od przygotowania cytryny.

Sparz ją wrzątkiem, wyciśnij sok i zetrzyj skórkę na tarce. Jajka zmiksuj razem z cukrem. Następnie wlej olej, dodaj jogurt, sok z cytryny i skórkę, całość wymieszaj dokładnie. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie nasza babka do kawy będzie dobra.

Ciasto cytrynowe to idealny pomysł na rodzinne spotkanie lub na imprezę.

Może od teraz to babka cytrynowa będzie podstawową wersją na święta i nie tylko. Koniecznie ją wypróbuj, smacznego!

Alergeny w cieście cytrynowemu

Lista alergenów dla ciasta cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze ciasta cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Nie ma znaczenia, jakiego cukru użyjesz, może to być też cukier brązowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
304.03
304.03
Białko (g)
7.68
7.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
47.48
47.48
Węglowodany przyswajalne (g)
47.10
47.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.73
9.73
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
2.11
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
7.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.22
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.93
56.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
46.83
46.83
Potas (mg)
183.34
183.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.96
79.96
Fosfor (mg)
134.29
134.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.26
16.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.20
2.20
Cynk (mg)
0.59
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cytrynowego 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta cytrynowego

Koszt składników
35.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
90 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Sok z cytryny
50 ml
5 łyżek
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
35.70