Ciasto cytrynowe
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Niby zwykła babka, którą zna każdy ale z delikatną modyfikacją. Poznaj moje ciasto cytrynowe i przekonaj się, jak pyszne jest to połączenie.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (4 łyżki)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 90 ml (3/4 szklanki)
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 opakowanie)
- Sok z cytryny - 50 ml (5 łyżek)
- Skórka z cytryny - 20 g
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Cytrynę sparz wrzątkiem, wyciśnij sok i zetrzyj skórkę na tarce.
- Jajka zmiksuj razem z cukrem. Następnie wlej olej, dodaj jogurt, sok z cytryny i skórkę, całość wymieszaj dokładnie.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Nie ma znaczenia, jakiego cukru użyjesz, może to być też cukier brązowy.