Przepis na babkę piaskową wilgotną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Oddziel białka od żółtek do osobnych miseczek.

Masło ubij z cukrem na puszystą masę.

Do masła dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Do masy przesiej mąki.

Z białek ubij pianę i dodawaj ją małymi partiami do maślanej mieszanki. Wymieszaj je delikatnie łyżką.

Masę przełóż do formy na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Piecz całość 45 minut.

Babka piaskowa wilgotna posypana cukrem pudrem.
babka piaskowa wilgotna
Koszt przygotowania dania
11.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Babka piaskowa wilgotna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce piaskowej wilgotnej

Babka piaskowa wilgotna to jedno z tych ciast, które choć proste, nigdy się nie nudzi. Wspaniale sprawdza się nie tylko na świątecznym stole, ale również na co dzień. To idealna wielkanocna babka.

Przepis na babkę piaskową wilgotną jest świetną opcją dla wszystkich miłośników ciekawych deserów. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a dodatek wanilii sprawia, że smakuje wspaniale. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Ta babka będzie świetnym pomysłem na łatwy deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a dodatek kisielu sprawia, że smakuje wspaniale. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Prosta babka z kisielem będzie świetnym pomysłem na prosty deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotną babkę piaskową, która będzie najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na ciasto, które oczaruje wszystkich gości. Jest pyszna i piękna. Ta świąteczna babka jest też dobra dla początkujących kucharzy. Całość jest prosta i szybka. To coś specjalnie dla wielbicieli domowych wypieków. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Czas pieczenia babki nie jest zbyt długi, jednak należy pamiętać, że należy go dostosować indywidualnie do posiadanego sprzętu kuchennego. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec.

Wartości odżywcze babki piaskowej wilgotnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
407.95 kcal
387.55 kcal
Białko
6.35 g
6.03 g

Węglowodany w babce piaskowej wilgotnej

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
44.82 g
42.58 g
Węglowodany przyswajalne
43.91 g
41.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
0.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
23.43 g
22.26 g
Tłuszcze nasycone
15.34 g
14.57 g
Tłuszcze nienasycone
8.09 g
7.69 g
Cholesterol
139.78 mg
132.79 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę piaskową wilgotną

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A
212.58 µg (mcg)
201.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.59 mg
0.56 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.87 mg
0.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
209.23 µg (mcg)
198.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.18 mg
Niacyna
1.59 mg
1.51 mg
Foliany
37.72 µg (mcg)
35.84 µg (mcg)
Beta karoten
40.72 µg (mcg)
38.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę piaskową wilgotną

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
44.22 mg
42.01 mg
Potas
212.18 mg
201.57 mg
Wapń
32.08 mg
30.48 mg
Fosfor
96.25 mg
91.44 mg
Magnez
18.84 mg
17.90 mg
Żelazo
1.48 mg
1.41 mg
Cynk
0.57 mg
0.54 mg
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piaskowej wilgotnej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce piaskowej wilgotnej

Lista alergenów dla babki piaskowej wilgotnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania babki piaskowej wilgotnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na babkę piaskową wilgotną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób