Przepisy na babki

przepisy na babki

Babka jest jednym z najstarszych ciast, jakie znamy w Polsce. Od wielu lat piecze się ją głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Dawniej wyrabiano babkę na drożdżach, zatem większość kultowych przepisów na ten wypiek opiera się właśnie na nich. Z zapisków historycznych wynika, że pierwszą babkę upieczono w okolicy XVII wieku w czasach Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Wiele znawców historii kulinarnej upiera się jednak przy tym, iż babka powstała w okolicy XV wieku.

Przepisy na babki - polecane przepisy

Przepisy na babki - pozostałe przepisy

Przepisy na babki – zbiór przepisów na proste i szybkie babki

Babka wielkanocna znana jest w Polsce już od wielu lat. Niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez tego specyficznego wypieku. Kawałek ciasta wkłada się najczęściej do koszyczka wielkanocnego wraz z innymi świątecznymi potrawami – jajkami, kiełbasą czy masłem. Babka, którą najczęściej jada się w naszym kraju, może być kakaowa, piaskowa, a czasami też majonezowa. Co zrobić, żeby babka była lekka i puszysta? Jaka jest historia tego słynnego wypieku? Oto najciekawsze przepisy na babki, którymi zaskoczysz najbliższych – nie tylko przy świątecznym stole.

Najciekawsze przepisy na babki – historia ciasta i najlepsze ciekawostki

Historyczne ciekawostki o babce wielkanocnej

W każdym tradycyjnym polskim domu na święta wielkanocne przyrządzana jest babka wielkanocna. Babkę wkłada się do koszyka wraz z innymi świątecznymi produktami, a następnie udaje się wraz z koszyczkiem do kościoła w Wielką Sobotę, gdzie jedzenie jest błogosławione. Dary z koszyczka zjeść można na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną. Babka zazwyczaj jest bardzo prosta i całkiem szybka w przygotowaniu – pod warunkiem, że dobrze zna się przepis. Wyróżnia się ona specyficznym otworem wewnątrz, a także zewnętrzną polewą z lukru, która jest naprawdę gruba. Właśnie ona oznajmiać ma o zakończeniu Wielkiego Postu. Zanim przejdziemy jednak do przepisu na babę, warto będzie zapoznać się z etymologią i historią tego słynnego wielkanocnego wypieku.

Babka wielkanocna to nazwa ciasta zaczerpnięta ponoć od kształtu szerokiej, wijącej się w różne strony… spódnicy starszej pani. Historycy są jednak zdania, że babka wielkanocna swoją nazwę zawdzięcza wysokiemu koczkowi, który był chętnie noszony przez wiejskie gosposie w Polsce – głównie te, które zamieszkiwały wieś. Jest to oczywiście nie koniec gdybań nad babką. Wielu ludzi uważa, że ciasto zostało rozpowszechnione dzięki Stanisławowi I Leszczyńskiemu, czyli słynnego polskiego króla. Z wielu źródeł wyczytać można, że lekka oraz puszysta babka wypiekana była w naszym kraju od XV wieku. Inni bardziej stawiają na XVII wiek, a więc powstanie babki datują na lata Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Jak było rzeczywiście? Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się, skąd wzięła się tradycja jedzenia babki wielkanocnej w Polsce. Wiadomo jednak, że do dziś pojawia się ona w Wielkanoc na stołach większości polskich rodzin.

Szybka i prosta babka – właśnie tak kiedyś ją wypiekano!

Babkę wielkanocną kiedyś przyrządzano w Wielki Piątek, wykorzystując do tego ogromną ilość jaj. Mężczyźni w dzień pieczenia ciasta nie mogli wchodzić do domu, kiedy babka jeszcze rosła. Krążyła bowiem plotka, że mężczyzna stojący obok pieca sprawi, że babka oklapnie i nie wyrośnie. Recepturę na przygotowanie ciasta znały wyłącznie kobiety. Nie mogły one pozwolić na to, aby babka, nad którą tyle pracowały, opadła. Dlatego w dzień pieczenia pilnowały swoich opalanych drewnem pieców, nie dopuszczając do nich mężczyzn. Niewyrośnięte ciasto mogło stać się powodem do plotek sąsiadek i drwin we wsi, a tego każda kobieta wolała przecież uniknąć.

Babkę piekło się powoli i starannie, zgodnie z recepturą. Każda gospodyni była jednak świadoma, że wyrabianie i pieczenie tego specyficznego ciasta wymaga zaangażowania, wiedzy, pracowitości i cierpliwości. Co było kluczowe w pieczeniu ciasta? Otóż jego dokładne wyrobienie, które często trwało nawet godzinę – najpierw wyrobienie wstępne, a później ponowne, już po dodaniu kolejno wszystkich elementów. Bardzo ważne było przesianie i ogrzanie mąki, zanim rozpoczęło się wyrabianie ciasta. Ile jajek używano do upieczenia babki? Zazwyczaj były to 24 sztuk. Czasami jednak bywało, iż gospodynie przyrządzały babki z aż… 60 żółtek! Gdy ciasto się upiekło, należało je wystudzić na miękkiej poduszce, po czym spożyć w towarzystwie zbożowej kawy.

Kakaowa czy piaskowa? Najlepsze przepisy na babki wielkanocne

Rodzaje babki, które warto znać!

Większość ludzi nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki z lukrem. Dziś pieczenie babki wielkanocnej nie jest już na szczęście tak czasochłonne, jak dawniej. Składniki, które tworzą wypiek, można z kolei dostać w większości marketów spożywczych. Jedyna rzecz, którą trzeba posiadać do prawidłowego wypieku babki wielkanocnej, jest to odpowiednia foremka. Właśnie z jej pomocą można nadać wypiekowi prawidłowego, kultowego już wyglądu. Wśród babek wielkanocnych na szczególną uwagę zasługuje babka klasyczna, kakaowa, majonezowa, piaskowa i marmurkowa (dwukolorowa). Babki różnią się od siebie głównie ze względu na sposób ich wypieku – jedne są drożdżowe (klasycznie wypiekane), a inne przyrządzane na proszku do pieczenia. Poza wymienionymi rodzajami babek, które najczęściej wypiekamy, wyróżnić można też kilka innych.

  • Babka drożdżowa – robi się ją na bazie drożdży połączonych z ciepłym mlekiem.
  • Babka serowa – najczęściej jest ona wypiekana z dodatkiem sera kremowego albo twarogowego.
  • Babka ziemniaczana – jak z nazwy wynika, tę babkę robi się z mąki ziemniaczanej.
  • Babka białkowa – piecze się ją bez żółtek, a wyłącznie z dodatkiem białek jaj.
  • Babka hreczana – robi się ją na mące gryczanej.
  • Babka kokosowa – wypiekana z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych oraz aromatu kokosowego.

W jaki sposób zrobić klasyczną babkę wielkanocną? Przepis krok po kroku

Wbrew pozorom pieczenie babki wielkanocnej nie należy do najtrudniejszych zadań. Wystarczy podążać zgodnie ze wskazówkami przepisu, aby przygotować przepyszne, treściwe i aromatyczne ciasto.

  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, aby wszystkie spełniały swoje funkcje. Do pieczenia wykorzystaj specjalną foremkę do tarty, najlepiej o średnicy ok. 25 cm. Powinieneś ją dobrze nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  2. W małej miseczce rozdrobnij drożdże, zmieszaj je z mlekiem, łyżeczką mąki i łyżeczką cukru pudru. Następnie przykryj taką mieszankę ściereczką i zanieś do ciepłego pomieszczenia na ok. kwadrans.
  3. Przesiej mąkę przez sito, a do osobnego garnka przelej śmietanę i podgrzej ją. W momencie, gdy się zagotuje, przelej ją do naczynia z mąką. Osobno oddziel żółtka, a później ubij je z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę.
  4. Po wyrośnięciu drożdże przełóż do miski z mąką, dodaj żółtka ubite z cukrem i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, aż powstanie lepka konsystencja. Ciasto należy wyrobić ręcznie – powinno to trwać przez ok. 15 minut.
  5. Dodaj do ciasta ciepłe mleko, skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy, a także sól. Wyrabiaj dalej ciasto w celu złączenia ze sobą wszystkich składników. Następnie przykryj ciasto ściereczką, odstaw do ciepłego miejsca na dwie godziny i poczekaj, aż ciasto wyrośnie.
  6. W gotowe ciasto uderz pięścią i znów je wyrabiaj. Później przełóż je do foremki. Odstaw tak ciasto na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Posmaruj je następnie roztrzepanym jajkiem w misce od góry.
  7. Włóż ciasto do porządnie rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Wyjmij je później, wystudź i zostaw w formie. Następnie wyjmij babkę na płaską powierzchnię i udekoruj ją lukrem albo cukrem pudrem przesianym przez sito.

Tajemnice pieczenia babki – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć!

Babka powinna być przede wszystkim delikatna i wilgotna od środka, ponieważ tylko taka znakomicie smakuje. W jaki sposób przygotować babkę, aby była perfekcyjna nie tylko na Wielkanoc? Przede wszystkim musisz uświadomić sobie, że pieczenie babki wymaga cierpliwości i staranności. Podstawą są dobrze dobrane składniki, takie jak drożdże piekarskie, przesiana mąka, bakalie i świeże jaja. Ważne, żeby produkty miały temperaturę pokojową, aby masa się nie zwarzyła. O czym jeszcze pamiętać, aby przygotować idealną babkę? Oto kilka przydatnych wskazówek.

  1. Świeże drożdże są doskonałe do upieczenia puszystej babki wielkanocnej. Wymagają sporo pracy, jednak naprawdę warto się poświęcić i je przygotować, ponieważ dzięki nim ciasto wyrośnie smaczne, pulchne i wilgotne. Podczas przyrządzania drożdży, zamiast cukru możesz używać miodu. Pamiętaj jedynie o tym, że masa musi być gładka.
  2. Czy zamiast drożdży używasz proszku do pieczenia? Nie dodawaj go zbyt wiele do ciasta! Jeśli przesadzisz z jego ilością, babka może pęknąć i wówczas nie będzie już tak pięknie wyglądać. Gdy przygotowujesz ciasto na Wielkanoc, wygląd babki będzie jednak bardzo ważny, prawda? Wypiek ma bowiem nie tylko smakować całej rodzinie, ale i ozdobić wielkanocny stół.
  3. Bardzo ważne jest przy wyrabianiu ciasta, aby połączyć składające się na nie produkty w jednolitą, gładką całość. Istotna jest także kolejność łączenia ze sobą poszczególnych składników.
  4. Warto pamiętać, że wyrabianie ciasta z mąką, które trwa już bardzo długo, spowoduje uwalnianie się glutenu. To z kolei może sprawić, że z ciasta wyjdzie… zakalec. Warto więc najpierw dobrze wymieszać mąkę z suchymi produktami. Wówczas, po ich połączeniu, można będzie dodać je do masy.
  5. Ciasto powinno się piec w temperaturze 160-200 st. C, bez termoobiegu. Pamiętaj, że w zbyt wysokiej temperaturze babka może popękać, zrobić się twarda i sucha. Należy też pamiętać, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta – wówczas babka może opaść.
  6. Przed włożeniem ciasta do foremki koniecznie wysmaruj je masłem albo margaryną. Dzięki temu po wyjęciu go z piekarnika zachowa piękny kształt i szybciej będzie można je wyciągnąć.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto