Przepisy na babki - polecane przepisy
-
Babeczka cytrynowa
Babeczka cytrynowa to sprawdzony przepis na pyszny deser. Wielkanocna babka jest dobra do przygotowania także na co dzień. Najlepsza babka …
15 + 50 min łatwy 10 558 kcal -
Babka piaskowa
Babka piaskowa to sprawdzony przepis na udane ciasto. Zwykła domowa babka jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Babka piaskowa …
20 + 50 min łatwy 10 496 kcal -
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 + 60 min łatwy 10 752 kcal -
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa zazwyczaj podawana jest na Wielkanoc, ale tak naprawdę to ciasto można upiec i bez okazji. Bardzo często składniki …
30 + 55 min łatwy 10 366 kcal -
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków przygotowywanych na święta wielkanocne. Może ona być piaskowa, drożdżowa, cytrynowa, waniliowa, czekoladowa lub …
15 + 55 min łatwy 12 351 kcal
Przepisy na babki - pozostałe przepisy
-
Muffiny bananowe
Małe, słodkie babeczki to najprostsza domowa łakoć, którą możesz przygotować w swoim domu, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Muffiny …
15 + 20 min łatwy 15 -
Muffinki bananowe
Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i …
20 + 20 min łatwy 10 285 kcal -
Babka na oleju
Babka na oleju to świetny pomysł na słodki deser po obiedzie. Prosta babka może być podana podczas wielu różnych okazji. …
20 + 50 min łatwy 10 452 kcal -
Babka majonezowa
Poznaj nasz prosty przepis na babkę majonezową. Zaskocz znajomych pyszną wielkanocną babką z majonezem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się na …
30 + 45 min łatwy 5 418 kcal -
Babka gotowana
Babka gotowana to świetny pomysł na ciasto przygotowywane w formie, która jest specjalnie przeznaczona do gotowania. Gotowana babka jest wilgotna …
20 + 80 min łatwy 10 619 kcal -
Babeczki z budyniem
Babeczki z budyniem na kruchym spodzie z dodatkiem Twoich ulubionych, świeżych owoców, sprawdzą się idealnie jako deser dla dzieci i …
40 + 30 min łatwy 12
-
Babka marmurkowa
Tradycyjna babka marmurkowa to łatwy przepis na szybkie ciasto. Przepis na babkę marmurkową z kakao sprawdzi się kiedy najdzie nas …
30 + 45 min łatwy 10 409 kcal -
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to doskonała propozycja na ciasto wielkanocne i nie tylko. Przepis na babkę drożdżową jest szybki i nie musisz …
30 + 25 min łatwy 5 429 kcal -
Babka zebra
Babka zebra to świetna opcja na naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy …
20 + 35 min łatwy 10 459 kcal -
Babka czekoladowa
Babka czekoladowa to przepis na ciasto z kakao o mocno czekoladowym smaku. Babka jest pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu, …
15 + 40 min łatwy 5 829 kcal
-
Tartaletki z owocami
Tartaletki z owocami to szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim czasie. Nadzienie …
60 + 20 min łatwy 18 235 kcal -
Babka bananowa
Pyszna i wilgotna babka bananowa to doskonała propozycja na smaczne ciasto z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Świetnie smakuje z dodatkiem kawy …
15 + 60 min łatwy 5 614 kcal -
Babka z mikrofali
Babka z mikrofali jest świetnym pomysłem na naprawdę szybki deser dla jednej osoby. Można przygotować ją w kilka minut, nawet …
3 + 2 min łatwy 1 641 kcal -
Muffiny waniliowe
Muffiny waniliowe to wspaniały pomysł na smaczne babeczki pieczone w piekarniku. Łatwe babeczki można podać z kremem na bazie śmietany …
20 + 25 min łatwy 10 686 kcal -
Muffinki z truskawkami
Pyszne muffinki z truskawkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
30 + 25 min łatwy 12 231 kcal -
Muffinki wytrawne
Pyszne muffinki wytrawne ze szpinakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 30 min łatwy 12 297 kcal
-
Muffinki z malinami
Pyszne muffinki z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
15 + 25 min łatwy 12 290 kcal -
Babka ziemniaczana z boczkiem
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak …
20 + 45 min łatwy 20 124 kcal -
Muffinki czekoladowe wilgotne
Muffinki czekoladowe wilgotne to pyszne wypieki idealne na deser. Kochają je dzieci i dorośli, szczególnie jako dodatek do kawy. Przepis …
15 + 20 min łatwy 12 -
Babka wilgotna
Babka wilgotna to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla Twojej rodziny. Babka pieczona w piekarniku jest szybka do zrobienia …
10 + 50 min łatwy 10
-
Babka migdałowa
Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych ciast w kuchni polskiej w przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. …
30 + 35 min łatwy 8 251 kcal -
Babka kakaowa
Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej, a co jeśli by ją delikatnie zmodyfikować? Poznaj mój przepis …
20 + 40 min łatwy 10 267 kcal -
Babka pomarańczowa
Babka pomarańczowa to pomysł na pyszne ciasto, które można podać na deser dla całej rodziny. Najlepsza babka wielkanocna jest dobra …
20 + 50 min łatwy 10 425 kcal -
Muffinki kakaowe
Muffinki kakaowe to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim. Będą …
15 + 20 min łatwy 10 242 kcal -
Babka makowa
Babka makowa to doskonały pomysł na pyszne ciasto na święta i w dni powszednie. Wilgotna babka z makiem jest pyszna …
15 + 50 min łatwy 10 642 kcal -
Ciasto z mlekiem skondensowanym
Ciasto z mlekiem skondensowanym jest bardzo puszyste i wilgotne, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis. Oprócz tego, że jest niesamowicie …
20 + 45 min łatwy 10 275 kcal
-
Ciasto piegusek
Ciasto piegusek to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają makowe słodkości. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a całość smakuje po …
20 + 40 min łatwy 10 -
Babka piaskowa cytrynowa
Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję. Poznaj mój przepis …
20 + 50 min łatwy 8 359 kcal -
Babka budyniowa
Babka budyniowa to pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się, na co dzień. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Smakuje …
20 + 45 min łatwy 10 290 kcal -
Babka z kakao
Babka z kakao to jeden z tych przepisów, które nigdy się nie nudzą. Jej stworzenie jest niezwykle proste i szybkie, …
30 + 45 min łatwy 10 280 kcal
Przepisy na babki – zbiór przepisów na proste i szybkie babki
Babka wielkanocna znana jest w Polsce już od wielu lat. Niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez tego specyficznego wypieku. Kawałek ciasta wkłada się najczęściej do koszyczka wielkanocnego wraz z innymi świątecznymi potrawami – jajkami, kiełbasą czy masłem. Babka, którą najczęściej jada się w naszym kraju, może być kakaowa, piaskowa, a czasami też majonezowa. Co zrobić, żeby babka była lekka i puszysta? Jaka jest historia tego słynnego wypieku? Oto najciekawsze przepisy na babki, którymi zaskoczysz najbliższych – nie tylko przy świątecznym stole.
Najciekawsze przepisy na babki – historia ciasta i najlepsze ciekawostki
Historyczne ciekawostki o babce wielkanocnej
W każdym tradycyjnym polskim domu na święta wielkanocne przyrządzana jest babka wielkanocna. Babkę wkłada się do koszyka wraz z innymi świątecznymi produktami, a następnie udaje się wraz z koszyczkiem do kościoła w Wielką Sobotę, gdzie jedzenie jest błogosławione. Dary z koszyczka zjeść można na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną. Babka zazwyczaj jest bardzo prosta i całkiem szybka w przygotowaniu – pod warunkiem, że dobrze zna się przepis. Wyróżnia się ona specyficznym otworem wewnątrz, a także zewnętrzną polewą z lukru, która jest naprawdę gruba. Właśnie ona oznajmiać ma o zakończeniu Wielkiego Postu. Zanim przejdziemy jednak do przepisu na babę, warto będzie zapoznać się z etymologią i historią tego słynnego wielkanocnego wypieku.
Babka wielkanocna to nazwa ciasta zaczerpnięta ponoć od kształtu szerokiej, wijącej się w różne strony… spódnicy starszej pani. Historycy są jednak zdania, że babka wielkanocna swoją nazwę zawdzięcza wysokiemu koczkowi, który był chętnie noszony przez wiejskie gosposie w Polsce – głównie te, które zamieszkiwały wieś. Jest to oczywiście nie koniec gdybań nad babką. Wielu ludzi uważa, że ciasto zostało rozpowszechnione dzięki Stanisławowi I Leszczyńskiemu, czyli słynnego polskiego króla. Z wielu źródeł wyczytać można, że lekka oraz puszysta babka wypiekana była w naszym kraju od XV wieku. Inni bardziej stawiają na XVII wiek, a więc powstanie babki datują na lata Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Jak było rzeczywiście? Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się, skąd wzięła się tradycja jedzenia babki wielkanocnej w Polsce. Wiadomo jednak, że do dziś pojawia się ona w Wielkanoc na stołach większości polskich rodzin.
Szybka i prosta babka – właśnie tak kiedyś ją wypiekano!
Babkę wielkanocną kiedyś przyrządzano w Wielki Piątek, wykorzystując do tego ogromną ilość jaj. Mężczyźni w dzień pieczenia ciasta nie mogli wchodzić do domu, kiedy babka jeszcze rosła. Krążyła bowiem plotka, że mężczyzna stojący obok pieca sprawi, że babka oklapnie i nie wyrośnie. Recepturę na przygotowanie ciasta znały wyłącznie kobiety. Nie mogły one pozwolić na to, aby babka, nad którą tyle pracowały, opadła. Dlatego w dzień pieczenia pilnowały swoich opalanych drewnem pieców, nie dopuszczając do nich mężczyzn. Niewyrośnięte ciasto mogło stać się powodem do plotek sąsiadek i drwin we wsi, a tego każda kobieta wolała przecież uniknąć.
Babkę piekło się powoli i starannie, zgodnie z recepturą. Każda gospodyni była jednak świadoma, że wyrabianie i pieczenie tego specyficznego ciasta wymaga zaangażowania, wiedzy, pracowitości i cierpliwości. Co było kluczowe w pieczeniu ciasta? Otóż jego dokładne wyrobienie, które często trwało nawet godzinę – najpierw wyrobienie wstępne, a później ponowne, już po dodaniu kolejno wszystkich elementów. Bardzo ważne było przesianie i ogrzanie mąki, zanim rozpoczęło się wyrabianie ciasta. Ile jajek używano do upieczenia babki? Zazwyczaj były to 24 sztuk. Czasami jednak bywało, iż gospodynie przyrządzały babki z aż… 60 żółtek! Gdy ciasto się upiekło, należało je wystudzić na miękkiej poduszce, po czym spożyć w towarzystwie zbożowej kawy.
Kakaowa czy piaskowa? Najlepsze przepisy na babki wielkanocne
Rodzaje babki, które warto znać!
Większość ludzi nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki z lukrem. Dziś pieczenie babki wielkanocnej nie jest już na szczęście tak czasochłonne, jak dawniej. Składniki, które tworzą wypiek, można z kolei dostać w większości marketów spożywczych. Jedyna rzecz, którą trzeba posiadać do prawidłowego wypieku babki wielkanocnej, jest to odpowiednia foremka. Właśnie z jej pomocą można nadać wypiekowi prawidłowego, kultowego już wyglądu. Wśród babek wielkanocnych na szczególną uwagę zasługuje babka klasyczna, kakaowa, majonezowa, piaskowa i marmurkowa (dwukolorowa). Babki różnią się od siebie głównie ze względu na sposób ich wypieku – jedne są drożdżowe (klasycznie wypiekane), a inne przyrządzane na proszku do pieczenia. Poza wymienionymi rodzajami babek, które najczęściej wypiekamy, wyróżnić można też kilka innych.
- Babka
drożdżowa – robi się ją na bazie drożdży połączonych z ciepłym mlekiem.
-
Babka
serowa – najczęściej jest ona wypiekana z dodatkiem sera kremowego albo
twarogowego.
-
Babka
ziemniaczana – jak z nazwy wynika, tę babkę robi się z mąki ziemniaczanej.
-
Babka
białkowa – piecze się ją bez żółtek, a wyłącznie z dodatkiem białek jaj.
-
Babka hreczana
– robi się ją na mące gryczanej.
- Babka kokosowa – wypiekana z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych oraz aromatu kokosowego.
W jaki sposób zrobić klasyczną babkę wielkanocną? Przepis krok po kroku
Wbrew pozorom pieczenie babki wielkanocnej nie należy do najtrudniejszych zadań. Wystarczy podążać zgodnie ze wskazówkami przepisu, aby przygotować przepyszne, treściwe i aromatyczne ciasto.
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, aby wszystkie spełniały swoje funkcje. Do pieczenia wykorzystaj specjalną foremkę do tarty, najlepiej o średnicy ok. 25 cm. Powinieneś ją dobrze nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- W małej miseczce rozdrobnij drożdże, zmieszaj je z mlekiem, łyżeczką mąki i łyżeczką cukru pudru. Następnie przykryj taką mieszankę ściereczką i zanieś do ciepłego pomieszczenia na ok. kwadrans.
- Przesiej mąkę przez sito, a do osobnego garnka przelej śmietanę i podgrzej ją. W momencie, gdy się zagotuje, przelej ją do naczynia z mąką. Osobno oddziel żółtka, a później ubij je z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę.
- Po wyrośnięciu drożdże przełóż do miski z mąką, dodaj żółtka ubite z cukrem i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, aż powstanie lepka konsystencja. Ciasto należy wyrobić ręcznie – powinno to trwać przez ok. 15 minut.
- Dodaj do ciasta ciepłe mleko, skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy, a także sól. Wyrabiaj dalej ciasto w celu złączenia ze sobą wszystkich składników. Następnie przykryj ciasto ściereczką, odstaw do ciepłego miejsca na dwie godziny i poczekaj, aż ciasto wyrośnie.
- W gotowe ciasto uderz pięścią i znów je wyrabiaj. Później przełóż je do foremki. Odstaw tak ciasto na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Posmaruj je następnie roztrzepanym jajkiem w misce od góry.
- Włóż ciasto do porządnie rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Wyjmij je później, wystudź i zostaw w formie. Następnie wyjmij babkę na płaską powierzchnię i udekoruj ją lukrem albo cukrem pudrem przesianym przez sito.
Tajemnice pieczenia babki – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć!
Babka powinna być przede wszystkim delikatna i wilgotna od środka, ponieważ tylko taka znakomicie smakuje. W jaki sposób przygotować babkę, aby była perfekcyjna nie tylko na Wielkanoc? Przede wszystkim musisz uświadomić sobie, że pieczenie babki wymaga cierpliwości i staranności. Podstawą są dobrze dobrane składniki, takie jak drożdże piekarskie, przesiana mąka, bakalie i świeże jaja. Ważne, żeby produkty miały temperaturę pokojową, aby masa się nie zwarzyła. O czym jeszcze pamiętać, aby przygotować idealną babkę? Oto kilka przydatnych wskazówek.
- Świeże drożdże są doskonałe do upieczenia puszystej babki wielkanocnej. Wymagają sporo pracy, jednak naprawdę warto się poświęcić i je przygotować, ponieważ dzięki nim ciasto wyrośnie smaczne, pulchne i wilgotne. Podczas przyrządzania drożdży, zamiast cukru możesz używać miodu. Pamiętaj jedynie o tym, że masa musi być gładka.
- Czy zamiast drożdży używasz proszku do pieczenia? Nie dodawaj go zbyt wiele do ciasta! Jeśli przesadzisz z jego ilością, babka może pęknąć i wówczas nie będzie już tak pięknie wyglądać. Gdy przygotowujesz ciasto na Wielkanoc, wygląd babki będzie jednak bardzo ważny, prawda? Wypiek ma bowiem nie tylko smakować całej rodzinie, ale i ozdobić wielkanocny stół.
- Bardzo ważne jest przy wyrabianiu ciasta, aby połączyć składające się na nie produkty w jednolitą, gładką całość. Istotna jest także kolejność łączenia ze sobą poszczególnych składników.
- Warto pamiętać, że wyrabianie ciasta z mąką, które trwa już bardzo długo, spowoduje uwalnianie się glutenu. To z kolei może sprawić, że z ciasta wyjdzie… zakalec. Warto więc najpierw dobrze wymieszać mąkę z suchymi produktami. Wówczas, po ich połączeniu, można będzie dodać je do masy.
- Ciasto powinno się piec w temperaturze 160-200 st. C, bez termoobiegu. Pamiętaj, że w zbyt wysokiej temperaturze babka może popękać, zrobić się twarda i sucha. Należy też pamiętać, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta – wówczas babka może opaść.
- Przed włożeniem ciasta do foremki koniecznie wysmaruj je masłem albo margaryną. Dzięki temu po wyjęciu go z piekarnika zachowa piękny kształt i szybciej będzie można je wyciągnąć.