Babka na oleju

Opublikowano: 04.03.2022 r., 10:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka na oleju posypana cukrem pudrem podana na białym talerzu.
Babka na oleju
Babka na oleju to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Babka jest ciastem tanim i szybkim do zrobienia. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
452 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 niepełne szklanki (350 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Olej rzepakowy więcej jak pół szklanki (140 ml)
  • Woda gazowana (200 ml)
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Kisiel (proszek) (40 g)
  • Masło (40 g)
  • Bułka tarta (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babka na oleju krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.

Wlej olej, wodę gazowaną i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie.

Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kisiel, wymieszaj.

Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Wlej jasną masę a na nią masę z kisielem.

Wymieszaj delikatnie obie masy za pomocą noża.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Wystudź babkę i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na babka na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat babki na oleju

Babka na oleju to świetny pomysł na słodki deser po obiedzie. Prosta babka może być podana podczas wielu różnych okazji. Ciasto można przygotować w kilku wersjach smakowych. Wielkanocna babka, która jest inspiracją do zrobienia ciasta, jest szybka i tania w wykonaniu. Przepis na babkę na oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, woda gazowana, kisiel, proszek do pieczenia, masło, bułka tarta.

Jak zrobić babkę na oleju? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Wlej olej, wodę gazowaną i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kisiel, wymieszaj. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej jasną masę a na nią masę z kisielem. Wymieszaj delikatnie obie masy za pomocą noża. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź babkę i pokrój na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym w naszej codziennej diecie. Jest ono podstawowym budulcem naszego ciała i bierze udział w procesach regeneracyjnych. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, które karmione są paszami bez dodatku GMO.

Podsumowując pyszna babka sprawdzi się jako deser nie tylko na święta. Wypieki tego typu sprawdzają się doskonale dla niezapowiedzianych gości. Łatwa babka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez 2-3 dni. Babkę możesz przygotować także z dodatkiem kakao lub skórki z cytryny.

Alergeny w babce na oleju

Lista alergenów dla babki na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze babki na oleju

na 100g gotowej potrawy

Babka na oleju to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy w naszej krwi. Ciasto nie jest odpowiednim pomysłem dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
323.07
452.30
Białko (g)
6.90
9.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
41.31
57.83
Węglowodany przyswajalne (g)
41.10
57.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
14.91
20.87
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
5.14
Tłuszcze nienasycone (g)
11.24
15.74
Cholesterol (mg)
91.86
128.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
2.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.53
73.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
66.67
93.34
Potas (mg)
282.69
395.77
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
117.10
163.94
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
226.59
317.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.00
19.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.11
2.96
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.63
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki na oleju 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki na oleju

Koszt składników
29.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
140 ml
więcej jak pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.98
Za 140 ml
Woda gazowana
200 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
29.90