Przepis na babka na oleju krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g 2 niepełne szklanki
- Cukier 250 g
- Jajko 6 szt.
- Olej rzepakowy 140 ml więcej jak pół szklanki
- Woda gazowana 200 ml
- Proszek do pieczenia 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Kisiel (proszek) 40 g
- Masło 40 g
- Bułka tarta 50 g
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.
Wlej olej, wodę gazowaną i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie.
Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kisiel, wymieszaj.
Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Wlej jasną masę a na nią masę z kisielem.
Wymieszaj delikatnie obie masy za pomocą noża.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Wystudź babkę i pokrój na porcje.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Babka z majonezem
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Babka na oleju - cechy przepisu
Więcej o babce na oleju
Babka na oleju to świetny pomysł na słodki deser po obiedzie. Prosta babka może być podana podczas wielu różnych okazji. Ciasto można przygotować w kilku wersjach smakowych. Wielkanocna babka, która jest inspiracją do zrobienia ciasta, jest szybka i tania w wykonaniu. Przepis na babkę na oleju jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, woda gazowana, kisiel, proszek do pieczenia, masło, bułka tarta.
Jak zrobić babkę na oleju? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Wlej olej, wodę gazowaną i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kisiel, wymieszaj. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej jasną masę a na nią masę z kisielem. Wymieszaj delikatnie obie masy za pomocą noża. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź babkę i pokrój na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym w naszej codziennej diecie. Jest ono podstawowym budulcem naszego ciała i bierze udział w procesach regeneracyjnych. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, które karmione są paszami bez dodatku GMO.
Podsumowując pyszna babka sprawdzi się jako deser nie tylko na święta. Wypieki tego typu sprawdzają się doskonale dla niezapowiedzianych gości. Łatwa babka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez 2-3 dni. Babkę możesz przygotować także z dodatkiem kakao lub skórki z cytryny.
Wartości odżywcze babki na oleju
Energia i białka
(140g)
Węglowodany w babce na oleju
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy w przepisie na babka na oleju
(140g)
Składniki mineralne w przepisie na babka na oleju
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babce na oleju
Lista alergenów dla babki na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło