Kisiel - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kisielu oraz jakie alergie mogą powodować.
Kisiel - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
kisiel--
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego kisielu

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kisiel (proszek) indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kisielem
Budyń, Żelatyna, Galaretka

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla kisielu

Kisiel (proszek)
Kategoria produktuPozostałe produkty
Alergie*b/d
Dieta wegańskaTak
Dieta wegetariańskaTak
Indeks glikemicznyb/d

Przepisy z kisielem

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto