Przepis na szarlotka z kisielem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, malakser

W malakserze umieść mąkę pszenną, jajka, 150g cukru oraz 230 g masła, rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Ciasto zagnieć na blacie i owiń folią spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 minut.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Rozpuść na patelni resztę masła i dodaj 150g cukru wraz z jabłkami, podduś aż jabłka zmiękną, dopraw na koniec cynamonem.

Ciasto podziel na dwie części, jedna z nich powinna być wielkości 2/3 całego kawałka.

Blachę wyklej ciastem, nakłuj je widelcem i podpiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

Ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, na koniec dodaj kisiel i zmiksuj jeszcze do połączenia składników.

Jabłka wyłóż na spód, na nich umieść pianę z białek, na jej wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Szarlotka z kisielem podana z dodatkiem gałki lodów na białym talerzu.
Szarlotka z kisielem
Koszt przygotowania dania
23.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
610 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
64

Szarlotka z kisielem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szarlotce z kisielem

Szarlotka z kisielem to doskonała propozycja na pyszny deser. Domowy wypiek świetnie komponuje się podany z kawą lub herbatą. Przepis na szarlotkę z kisielem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Prosty przepis wykonasz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, białka jaj, kisiel cytrynowy, jabłka, cynamon.

Jak zrobić szarlotkę z kisielem? Na początek przygotuj ciasto kruche, które stanowić będzie bazę ciasta. W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, mąkę pszenną i jajka. Rozdrobnij do połączenia składników, zagnieć na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i cukier, podduś jabłka, aby nieco zmiękły, dopraw cynamonem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto podziel na dwie nie równe części, jedna z nich powinna być wielkości 2/3 objętości całego ciasta. Wyklej spód blachy i ciasto podziurkuj widelcem. Podpiecz w nagrzanym piekarniku. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodaj kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Jabłka wyłóż na spód ciasta, na nich rozsmaruj równo pianę z białek, na pianę zetrzyj na tarce resztę ciasta i upiecz. Pokrój, gdy ciasto wystygnie.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Na świecie występuje ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej.

Podsumowując pyszna szarlotka z krojonymi jabłkami to dobra propozycja na słodką przekąskę lub deser podczas niedzielnego obiadu. Szarlotkę możesz podać z lodami waniliowymi na ciepło. Jabłecznik sprawdzi się także dla dzieci podczas przyjęcia urodzinowego. Domowy jabłecznik z kisielem jest dobrą alternatywą kupnych wypieków.

Wartości odżywcze szarlotki z kisielem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
259.84 kcal
610.63 kcal
Białko
3.88 g
9.11 g

Węglowodany w szarlotce z kisielem

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany
29.92 g
70.30 g
Węglowodany przyswajalne
28.92 g
67.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
2.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
14.31 g
33.63 g
Tłuszcze nasycone
9.65 g
22.69 g
Tłuszcze nienasycone
4.66 g
10.94 g

Witaminy w przepisie na szarlotka z kisielem

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A
122.58 µg (mcg)
288.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
1.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol
119.17 µg (mcg)
280.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.35 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.34 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna
1.01 mg
2.38 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany
25.40 µg (mcg)
59.69 µg (mcg)
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten
36.75 µg (mcg)
86.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotka z kisielem

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
26.46 mg
62.19 mg
Potas
85.03 mg
199.81 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń
12.58 mg
29.55 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor
36.64 mg
86.10 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez
9.16 mg
21.54 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
2.26 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.25 mg
0.59 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z kisielem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z kisielem

Lista alergenów dla szarlotki z kisielem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania szarlotki z kisielem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Kisiel (proszek)
30 g
cytrynowy
1.50
Za 77.0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na szarlotka z kisielem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.2% osób