Pleśniak z makiem

Opublikowano: 07.10.2021 r., 7:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pleśniak z makiem podany na białym talerzyku.
Pleśniak z makiem
Pleśniak z makiem to tradycyjne znane i lubiane ciasto z pianą z białek i warstwą owoców lub maku. Ciasto idealnie pasuje podane z kawą i herbatą podczas rodzinnych spotkań.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
514 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka krupczatka (300 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Masa makowa (400 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Kisiel (proszek) (40 g)
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Przepis na pleśniak z makiem krok po kroku

Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier (150g). Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta owinięte folią spożywczą włóż do zamrażarki.

W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel cytrynowy i zmiksuj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki.

Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż masę makową, na nią wyłóż ubitą pianę.

Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na pleśniak z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat pleśniaka z makiem

Pleśniak z makiem to doskonała propozycja na domowe ciasto z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Przepis na pleśniak z makiem jest bardzo prosty, wykonasz go bez wielkiego doświadczenia cukierniczego. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, masa makowa z puszki, kakao oraz kisiel cytrynowy.

Jak zrobić pleśniaka z makiem? Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel cytrynowy i zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż masę makową, na nią wyłóż ubitą pianę. Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pomysł na placek z makiem idealnie sprawdzi się jako szybkie do przygotowania ciasto w dzień powszedni. Sprawdzony przepis jest prosty i smaczny. Pyszny pleśniak doskonale komponuje się na deser podany z kawą lub herbatą. Dobry mak powinien zawierać dużo bakalii i mieć zwartą konsystencję. Możesz użyć gotowej masy lub przygotować ją własnoręcznie w domu.

Alergeny w pleśniaku z makiem

Lista alergenów dla pleśniaka z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze pleśniaka z makiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto pleśniak z makiem to słodki wyrób zawierający dużo cukru i kalorii ogółem. Słodkich wypieków powinny unikać osoby chore na cukrzycę oraz na dietach redukcyjnych. Osoby całkowicie zdrowe także powinny uważać na podaż cukru w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
342.95
514.43
Białko (g)
6.03
9.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
48.31
72.46
Węglowodany przyswajalne (g)
45.95
68.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.36
3.54
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
14.72
22.08
Tłuszcze nasycone (g)
10.58
15.87
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
6.21
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.70
85.05
Brak danych dla: białko jajka, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
104.32
156.49
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.15
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.22
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.59
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
102.57
153.85
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.29
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
2.15
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.60
63.90
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.35
32.03
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
59.82
89.74
Potas (mg)
78.78
118.17
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
109.32
163.98
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
47.24
70.85
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.71
19.06
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.57
3.86
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
0.50
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: masa makowa, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z makiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka z makiem

Koszt składników
39.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
300 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masa makowa
400 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
39.20