Placek pleśniak

Opublikowano: 05.11.2021 r., 13:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek pleśniak pokrojony na kawałki podany jest na ozdobnym talerzu.
Placek pleśniak
Placek pleśniak to tradycyjne i popularne ciasto goszczące na naszych stołach. Ciasto idealnie komponuje się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
512 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Dżem porzeczkowy (300 g)
  • Kisiel (proszek) (40 g)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na placek pleśniak krok po kroku

Mąkę, cukier, zimne masło i kwaśną śmietanę oraz jajka umieść w malakserze, utrzyj do połączenia.

Zagnieć ciasto na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto podziel na dwie części, pierwszą z nich wyklej spód blaszki.

Na ciasto rozsmaruj dżem porzeczkowy.

Ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i wyłóż na dżem.

Zetrzyj na wierzch piany resztę ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na placek pleśniak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat placka pleśniak

Placek pleśniak to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym jest szybkie do zrobienia, można je spożywać na ciepło i na zimno. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest kleks bitej śmietany kremówki lub kwaśna śmietana z dodatkiem skórki z cytryny. Przepis na placek pleśniak jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby upiec ciasto. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana kwaśna, dżem porzeczkowy, białko jajka, cukier, kisiel.

Jak zrobić placek pleśniak? Przygotuj ciasto kruche ciasto. Mąkę, cukier, zimne masło i kwaśną śmietanę oraz jajka umieść w malakserze i utrzyj aż składniki się połączą. Zagnieć ciasto na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto podziel na dwie części, pierwszą z nich wyklej spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto rozsmaruj dżem porzeczkowy. Ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i wyłóż na dżem. Zetrzyj na wierzch piany resztę ciasta i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Słodkie wypieki takie jak ciasta są wyrobami kalorycznymi. Istnieje kilka sposobów, aby zmniejszyć ich kaloryczność. Jednym z nich jest zamiana pewniej ilości lub całego dodanego cukru na słodzik taki jak erytrytol czy ksylitol. Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny a także posiada właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Ciasta domowe są jednak wyrobem przygotowanym bez dodatku sztucznych dodatków do żywności czy konserwantów. Ciasta domowe możesz wyrabiać z dodatkami mąki razowej lub mąk o niższej zawartości węglowodanów. Do domowych wypieków warto jest wybrać masło dobre jakości zamiast margaryn palmowych tak popularnych i polecanych do wypieków. Ciasta na bazie masła są dużo smaczniejsze.

Podsumowując pleśniak z owocami to doskonały pomysł na pyszne ciasto na deser. Pleśniak można przygotować z dżemem porzeczkowym a także z innym domowym dżemem lub świeżymi owocami. Kruche ciasto z dodatkiem śmietany jest bardziej elastyczne i lepiej się kroi. Ciasto można przechowywać przez 3 dni bez obawy, że straci na wartości.

Alergeny w placku pleśniak

Lista alergenów dla placka pleśniak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze placka pleśniak

na 100g gotowej potrawy

Placek pleśniak to wyrób wysoko kaloryczny. Jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które ograniczać powinny osoby chorujące na cukrzycę. Możesz zamienić mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą w ilości połowy dodanej objętości. Dobrze sprawdza się mąka orkiszowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
293.09
512.90
Białko (g)
5.84
10.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
39.43
69.00
Węglowodany przyswajalne (g)
39.43
69.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
12.64
22.13
Tłuszcze nasycone (g)
8.43
14.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
7.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.34
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.35
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.33
2.34
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.91
59.35
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
45.81
80.16
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
75.50
132.13
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.51
37.64
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
49.03
85.80
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.06
19.35
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
2.20
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
0.62
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka pleśniak 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka pleśniak

Koszt składników
44.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
44.20