Przepis na placek pleśniak krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Mąkę, cukier, zimne masło i kwaśną śmietanę oraz jajka umieść w malakserze, utrzyj do połączenia.

Zagnieć ciasto na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto podziel na dwie części, pierwszą z nich wyklej spód blaszki.

Na ciasto rozsmaruj dżem porzeczkowy.

Ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i wyłóż na dżem.

Zetrzyj na wierzch piany resztę ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Placek pleśniak pokrojony na kawałki podany jest na ozdobnym talerzu.
Placek pleśniak
Koszt przygotowania dania
28.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
512 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Placek pleśniak - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku pleśniak

Placek pleśniak to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym jest szybkie do zrobienia, można je spożywać na ciepło i na zimno. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest kleks bitej śmietany kremówki lub kwaśna śmietana z dodatkiem skórki z cytryny. Przepis na placek pleśniak jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby upiec ciasto. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana kwaśna, dżem porzeczkowy, białko jajka, cukier, kisiel.

Jak zrobić placek pleśniak? Przygotuj ciasto kruche ciasto. Mąkę, cukier, zimne masło i kwaśną śmietanę oraz jajka umieść w malakserze i utrzyj aż składniki się połączą. Zagnieć ciasto na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto podziel na dwie części, pierwszą z nich wyklej spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto rozsmaruj dżem porzeczkowy. Ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i wyłóż na dżem. Zetrzyj na wierzch piany resztę ciasta i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Słodkie wypieki takie jak ciasta są wyrobami kalorycznymi. Istnieje kilka sposobów, aby zmniejszyć ich kaloryczność. Jednym z nich jest zamiana pewniej ilości lub całego dodanego cukru na słodzik taki jak erytrytol czy ksylitol. Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny a także posiada właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Ciasta domowe są jednak wyrobem przygotowanym bez dodatku sztucznych dodatków do żywności czy konserwantów. Ciasta domowe możesz wyrabiać z dodatkami mąki razowej lub mąk o niższej zawartości węglowodanów. Do domowych wypieków warto jest wybrać masło dobre jakości zamiast margaryn palmowych tak popularnych i polecanych do wypieków. Ciasta na bazie masła są dużo smaczniejsze.

Podsumowując pleśniak z owocami to doskonały pomysł na pyszne ciasto na deser. Pleśniak można przygotować z dżemem porzeczkowym a także z innym domowym dżemem lub świeżymi owocami. Kruche ciasto z dodatkiem śmietany jest bardziej elastyczne i lepiej się kroi. Ciasto można przechowywać przez 3 dni bez obawy, że straci na wartości.

Wartości odżywcze placka pleśniak

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
293.09 kcal
512.90 kcal
Białko
5.84 g
10.22 g

Węglowodany w placku pleśniak

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
39.43 g
69.00 g
Węglowodany przyswajalne
39.43 g
69.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
12.64 g
22.13 g
Tłuszcze nasycone
8.40 g
14.71 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.22 g
7.38 g

Witaminy w przepisie na placek pleśniak

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.34 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.35 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna
1.33 mg
2.34 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany
33.91 µg (mcg)
59.35 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek pleśniak

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
45.81 mg
80.16 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
75.50 mg
132.13 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń
21.51 mg
37.64 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor
49.03 mg
85.80 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez
11.06 mg
19.35 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
2.20 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.36 mg
0.62 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka pleśniak 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku pleśniak

Lista alergenów dla placka pleśniak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania placka pleśniak

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
44.20
Jak oceniasz przepis na placek pleśniak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób