Przepis na placek pleśniak krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Jajko 2 szt.
- Białko jajka 6 szt.
- Śmietana 12% 100 g
- Dżem porzeczkowy 300 g
- Kisiel (proszek) 40 g
- Cukier 250 g
Mąkę, cukier, zimne masło i kwaśną śmietanę oraz jajka umieść w malakserze, utrzyj do połączenia.
Zagnieć ciasto na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Ciasto podziel na dwie części, pierwszą z nich wyklej spód blaszki.
Na ciasto rozsmaruj dżem porzeczkowy.
Ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i wyłóż na dżem.
Zetrzyj na wierzch piany resztę ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

(liczba kalorii)
Placek pleśniak - cechy przepisu
Więcej o placku pleśniak
Placek pleśniak to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym jest szybkie do zrobienia, można je spożywać na ciepło i na zimno. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest kleks bitej śmietany kremówki lub kwaśna śmietana z dodatkiem skórki z cytryny. Przepis na placek pleśniak jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby upiec ciasto. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana kwaśna, dżem porzeczkowy, białko jajka, cukier, kisiel.
Jak zrobić placek pleśniak? Przygotuj ciasto kruche ciasto. Mąkę, cukier, zimne masło i kwaśną śmietanę oraz jajka umieść w malakserze i utrzyj aż składniki się połączą. Zagnieć ciasto na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto podziel na dwie części, pierwszą z nich wyklej spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto rozsmaruj dżem porzeczkowy. Ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i wyłóż na dżem. Zetrzyj na wierzch piany resztę ciasta i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Słodkie wypieki takie jak ciasta są wyrobami kalorycznymi. Istnieje kilka sposobów, aby zmniejszyć ich kaloryczność. Jednym z nich jest zamiana pewniej ilości lub całego dodanego cukru na słodzik taki jak erytrytol czy ksylitol. Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny a także posiada właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Ciasta domowe są jednak wyrobem przygotowanym bez dodatku sztucznych dodatków do żywności czy konserwantów. Ciasta domowe możesz wyrabiać z dodatkami mąki razowej lub mąk o niższej zawartości węglowodanów. Do domowych wypieków warto jest wybrać masło dobre jakości zamiast margaryn palmowych tak popularnych i polecanych do wypieków. Ciasta na bazie masła są dużo smaczniejsze.
Podsumowując pleśniak z owocami to doskonały pomysł na pyszne ciasto na deser. Pleśniak można przygotować z dżemem porzeczkowym a także z innym domowym dżemem lub świeżymi owocami. Kruche ciasto z dodatkiem śmietany jest bardziej elastyczne i lepiej się kroi. Ciasto można przechowywać przez 3 dni bez obawy, że straci na wartości.
Wartości odżywcze placka pleśniak
Energia i białka
(175g)
Węglowodany w placku pleśniak
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy w przepisie na placek pleśniak
(175g)
Składniki mineralne w przepisie na placek pleśniak
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placku pleśniak
Lista alergenów dla placka pleśniak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka