Ciasto Jakuba

Opublikowano: 01.04.2023 r., 10:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto Jakuba podane na talerzu.
Ciasto Jakuba
Ciasto Jakuba to doskonała propozycja na pyszne ciasto z wiśniami. Wypiek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
388 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (525 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki (10 g)
  • Cukier (230 g)
  • Margaryna do pieczenia 1 kostka (250 g)
  • Kisiel (proszek) wiśniowy, 3 opakowania (225 g)
  • Wiśnie drylowane lub z kompotu (600 g)
  • Mleko 3,2% 3 szklanki (750 ml)
  • Budyń (proszek) śmietankowy (90 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, miska, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm

Przepis na ciasto jakuba krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej żółtka, śmietanę, podzieloną na mniejsze kawałki margarynę, 150 gram cukru oraz proszek do pieczenia.

Ze składników zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 60 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na 6 równych części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blaszki. Ciasta przełóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas ubijania bezy.

Jeśli używasz wiśni z kompotu, to odsącz je z nadmiaru soku.

Białka ubij na sztywną pianę (podczas ubijania do masy dodaj 6 łyżek cukru). Na koniec ubijania dodaj kisiel w proszku.

Z lodówki wyjmij 2 blaty, na jeden z nich ułóż 1/3 bezy wiśniowej i 1/3 wiśni. Wierzch bezy przykryj drugim blatem i oderwij z niego papier do pieczenia. Przygotuj w ten sposób pozostałe 2 blaty ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (każdy z blatów piecz w ten sam sposób).

W garnku zagotuj dwie szklanki mleka z pozostałym cukrem.

W pozostałym mleku wymieszaj dokładnie proszek budyniowy i dodaj go do gotującego się mleka (ugotuj budyń).

Budyń zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.

Kostkę masła utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodawaj do niej zimny budyń. Masę dokładnie zmiksuj przy pomocy miksera.

Na pierwszy blat ciasta połóż połowę masy budyniowej, przykryj drugim blatem, na nim rozsmaruj pozostały krem i przykryj trzecim blatem.

Ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto jakuba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta jakuba

Ciasto Jakuba to doskonały pomysł na deser. Domowe wypieki świetnie sprawdzają się jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne ciasto warto przygotować na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na ciasto Jakuba jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, śmietana 18%, proszek do pieczenia, cukier, margaryna, kisiel, wiśnie, mleko, budyń, masło oraz cukier puder.

A jak zrobić ciasto Jakuba? Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej żółtka, śmietanę, podzieloną na mniejsze kawałki margarynę, część cukru oraz proszek do pieczenia. Ze składników zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 6 części i rozwałkuj na prostokąt. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodaj kisiel w proszku. Z lodówki wyjmij 2 blaty, na jeden z nich ułóż 1/3 bezy wiśniowej i 1/3 wiśni. Wierzch bezy przykryj drugim blatem. Przygotuj w ten sposób pozostałe 2 blaty ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Z mleka, cukru oraz proszku budyniowego przygotuj budyń i pozostaw go do wystudzenia. Kostkę masła utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodawaj do niej zimny budyń. Masę dokładnie zmiksuj przy pomocy miksera. Na pierwszy blat ciasta połóż połowę masy budyniowej, przykryj drugim blatem, na nim rozsmaruj pozostały krem i przykryj trzecim blatem.

Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami.

Podsumowując pyszne ciasto Jakuba stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Najlepsze ciasto z wiśniami jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście jakuba

Lista alergenów dla ciasta Jakuba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta jakuba

na 100g gotowej potrawy

Ciasto Jakuba to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto zawiera spore ilości cukrów prostych, dlatego nie powinny spożywać go osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
259.09
388.63
Białko (g)
4.49
6.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
30.59
45.89
Węglowodany przyswajalne (g)
30.29
45.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
13.62
20.43
Tłuszcze nasycone (g)
6.46
9.68
Tłuszcze nienasycone (g)
7.16
10.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.95
7.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.21
3.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.08
81.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
139.58
209.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.82
2.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
123.61
185.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.25
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.11
1.66
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.87
43.31
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
190.25
285.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
107.50
161.25
Potas (mg)
135.12
202.68
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.00
87.00
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
88.50
132.74
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.78
17.67
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
1.66
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.63
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jakuba 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jakuba

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
525 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 525 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Kisiel (proszek)
225 g
wiśniowy, 3 opakowania
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 3
4.38
Za 225 g
Wiśnie
600 g
drylowane lub z kompotu
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 600 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Budyń (proszek)
90 g
śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.25
Za 90 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
46.00