Babka tulipan

Opublikowano: 10.01.2022 r., 15:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka tulipan podana na białej paterze.
Babka tulipan
Babka tulipan to pięknie wyglądająca babka z dodatkiem kisielu i kakao. Wilgotna babka świetnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
444 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Olej rzepakowy (130 ml)
  • Proszek do pieczenia (40 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Kisiel (proszek) (40 g)
  • Masło (30 g)
  • Bułka tarta (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, forma do babki

Przepis na babka tulipan krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj olej i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Podziel ciasto na trzy części.

Do jednej z nich dodaj kakao, wymieszaj.

Do drugiej kisiel, wymieszaj do połączenia składników.

Trzecia część ciasta pozostaje czysta.

Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Najpierw wlej ciemne ciasto, na nie ciasto z kisielem, a na wierz jasne ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.

Jak oceniasz przepis na babka tulipan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat babki tulipan

Babka tulipan to rewelacyjny pomysł na ciasto na co dzień i na święta. Pyszna świąteczna babka na oleju zachowuje świeżość przez długi czas i jest szybka do zrobienia. Przepis na babkę tulipan jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, kakao, kisiel truskawkowy, bułka tarta, masło.

Jak zrobić babkę tulipan? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj olej i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Podziel ciasto na trzy części. Do jednej z nich dodaj kakao, wymieszaj. Do drugiej kisiel, wymieszaj do połączenia składników. Trzecia część ciasta pozostaje czysta. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Najpierw wlej ciemne ciasto, na nie ciasto z kisielem, a na wierz jasne ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Kakao jest bardzo często wykorzystywane w kuchni do przygotowywania ciast i deserów. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao wykorzystuje się do produkcji czekolad różnego rodzaju. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących.

Podsumowując wielkanocna babka jest najlepsza do spożycia podana z kawą i herbatą. Babka jest dobra od razu po upieczeniu. Najlepsza babka na oleju jest bardzo szybka do przygotowania, niech nie zrazi Cię jej wygląd i przekonanie, że trzy kolorowe ciasto jest trudne do wykonania. Smaczna babka może być przechowywana pod przykryciem przez 2-3 dni.

Alergeny w babce tulipan

Lista alergenów dla babki tulipan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze babki tulipan

na 100g gotowej potrawy

Babka tulipan to ciasto, które zawiera dużą ilość cukru. Ciasta i słodycze powinny pojawiać się w naszym jadłospisie maksymalnie dwa razy w tygodniu. Słodyczy i ciast nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
370.14
444.17
Białko (g)
8.55
10.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
52.04
62.45
Węglowodany przyswajalne (g)
50.36
60.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
15.70
18.84
Tłuszcze nasycone (g)
3.91
4.70
Tłuszcze nienasycone (g)
11.79
14.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.41
2.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.87
77.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
65.18
78.22
Potas (mg)
460.57
552.68
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
168.10
201.72
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
336.92
404.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.29
43.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.13
3.76
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.97
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki tulipan 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki tulipan

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
130 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.91
Za 130 ml
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
34.00