Babka ziemniaczana

Opublikowano: 22.12.2021 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka ziemniaczana w foremkach do zapiekania podana na okrągłej desce do krojenia.
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa kuchni polskiej i białoruskiej. Danie przygotowane na bazie tartych ziemniaków z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
684 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 10 dużych sztuk (2000 g)
  • Cebula 3 małe sztuki (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Szynka wieprzowa surowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia

Przepis na babka ziemniaczana krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj razem z ziemniakami.

Jajka wymieszaj ze śmietaną.

Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym, wymieszaj.

Blaszkę posmaruj masłem lub olejem i przełóż do niej masę ziemniaczaną.

Pokrój szynkę wieprzową w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem.

Wetknij plastry szynki na wierzch babki.

Na wierzchu ułóż plastry boczku i piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 60 minut.

Babka powinna być rumiana w wierzchu.

Babkę podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.

Jak oceniasz przepis na babka ziemniaczana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat babki ziemniaczanej

Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, boczek, szynka wieprzowa, śmietana kremówka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.

Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Możesz także użyć specjalnej maszyny do tarcia ziemniaków lub robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj razem z ziemniakami. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym, wymieszaj. Blaszkę posmaruj masłem lub olejem i przełóż do niej masę ziemniaczaną. Pokrój szynkę wieprzową w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. Wetknij plastry szynki na wierzch babki. Na wierzchu ułóż plastry boczku i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Babka powinna być rumiana w wierzchu. Babkę podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.

Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem na całym globie. Mają one bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, a wybór potraw z nich przygotowanych jest wręcz nieskończony. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warzywo może mieć różne odmiany. A co za tym idzie, mają różną zawartość skrobi. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Podsumowując pyszna babka kartoflana pieczona w piekarniku jest dobra na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis możesz wykorzystać do przygotowania dania także na imprezę ze znajomymi. To jak długo piec babkę zależy od jej wielkości. Średnio powinno to trwać około 50-60 minut. Babkę można przechowywać w lodówce i odsmażyć przed podaniem. Niektórzy uważają, że odsmażana jest nawet lepsza niż świeżo upieczona. Dobrym dodatkiem do babki jest także sos grzybowy.

Alergeny w babką ziemniaczaną

Lista alergenów dla babki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze babki ziemniaczanej

na 100g gotowej potrawy

Babka ziemniaczana jest dość kaloryczną potrawą. Jeśli dbasz o linię, powinieneś ograniczyć porcję tej potrawy. Babka ziemniaczana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
131.72
684.96
Białko (g)
5.72
29.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
13.10
68.15
Węglowodany przyswajalne (g)
11.55
60.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
8.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
6.31
32.80
Tłuszcze nasycone (g)
3.82
19.88
Tłuszcze nienasycone (g)
2.48
12.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
9.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
3.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.34
136.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
6.92
36.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.21
73.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.92
36.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
9.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.78
71.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
130.92
680.77
Potas (mg)
367.09
1908.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.87
66.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
90.05
468.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.64
107.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
4.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
3.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki ziemniaczanej 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki ziemniaczanej

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Cebula
150 g
3 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Szynka wieprzowa surowa
200 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 200 g
Koszt składników
47.00