Przepis na babka ziemniaczana krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia

Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj razem z ziemniakami.

Jajka wymieszaj ze śmietaną.

Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym, wymieszaj.

Blaszkę posmaruj masłem lub olejem i przełóż do niej masę ziemniaczaną.

Pokrój szynkę wieprzową w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem.

Wetknij plastry szynki na wierzch babki.

Na wierzchu ułóż plastry boczku i piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 60 minut.

Babka powinna być rumiana w wierzchu.

Babkę podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.

Babka ziemniaczana w foremkach do zapiekania podana na okrągłej desce do krojenia.
Babka ziemniaczana
Koszt przygotowania dania
86.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
752 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Babka ziemniaczana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babką ziemniaczaną

Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, boczek, szynka wieprzowa, śmietana kremówka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.

Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Możesz także użyć specjalnej maszyny do tarcia ziemniaków lub robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj razem z ziemniakami. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym, wymieszaj. Blaszkę posmaruj masłem lub olejem i przełóż do niej masę ziemniaczaną. Pokrój szynkę wieprzową w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. Wetknij plastry szynki na wierzch babki. Na wierzchu ułóż plastry boczku i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Babka powinna być rumiana w wierzchu. Babkę podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.

Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem na całym globie. Mają one bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, a wybór potraw z nich przygotowanych jest wręcz nieskończony. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warzywo może mieć różne odmiany. A co za tym idzie, mają różną zawartość skrobi. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Podsumowując pyszna babka kartoflana pieczona w piekarniku jest dobra na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis możesz wykorzystać do przygotowania dania także na imprezę ze znajomymi. To jak długo piec babkę zależy od jej wielkości. Średnio powinno to trwać około 50-60 minut. Babkę można przechowywać w lodówce i odsmażyć przed podaniem. Niektórzy uważają, że odsmażana jest nawet lepsza niż świeżo upieczona. Dobrym dodatkiem do babki jest także sos grzybowy.

Wartości odżywcze babki ziemniaczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kalorie)
Białko
7.36 g
38.25 g

Węglowodany w babką ziemniaczaną

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany
11.32 g
58.87 g
Węglowodany przyswajalne
9.96 g
51.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
7.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz
7.73 g
40.19 g
Tłuszcze nasycone
4.18 g
21.73 g
Tłuszcze nienasycone
3.55 g
18.46 g
Tłuszcze jednonasycone
2.59 g
13.47 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
4.99 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
47.65 mg
247.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babka ziemniaczana

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A
14.48 µg (mcg)
75.32 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
1.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
1.24 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
12.05 mg
62.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
1.32 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
14.48 µg (mcg)
75.32 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.06 mg
10.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
15.02 µg (mcg)
78.08 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babka ziemniaczana

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód
180.91 mg
940.75 mg
Potas
346.51 mg
1801.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
15.29 mg
79.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
108.04 mg
561.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
20.00 mg
103.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.80 mg
4.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.77 mg
4.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki ziemniaczanej 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babką ziemniaczaną

Lista alergenów dla babki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania babki ziemniaczanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
3000 g
20 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 12
12.00
Za 3000 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
500 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
22.50
Za 500 g
Szynka wieprzowa surowa
500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 7
37.50
Za 500 g
Liczba porcji:
Koszt składników
97.50
Jak oceniasz przepis na babka ziemniaczana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób