Ciasta z kisielem

ciasta z kisielem

Kisiel stanowi płynny deser o konsystencji żelu, który występuje w dwóch formach, jako kisiel z owocami lub kisiel mleczny, czyli budyń. Jego podstawą, która tworzy żelową konsystencję, jest skrobia występująca głównie w mące ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub tapioce. Kisiel z owocami i kisiel mleczny, czyli budyń, znajdują zastosowanie nie tylko jako pyszne desery, lecz także do wypieku ciast, ciasteczek, tortów i ciast bez pieczenia. Kisiel w proszku dodawany do ciast i kruchych ciasteczek, sprawia że są one puszyste, wilgotne i kolorowe, gdyż przybierają kolor kisielu. Natomiast budyń ma bardzo szerokie zastosowanie do wyrobu szybkich i łatwych kremów do tortów, przekładańców, kremówek, napoleonek, karpatek czy ciast przekładanych bez pieczenia.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasta z kisielem

Ciastka z kisielem - pomysły i przepisy na ciastka z dodatkiem kisielu

Kisiel i budyń lubią szczególnie dzieci jako pyszny i zdrowy deser. Mało kto wie, że kisiel i budyń przydają się również do wypieku ciast, ciasteczek i tortów. Dodatek kisielu sprawia, że ciasta są pysznie wilgotne. Natomiast budyń służy jako baza do pysznych i łatwych kremów. Doradzamy jak wykorzystać kisiel i budyń do wypieku ciast i ciasteczek. Przedstawiamy garść ciekawych przepisów na ciasta i ciasteczka z dodatkiem kisielu. Opisujemy jak zrobić szybki i pyszny krem na bazie budyniu.

Jak się robi ciasta z kisielem

Jeszcze w XX wieku kisiel był popularnym daniem śniadaniowym i deserem, szczególnie dla dzieci. To szybkie i zdrowe danie można zrobić w kilka minut i raczyć się na podwieczorek lub kolację. Obecnie kisiel nieco odszedł w zapomnienie wypierany przez inne smakołyki. Mało kto robi domowy kisiel samodzielnie, szczególnie że na rynku dostępne są gotowe kisiele i budynie w proszku. Warto jednak poznać przepisy na pyszne kisiele, gdyż domowy kisiel czy budyń to danie szybkie i zdrowe, bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Kisiel wywodzi się z pradawnej potrawy postnej o konsystencji żelu, jaką prosty lud w Rosji i na Litwie robił ze zbóż i jadał w czasie postu. Gdy upowszechniła się uprawa ziemniaków, zaczęto wyrabiać kisiel ze skrobi ziemniaczanej. Wtedy też powstały różne rodzaje kisielu jak kisiel z owocami, czy kisiel mleczny. Kisiel to danie o konsystencji żelowej, który robimy ze skrobi, czyli mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub tapioki, czyli mąki z manioku. Na rynku dostępne są także kisiele błyskawiczne w proszku, który wystarczy rozcieńczyć wodą.

Kisiel powstaje przez rozpuszczenie skrobi i zimnej wodzie i wlanie jej do gotującego się płynu. Powstaje wówczas kleik, który w miarę stygnięcia przybiera konsystencję żelu. Popularny kisiel z owocami robimy ze świeżych owoców lub soku. Owoce gotujemy z cukrem i przecieramy lub miksujemy. Do gotującego się przecieru wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. W ten sposób uzyskujemy pyszny kisiel z owocami, który do niedawna stanowił popularny deser.

Innym rodzajem kisielu jest kisiel mleczny, czyli budyń. Powstaje on przez połączenie skrobi z mlekiem. Domowy budyń robimy z dodatkami smakowymi jak żółtka czy masło, dlatego zasada jego przygotowania jest trochę inna. Najpierw łączymy mąkę ziemniaczaną z żółtkami i cukrem i podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy mleko i gotujemy. Cała trudność w robieniu budyniu czy kisielu, także tego z torebki, polega na dokładnym mieszaniu, tak aby nie powstały grudki, które sprawią, że kisiel będzie niesmaczny.

Zarówno kisiel jak i budyń znajdują zastosowanie przy wypieku ciast, ciasteczek i tortów. Z kisielu w torebce robi się kruche ciasteczka. Dodatek kisielu do ciasta półkruchego sprawia, że staje się ono pysznie wilgotne. Szczególnie duże zastosowanie w wypieku ciast i tortów ma budyń. Pozwala on tworzyć szybkie i łatwe kremy do ciast i tortów. Z kremem z budyniu szybko zrobimy pyszne ciasto przekładane bez pieczenia. Budyń stosuje się również jako dodatek do masy serowej do sernika.

Jakie ciasta robimy z kisielu:

  • kruche ciasteczka z kisielu w torebce,
  • placek półkruchy z kisielem,
  • ciasta z kremem z dodatkiem kisielu lub budyniu,
  • ciasta bez pieczenia z kremem z budyniu,
  • torty z kremem na bazie budyniu.

Przepisy na ciasta z kisielem

Ciekawe przepisy na kolorowe ciasta z kisielem

Kisiel z torebki sprawia, że kruche ciasteczka wychodzą pyszne, miękkie i mają lekko kwaskowy smak. Ponadto jeśli weźmiemy kolorowe kisiele, ciasteczka również będą kolorowe. Sposób wykonania jest taki sam jak klasycznych kruchych ciastek. Kisiel dodajemy do mąki na początku wraz z innymi składnikami.

Z dodatkiem kisielu upieczemy również pyszny placek półkruchy. Kisiel wsypujemy do mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka i masło, zaś na koniec ubitą pianę z białek i cukru. Placek z kisielem jest pysznie wilgotny i puszysty. Przyjmuje on również kolor kisielu. Dlatego też placek z kisielem wiśniowym będzie lekko czerwony.

Kisiel owocowy przyda się również do wzbogacania ciast typu “pleśniak”. Klasyczny pleśniak składa się z ciasta kruchego, warstwy owoców i warstwy pianki z białek. Pianę łączymy z mąką ziemniaczaną, aby nadać jej bardziej żelową konsystencję. Możemy również do piany dodać kisiel z torebki lub kisiel domowy. Kisiel owocowy sprawia, że pianka będzie kolorowa i nabierze smaku owocowego.

Fajny efekt uzyskamy łącząc ciasto półkruche z kisielami o różnych smakach i kolorach. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą łączymy z kisielem w innym kolorze i smaku. Do formy kolejno wlewamy masy w różnych kolorach i uzyskujemy pyszny kolorowy placek.

Przepisy kremy z kisielu lub budyniu do ciast klasycznych i bez pieczenia

Kisiel mleczny znajduje szerokie zastosowanie, głównie do wyrobu kremów. Kremy cukiernicze są dość trudne do zrobienia w warunkach domowych i wymagają doświadczenia kulinarnego. Dlatego też osoby, które chcą tworzyć szybkie i łatwe ciasta z kremem, torty lub przekładańce, ułatwiają sobie zadanie przy pomocy budyniu.

Budyń stanowi dobry zagęstnik do kremu. Najprostszy krem można zrobić gotując budyń z torebki, a następnie miksując go z masłem. Właśnie w taki sposób robimy krem do karpatki. Krem do napoleonki lub kremówki robimy również na zasadzie kisielu mlecznego. Gotujemy mleko z masłem i cukrem. Do tego dodajemy skrobię zmiksowaną z mąką i jajkami. Całość dokładnie miksujemy, tak aby nie powstały grudki. Pyszne kremy robimy również łącząc budyń z serkiem mascarpone, czy bitą śmietaną. Tak zrobione kremy wykorzystujemy do tortów, przekładańców, czy też przekładanych ciast bez pieczenia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto