Babka drożdżowa

Opublikowano: 31.05.2021 r., 18:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka drożdżowa z lukrem podana na desce o nieregularnych kształtach.
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to doskonała propozycja nie tylko na świąteczne ciasto. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne ciasto.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
429 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mleko 2% (50 ml)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (200 g)
  • Cukier (25 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło roślinne (75 g)
  • Rodzynki (75 g)
  • Suszona żurawina (75 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Sok z cytryny (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, sitko, forma do babki

Przepis na babkę drożdżową krok po kroku

Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i obsyp mąką.

Drożdże, masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.

W misce przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, następnie dodaj połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut pod przykryciem.

Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałe mleko, cukier, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy dodawaj po jednym jaki i powoli wymieszaj drewnianą łyżką.

Gdy składniki dokładnie się połączą ciasto wyrabiaj ręką przez około 10 minut.

Do ciasta dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę, połącz je z ciastem i wyrabiaj je kolejne 10 minut.

Następnie do masy dodaj rodzynki i żurawinę. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i szybko zacznij zagniatać ciasto.

Ugniecione ciasto włóż do formy, przykryj ją ściereczką i pozostaw na około 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj gorący sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Ciasto połóż na paterze i udekoruj lukrem.

Jak oceniasz przepis na babkę drożdżową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat babki drożdżowej

Babka drożdżowa to doskonała propozycja na ciasto wielkanocne i nie tylko. Przepis na babkę drożdżową jest szybki i nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby poradzić sobie z upieczeniem babki. Nasz przepis nada się także na wielkanocną, świąteczną babkę, która znajduje się zawsze na wielkanocnym stole. Potrzebne produkty na ciasto to mleko, drożdże, mąka, cukier, jajka, masło, rodzynki, suszona żurawina, cukier puder, sok z cytryny i sól.

Jak zrobić rozczyn na drożdżowe ciasto? Przygotuj w misce roztarte drożdże z cukrem, mlekiem i mąką. Dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Jak upiec babkę drożdżową? Do wyrośniętego rozczynu dodaj mleko, cukier, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj składniki i dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Do ciasta dodaj masło i połącz z ciastem  wyrabiając kolejne 10 minut. Do wyrobionej masy dodaj rodzynki i żurawinę. Masę pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia w formie. Po upływie 40 minut ciasto piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na koniec przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj w rondelku z dodatkiem soku z cytryny. Ciasto udekoruj lukrem.

Użycie jajek do przygotowania dania sprawia, że dostarczymy do organizmu białka pochodzenia zwierzęcego, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Dodatkowo jest to doskonałe źródło witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Żółtko zawiera spore ilości luteiny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku.

Podsumowując nasza prosta babka jest szybka w przygotowaniu i poradzi sobie z nią każdy. Babkę możemy przygotować jako babkę świąteczną na Wielkanoc lub jako ciasto do kawy na każdą okazję. Ciasto drożdżowe jest uwielbiane przez wszystkich. Ten prosty przepis jest idealnym rozwiązaniem, kiedy potrzebujemy upiec pyszne ciasto dla znajomych lub rodziny.

Alergeny w babce drożdżowej

Lista alergenów dla babki drożdżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki drożdżowej

na 100g gotowej potrawy

Babka drożdżowa to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Pamiętaj jednak, że jest to danie zawierające spore ilości cukrów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
286.19
429.29
Białko (g)
5.78
8.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
52.65
78.98
Węglowodany przyswajalne (g)
50.55
75.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.57
9.85
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
3.47
Tłuszcze nienasycone (g)
4.26
6.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.68
2.52
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.58
3.86
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.37
81.55
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
28.82
43.22
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.25
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.84
2.76
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.54
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.75
1.12
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.62
42.93
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
1.46
2.19
Ryboflawina (mg)
0.27
0.41
Niacyna (mg)
2.58
3.87
Foliany (µg (mcg))
81.97
122.95
Beta karoten (µg (mcg))
3.16
4.74
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
98.87
148.31
Potas (mg)
168.16
252.25
Wapń (mg)
25.18
37.77
Fosfor (mg)
80.86
121.29
Magnez (mg)
14.07
21.11
Żelazo (mg)
1.83
2.75
Cynk (mg)
0.80
1.20
Miedź (mg)
0.10
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny babki drożdżowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki drożdżowej

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło roślinne
75 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 g
Rodzynki
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Suszona żurawina
75 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 75 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sok z cytryny
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Koszt składników
35.50