Przepis na babkę drożdżową krok po kroku

Składniki
  • Mleko 2% 50 ml
  • drożdże świeże 25 g
  • Mąka pszenna typ 750 200 g
  • Cukier 25 g
  • Jajko 2 szt.
  • Masło roślinne 75 g
  • Rodzynki 75 g
  • Suszona żurawina 75 g
  • Cukier puder 100 g
  • Sok z cytryny 25 ml
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, sitko, forma do babki

Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i obsyp mąką.

Drożdże, masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.

W misce przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, następnie dodaj połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut pod przykryciem.

Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałe mleko, cukier, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy dodawaj po jednym jaki i powoli wymieszaj drewnianą łyżką.

Gdy składniki dokładnie się połączą ciasto wyrabiaj ręką przez około 10 minut.

Do ciasta dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę, połącz je z ciastem i wyrabiaj je kolejne 10 minut.

Następnie do masy dodaj rodzynki i żurawinę. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i szybko zacznij zagniatać ciasto.

Ugniecione ciasto włóż do formy, przykryj ją ściereczką i pozostaw na około 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj gorący sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Ciasto połóż na paterze i udekoruj lukrem.

Babka drożdżowa z lukrem podana na desce o nieregularnych kształtach.
Babka drożdżowa
Koszt przygotowania dania
9.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
429 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Babka drożdżowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce drożdżowej

Babka drożdżowa to doskonała propozycja na ciasto wielkanocne i nie tylko. Przepis na babkę drożdżową jest szybki i nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby poradzić sobie z upieczeniem babki. Nasz przepis nada się także na wielkanocną, świąteczną babkę, która znajduje się zawsze na wielkanocnym stole. Potrzebne produkty na ciasto to mleko, drożdże, mąka, cukier, jajka, masło, rodzynki, suszona żurawina, cukier puder, sok z cytryny i sól.

Jak zrobić rozczyn na drożdżowe ciasto? Przygotuj w misce roztarte drożdże z cukrem, mlekiem i mąką. Dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Jak upiec babkę drożdżową? Do wyrośniętego rozczynu dodaj mleko, cukier, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj składniki i dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Do ciasta dodaj masło i połącz z ciastem  wyrabiając kolejne 10 minut. Do wyrobionej masy dodaj rodzynki i żurawinę. Masę pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia w formie. Po upływie 40 minut ciasto piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na koniec przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj w rondelku z dodatkiem soku z cytryny. Ciasto udekoruj lukrem.

Użycie jajek do przygotowania dania sprawia, że dostarczymy do organizmu białka pochodzenia zwierzęcego, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Dodatkowo jest to doskonałe źródło witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Żółtko zawiera spore ilości luteiny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku.

Podsumowując nasza prosta babka jest szybka w przygotowaniu i poradzi sobie z nią każdy. Babkę możemy przygotować jako babkę świąteczną na Wielkanoc lub jako ciasto do kawy na każdą okazję. Ciasto drożdżowe jest uwielbiane przez wszystkich. Ten prosty przepis jest idealnym rozwiązaniem, kiedy potrzebujemy upiec pyszne ciasto dla znajomych lub rodziny.

Wartości odżywcze babki drożdżowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
286.19 kcal
429.29 kcal
Białko
5.78 g
8.66 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w babce drożdżowej

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
52.65 g
78.98 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
50.55 g
75.82 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
6.57 g
9.85 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.31 g
3.47 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.26 g
6.39 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.68 g
2.52 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę drożdżową

Na 100g
Na porcję (150g)
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Tiamina
1.46 mg
2.19 mg
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.41 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę drożdżową

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
98.87 mg
148.31 mg
Potas
168.16 mg
252.25 mg
Wapń
25.18 mg
37.77 mg
Fosfor
80.86 mg
121.29 mg
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Magnez
14.07 mg
21.11 mg
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Żelazo
1.83 mg
2.75 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
1.20 mg
Miedź
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki drożdżowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce drożdżowej

Lista alergenów dla babki drożdżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babki drożdżowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło roślinne
75 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 g
Rodzynki
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Suszona żurawina
75 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 75 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sok z cytryny
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Liczba porcji:
Razem
35.50
Łączny koszt
9.83
Jak oceniasz przepis na babkę drożdżową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób