Babka z mikrofali

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kubek z babką z mikrofali
Babka z mikrofali
Babka z mikrofali jest świetnym pomysłem na naprawdę szybki deser dla jednej osoby. Można przygotować ją w kilka minut, nawet bez użycia piekarnika czy miksera.
Przygotowanie 3 min
Pieczenie 2 min
641 kcal
Kcal w porcji
167 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Cukier (20 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko 2% (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
rózga, kuchenka mikrofalowa, kubek z uchem w stylu retro

Przepis na babkę z mikrofali krok po kroku

Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do kubka i wymieszaj.

Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą rózgi.

Masło wsadź na kilka sekund do mikrofali, by się roztopiło. Następnie zmieszaj je z pozostałą częścią ciasta.

Kubek z ciastem przełóż do mikrofali i podgrzewaj przez 1,5 - 2 minuty.

Jak oceniasz przepis na babkę z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki z mikrofali

Babka z mikrofali jest świetnym pomysłem na naprawdę szybki deser dla jednej osoby. Można przygotować ją w kilka minut, nawet bez użycia piekarnika czy miksera. Ta łatwa babka stanowi dobry pomysł na ekspresowy deser dla każdego.

Przepis na babkę z mikrofali będzie idealny dla każdego, kto kocha naprawdę szybkie wypieki. Do przygotowania tego ciasta wcale nie potrzeba zbyt dużo sprzętu czy umiejętności. Na pewno przyda się mikrofala, to właśnie w niej upiecze się ciastko. To świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Dzięki tej wersji wciąż mogą przygotować naprawdę wspaniały deser, w dodatku w dużo szybszym czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę z mikrofali, by była naprawdę smaczna, a przy okazji prosta, ta receptura będzie doskonałą inspiracją. Pozwala na stworzenie jednoporcjowego ciasta. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnej babki. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt końcowy tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe.

Do tego przepisu potrzebna jest oczywiście kuchenka mikrofalowa. Zwykle używana jest tylko do podgrzewania produktów i potraw, jednak ma dużo szersze zastosowanie. Można ją traktować jako sprzęt do gotowania albo jak w tym przypadku do pieczenia. To naprawdę szybka metoda przygotowania wypieków. Ten przepis sprawia, że babka staje się prosta! Ten sprawdzony przepis to dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.

Alergeny w babce z mikrofali

Lista alergenów dla babki z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze babki z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(167g)
Energia (kcal)
384.10
641.44
Białko (g)
5.44
9.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(167g)
Węglowodany (g)
35.63
59.50
Węglowodany przyswajalne (g)
35.60
59.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(167g)
Tłuszcz (g)
25.33
42.30
Tłuszcze nasycone (g)
17.30
28.89
Tłuszcze nienasycone (g)
8.03
13.41
Cholesterol (mg)
66.53
111.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(167g)
Witamina A (µg (mcg))
227.16
379.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.70
1.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
223.26
372.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.51
Ryboflawina (mg)
0.18
0.30
Niacyna (mg)
2.01
3.35
Foliany (µg (mcg))
46.20
77.16
Beta karoten (µg (mcg))
48.11
80.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(167g)
Sód (mg)
15.90
26.55
Potas (mg)
209.25
349.45
Wapń (mg)
98.83
165.04
Fosfor (mg)
154.33
257.73
Magnez (mg)
14.93
24.93
Żelazo (mg)
1.77
2.96
Cynk (mg)
0.47
0.78
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z mikrofali 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z mikrofali

Koszt składników
13.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Proszek do pieczenia
2 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 2%
45 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 ml
Koszt składników
13.60