Przepis na babkę z kakao krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Jajka ubij na gładką masę z cukrem.

Powoli wlewaj do masy olej, cały czas mieszając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem na małych obrotach.

Ciasto przelej do masy wypełnionej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 45 min.

Babka z kakao podana na drewnianym stole.
babka z kakao
Koszt przygotowania dania
10.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
280 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Babka z kakao - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce z kakao

Babka z kakao to jeden z tych przepisów, które nigdy się nie nudzą. Jej stworzenie jest niezwykle proste i szybkie, a całość prezentuje się po prostu wybornie.

Przepis na babkę z kakao sprawdzi się zwłaszcza dla początkujących kucharzy. Jest prosty i szybki, a pozwala przygotować ciasto pyszne i pięknie się prezentujące. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Prosta babka z kakao będzie świetnym pomysłem na prosty deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę z kakao, która jest smaczna, a przy okazji naprawdę nieskomplikowana, ten sprawdzony przepis będzie idealną inspiracją. Nie da się przejść obok niej obojętnie. Najlepsza babka to taka, która rozpływa się w ustach. Zrobiona z wyjątkową dbałością o szczegóły i wyważony, słodki smak. Ta taka właśnie jest, jednak by ją przygotować nie trzeba spędzić mnóstwa czasu w kuchni, a całość nie jest zbyt pracochłonna. Przygotuje ją nawet początkujący kucharz. Do jej stworzenia przyda się podstawowy sprzęt kuchenny. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Ta świąteczna babka jest pyszna i bardzo słodka. Choć sprawdza się na święta, będzie idealna również jako prosty deser do codziennej kawy. To najlepsza wielkanocna baba, która jest nie tylko pyszna, ale również niezwykle prosta i łatwa. Nie sprawia żadnego problemu w przygotowaniu.

Wartości odżywcze babki z kakao

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(77g)
Energia (kalorie)
364.23 kcal
280.45 kcal
Białko
9.46 g
7.29 g

Węglowodany w babce z kakao

Na 100g
Na porcję
(77g)
Węglowodany
31.73 g
24.43 g
Węglowodany przyswajalne
28.95 g
22.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.77 g
2.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(77g)
Tłuszcz
23.95 g
18.44 g
Tłuszcze nasycone
3.94 g
3.03 g
Tłuszcze nienasycone
20.01 g
15.41 g
Cholesterol
152.69 mg
117.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę z kakao

Na 100g
Na porcję
(77g)
Witamina B6
0.10 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.82 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.50 mg
1.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
51.10 µg (mcg)
39.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę z kakao

Na 100g
Na porcję
(77g)
Sód
61.02 mg
46.99 mg
Potas
246.14 mg
189.53 mg
Wapń
58.00 mg
44.66 mg
Fosfor
194.90 mg
150.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
49.45 mg
38.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.90 mg
2.24 mg
Cynk
1.25 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.35 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z kakao 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce z kakao

Lista alergenów dla babki z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania babki z kakao

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
24.10
Jak oceniasz przepis na babkę z kakao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób