Przepis na babkę ucieraną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie odstaw na 10 minut.

W mikserze ubij masło. Dodaj do niego cukier i mieszaj, aż masa będzie jasna i puszysta.

Do masła dodaj jajka, wbijając je pojedynczo, ciągle mieszając, aż do całkowitego połączenia składników.

Dodaj śmietanę i wanilię. Mieszaj przy pomocy miksera aż do połączenia składników.

Przesiej mąkę do miski z pozostałymi składnikami i ubijaj razem.

Przełóż ciasto do foremki, a następnie szybko wygładź jego wierzch.

Piecz całość w 180 stopniach przez około 40 minut.

Babka ucierana ułożona na papierze do pieczenia z dżemem cytrynowym w tle.
babka ucierana
Koszt przygotowania dania
12.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Babka ucierana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce ucieranej

Babka ucierana jest najprostszym sposobem na stworzenie tego naprawdę wspaniałego ciasta w kilka chwil. Jest niezwykle delikatna, miękka i bardzo puszysta. To świetna opcja dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki. Wspaniale udekoruje świąteczny stół. Robi się ją z kilku składników, dzięki czemu nie przysparza żadnych trudności.

Przepis na babkę ucieraną będzie idealnym pomysłem dla wszystkich, którzy kochają naprawdę łatwe wypieki. Ten taki właśnie jest. By go stworzyć wystarczy tylko kilka chwil, a całość jest smaczna, prosta i po prostu doskonała. Nie da się przejść obok niej obojętnie. Najlepsza babka to taka, która rozpływa się w ustach. Zrobiona z wyjątkową dbałością o szczegóły i wyważony, słodki smak. Ta taka właśnie jest, jednak by ją przygotować nie trzeba spędzić mnóstwa czasu w kuchni, a całość nie jest zbyt pracochłonna. Przygotuje ją nawet początkujący kucharz. Do jej stworzenia przyda się podstawowy sprzęt kuchenny. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę ucieraną, która będzie niezwykle smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Używa się do niego tylko najprostszych składników, które można spotkać w każdym większym sklepie. Do stworzenia ciasta potrzebna jest mąka pszenna, najlepiej o jak najniższym typie, idealnie sprawdzi się mąka pszenna, gdyż sprawi, że ciasto będzie miękkie i delikatne. Ważny jest również dobór jajek, najlepiej sprawdzą się ekologiczne.

To idealny pomysł dla tych, którzy szukają inspiracji na święta. Babka wychodzi z niego pyszna. Ten prosty przepis sprawi, że wielkanocna babka wyjdzie naprawdę dobra. Proste składniki sprawią, że świąteczna ucierana babka zyska nowe oblicze.

Wartości odżywcze babki ucieranej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(93g)
Energia (kalorie)
371.11 kcal
345.13 kcal
Białko
6.26 g
5.82 g

Węglowodany w babce ucieranej

Na 100g
Na porcję
(93g)
Węglowodany
36.04 g
33.51 g
Węglowodany przyswajalne
36.03 g
33.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(93g)
Tłuszcz
23.22 g
21.59 g
Tłuszcze nasycone
15.20 g
14.14 g
Tłuszcze nienasycone
8.02 g
7.45 g
Cholesterol
141.72 mg
131.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę ucieraną

Na 100g
Na porcję
(93g)
Witamina A
211.14 µg (mcg)
196.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.14 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.83 mg
0.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
207.80 µg (mcg)
193.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.20 mg
Niacyna
1.28 mg
1.19 mg
Foliany
40.94 µg (mcg)
38.07 µg (mcg)
Beta karoten
40.24 µg (mcg)
37.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę ucieraną

Na 100g
Na porcję
(93g)
Sód
47.14 mg
43.84 mg
Potas
131.46 mg
122.25 mg
Wapń
58.54 mg
54.44 mg
Fosfor
112.95 mg
105.04 mg
Magnez
12.58 mg
11.70 mg
Żelazo
1.52 mg
1.41 mg
Cynk
0.59 mg
0.55 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babki ucieranej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce ucieranej

Lista alergenów dla babki ucieranej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania babki ucieranej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
226 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.65
Za 226 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
24.30
Jak oceniasz przepis na babkę ucieraną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób