Babka piaskowa
-
Babka piaskowa
Babka piaskowa to sprawdzony przepis na udane ciasto. Zwykła domowa babka jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Babka piaskowa …
20 + 50 min łatwy 10 496 kcal
-
Babka piaskowa wilgotna
Babka piaskowa wilgotna to jedno z tych ciast, które choć proste, nigdy się nie nudzi. Wspaniale sprawdza się nie tylko …
15 + 45 min łatwy 10 387 kcal
-
Babka cytrynowa wilgotna
Pyszny, idealny pomysł na wielkanocne ciasto z lukrem cytrynowym? Babka cytrynowa wilgotna jest bardzo prostym, szybkim i sprawdzonym przepisem. Ma …
30 + 40 min łatwy 10 407 kcal
Babka piaskowa - przepisy
-
Babka zebra
Babka zebra to świetna opcja na naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy …
20 + 35 min łatwy 10 459 kcal
-
Babka wielkanocna wilgotna
Tak dobrej babki jeszcze chyba nie jadłeś. To babka wielkanocna wilgotna mocno pistacjowa z białą czekoladą i pistacjami. Zaskocz wszystkich …
30 + 55 min łatwy 14 393 kcal
-
Babka piaskowa cytrynowa
Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję. Poznaj mój przepis …
20 + 50 min łatwy 8 359 kcal
-
Babka marmurkowa
Tradycyjna babka marmurkowa to łatwy przepis na szybkie ciasto. Przepis na babkę marmurkową z kakao sprawdzi się kiedy najdzie nas …
30 + 45 min łatwy 10 409 kcal
-
Babka z kakao
Babka z kakao to jeden z tych przepisów, które nigdy się nie nudzą. Jej stworzenie jest niezwykle proste i szybkie, …
30 + 45 min łatwy 10 280 kcal
-
Babka piaskowa z olejem
Prosta i pyszna babka piaskowa z olejem to tradycyjne ciasto pieczone na święta wielkanocne. Ma cytrynowy smak, który świetnie pasuje …
15 + 45 min łatwy 8 495 kcal
-
Wilgotna babka
Wilgotna babka to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Babka wielkanocna świetnie sprawdzi się także na deser w …
15 + 50 min łatwy 10 529 kcal
-
Babka piaskowa dwukolorowa
Babka piaskowa dwukolorowa to genialny pomysł na przepyszne ciasto, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na …
30 + 60 min średni 5 539 kcal
-
Szybka babka piaskowa
Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję. Poznaj mój przepis …
20 + 45 min łatwy 10 356 kcal
-
Babka piaskowa wielkanocna
Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję. Poznaj mój przepis …
20 + 45 min łatwy 10 356 kcal
-
Babka łaciata
Pyszna babka łaciata to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 50 min łatwy 12 388 kcal
-
Babka orzechowa
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 60 min łatwy 16 316 kcal
-
Babka z budyniem
Babka z budyniem jest wspaniałą opcją na pyszny deser, który sprawdza się nie tylko na święta. Ma słodki i delikatny …
15 + 60 min łatwy 10
-
Babka śmietankowa
Babka śmietankowa jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Zaskakuje wspaniałym aromatem i niezwykłą słodkością. Sprawdzi się …
30 + 50 min łatwy 10
-
Babka z ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem to świetna alternatywa dla tradycyjnego i dobrze znanego ciasta. Ze względu na dodatek alkoholu ma pyszny smak …
30 + 50 min łatwy 10 399 kcal
-
Babka puchowa
Babka puchowa jak sama nazwa mówi, jest najbardziej puszystą z wszystkich dostępnych rodzajów tego ciasta. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza na …
30 + 45 min łatwy 10
-
Babka piaskowa puszysta
Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję. Poznaj mój przepis …
20 + 45 min łatwy 10 376 kcal
-
Babka na maślance
Babka na maślance to prosty przepis na pyszne ciasto nie tylko na święta. Wielkanocna babka świetnie sprawdzi się jako deser …
15 + 50 min łatwy 10 447 kcal
-
Babka czarna
Pyszna babka czarna to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z polewą czekoladową …
10 + 40 min łatwy 10
-
Babka piaskowa bezglutenowa
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej i nie wiesz jak upiec dobre ciasto, poznaj ten przepis. Babka piaskowa bezglutenowa jest super …
15 + 35 min łatwy 6 436 kcal
-
Babka piaskowa marmurkowa
Babka piaskowa marmurkowa to ciasto proste, szybkie i pyszne. Na święta wielkanocne jest najlepsza. Musisz spróbować tego pomysłu na świąteczny …
15 + 45 min łatwy 8 391 kcal
-
Babka piaskowa z kakao
Smaczna, sypka i prosta babka piaskowa z kakao jest najlepsza na Wielkanoc. Na świętach nie może jej zabraknąć. Jest dwukolorowa …
15 + 60 min łatwy 8 487 kcal
-
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 + 60 min łatwy 10 684 kcal -
Ciasto cytrynowe
Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej, a co jeśli by ją delikatnie zmodyfikować? Poznaj mój przepis …
30 + 45 min łatwy 12
-
Babka majonezowa
Poznaj nasz prosty przepis na babkę majonezową. Zaskocz znajomych pyszną wielkanocną babką z majonezem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się na …
30 + 45 min łatwy 5 418 kcal
-
Babka gotowana
Babka gotowana to świetny pomysł na ciasto przygotowywane w formie, która jest specjalnie przeznaczona do gotowania. Gotowana babka jest wilgotna …
20 + 80 min łatwy 10 619 kcal
-
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to doskonała propozycja na ciasto wielkanocne i nie tylko. Przepis na babkę drożdżową jest szybki i nie musisz …
30 + 25 min łatwy 5 429 kcal
-
Babka z mikrofali
Babka z mikrofali jest świetnym pomysłem na naprawdę szybki deser dla jednej osoby. Można przygotować ją w kilka minut, nawet …
3 + 2 min łatwy 1 641 kcal
-
Babka bananowa
Pyszna i wilgotna babka bananowa to doskonała propozycja na smaczne ciasto z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Świetnie smakuje z dodatkiem kawy …
15 + 60 min łatwy 5 614 kcal
-
Babka cytrynowa na oleju
Pyszna babka cytrynowa na oleju to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 12 362 kcal
-
Babka wilgotna
Babka wilgotna to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla Twojej rodziny. Babka pieczona w piekarniku jest szybka do zrobienia …
10 + 50 min łatwy 10
-
Babka ucierana
Babka ucierana jest najprostszym sposobem na stworzenie tego naprawdę wspaniałego ciasta w kilka chwil. Jest niezwykle delikatna, miękka i bardzo …
30 + 25 min łatwy 10 345 kcal
-
Wilgotna babka na oleju
Wilgotna babka na oleju to doskonała opcja na smaczny i szybki deser. Całość możesz przygotować z łatwością we własnej kuchni …
20 + 50 min łatwy 10
-
Babka kokosowa
Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych, polskich wypieków przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Można przygotować je …
30 + 60 min łatwy 10 475 kcal
-
Babka marchewkowa
Babka marchewkowa wychodzi wilgotna i delikatna. W przeciwieństwie do klasycznego ucieranego ciasta marchewkowego, które większość osób zna, to jest babka …
50 + 40 min średni 10 322 kcal
-
Babka Thermomix
Babka piaskowa to rodzaj ciasta o charakterystycznej konsystencji. Świąteczna babka Thermomix to ciasto, które wykonasz w zaledwie kilka chwil. Koniecznie …
20 + 40 min łatwy 12
-
Babka bez jajek
Babka bez jajek to klasyczna babka piaskowa, którą przygotowujesz na Święta i nie tylko. Babka w wersji wegańskiej, idealny dla …
30 + 40 min łatwy 10 200 kcal
-
Babka z serem
Ta dobra babka z serem to sprawdzony przepis na udany wypiek. Taka babka przygotowana z twarogiem jest bardziej wilgotna i …
30 + 60 min łatwy 10 384 kcal
Babka piaskowa - co to jest?
Babka piaskowa jest popularnym ciastem, które tradycyjnie powinno przygotować się z czterech produktów spożywczych – jajek, masła, mąki i cukru. Często robi się babkę zbyt dużą, ponieważ według klasycznej receptury powinna ona być idealna do zjedzenia na raz przez całą rodzinę. Babka musi zostać upieczona w specjalnej foremce na babki, którą można zakupić w sklepie z akcesoriami kulinarnymi. Niektórzy decydują się jednak podawać babkę również w formie mniejszych babeczek. Warto dodać, że na świecie jest wiele odmian babki piaskowej – różnią się one od siebie głównie składnikami, które całkowicie potrafią zmienić smak wypieku.
Babka piaskowa – sprawdzone przepisy na delikatną babkę piaskową
Babka piaskowa to popularne ciasto, które często pieczone jest w polskich domach na deser. To również najbardziej znane ciasto na Wielkanoc, w związku z czym dla wielu jest to ciasto tradycyjne. Wypiek jest prosty w przygotowaniu, a składniki maksymalnie ograniczone, dlatego poleca się robić ciasto zwłaszcza początkującym w kulinarnych podbojach. Jaki jest sprawdzony i naprawdę łatwy przepis na babkę? Co zrobić, żeby wychodziła zawsze wilgotna i puszysta? Dlaczego mówi się, że babka piaskowa jest szybka? Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące tego wypieku i dowiedz się, który przepis pozytywnie zaskoczy wszystkich gości oraz domowników.
Babka piaskowa – przepis na ciasto i najważniejsze składniki wypieku
Czym dokładnie jest babka piaskowa? Jakie odmiany babki mamy na świecie?
Babka piaskowa to specyficzny rodzaj ciasta, które powinno się robić z czterech podstawowych składników – masła, mąki, cukru i jajek. Wypiek powinien być możliwie duży – ba, czasem wyrasta nawet zdecydowanie zbyt wielki! Ma to związek z pierwotną recepturą na babkę piaskową, która zakłada, że deser powinien wystarczyć dla całej dużej rodziny na jeden raz. Oczywiście, dziś wystarczy zmodyfikować przepis, jeśli ciasto ma wyjść mniejsze. Zachowując proporcje, można przecież w dalszym ciągu zrobić bardzo smaczny deser. W większości przypadków wszystkie ciasta, które z proporcji 1:1 przygotowuje się z jajek, masła, mąki i cukru, określa się babką piaskową. Piecze się je w foremce do chleba, a także w specjalnych foremkach, które bez problemu dostać można w większości sklepów z produktami kulinarnymi. Najsmaczniejsze jest ciasto serwowane z cukrem pudrem, ewentualne polane lukrem.
Na świecie istnieje mnóstwo odmian babki piaskowej. To, jak będzie się ona nazywać i jaki będzie mieć skład, zależy od wybranego państwa lub konkretnego regionu. Czym różnią się od siebie babki piaskowe? Zwykle poszczególnymi składnikami, które potrafią całkiem odmienić smak danego wypieku. Niekiedy wystarczy dodać do podstawowych składników suszoną żurawinę albo aromat (np. migdałowy lub waniliowy), aby zmienić ciasto na zupełnie nowe. Innym razem można zmienić tradycyjną recepturę, dodając dodatkowe składniki (np. proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną). W tym przypadku ciasto na pewno będzie lepiej rosło – a to z kolei sprawi, że babka piaskowa stanie się odrobinę lżejsza.
Co zrobić z kolei, żeby babka była puszysta i wilgotna? Wówczas trzeba dodać olej (np. roślinny) zamiast całego masła – ewentualnie zamiast sporej jego części w przepisie. Ciekawostką jest, że w Stanach Zjednoczonych robi się tzw. kwaśną babkę. W przypadku tego wypieku do składników zamiast masła dorzuca się… kwaśną śmietanę. Powoduje ona, że ciasto jest puszyste, miękkie i wilgotne, a także ma nieco kwaskowaty posmak. Fakt, wiele odmian babki bardzo różni się od siebie. Wciąż jednak nazywane one bywają tak samo, jak tradycyjna babka piaskowa. Oto kilka najbardziej popularnych odmian babki, które robi się na całym świecie.
- Babka piaskowa amerykańska –
składa się z masła, jajek, mąki i cukru, połączonych w proporcjach 1:1. Wypiek
często przygotowywany jest z okazji imprez dobroczynnych albo na rodzinny
piknik. Babka jest tak bardzo lubiana przez Amerykanów, że 4 marca każdego roku
świętują oni Dzień Babki Piaskowej.
-
Babka piaskowa meksykańska –
przypomina amerykańską, jednak w Meksyku często dodaje się do niej orzechy albo
rodzynki.
-
Babka piaskowa brytyjska – znana
jest jako ciasto biszkoptowe, w którym znaleźć można mąkę, cukier puder, masło,
jajka i środki spulchniające (np. drożdże). Aby wzbogacić smak babki piaskowej,
mieszkańcy Wielkiej Brytanii często dodają do ciasta aromat waniliowy.
-
Babka piaskowa niemiecka –
przypomina tradycyjną babkę piaskową i bazuje na jej składnikach. Inne
proporcje sprawiają jednak, że niemiecka babka jest bardzo ciężka. Wszystko
dlatego, że każdy składnik w przepisie powinien odpowiadać wadze jednego jajka.
-
Babka piaskowa francuska – babkę
piecze się z czterech składników, które mają taką samą wagę. Nie dodaje się do
środka żadnych owoców. Czasem Francuzi zmieniają przepis i dodają do składników
sok z cytryny albo czekoladę, żeby podbić smak dania. Babkę piaskową robi się
zwykle w Bretanii, gdzie ciasto uważne jest za tradycyjne.
- Babka piaskowa kolumbijska – jest to całkiem inna w porównaniu do poprzednich odmiana babki. Hiszpanie zazwyczaj maczają to ciasto w winie, posypują je cukrem pudrem albo śmietanką. Najczęściej przygotowuje się ten wypiek na wesele, urodziny albo inne uroczystości rodzinne.
Co jeszcze warto wiedzieć o babce piaskowej, zanim zaczniesz ją piec?
Babka piaskowa jest szybka – w porównaniu do innych dań. Rzeczywiście, robi się ją naprawdę błyskawicznie. Poza tym przepis na wypiek jest prosty, zatem z babką poradzą sobie nawet najwięksi amatorzy gotowania. Babka piaskowa to ciasto ucierane, które upiec można w formie albo babeczek, albo zwykłej foremce na ciasto. Gdy postanowisz przygotować ją na bazie oleju, nie masła, z pewnością wyjdzie wilgotna, miękka i puszysta. Warto spróbować także zrobić ją z sokiem z cytryny lub pomarańczy, a także skórką cytrynową – ewentualnie pomarańczową. Wszystkie te składniki nadadzą babce niesamowitego aromatu i wyjątkowego, nieporównywalnego do żadnego innego ciasta smaku.
Idealna babka piaskowa powinna być delikatna konsystencją, wyrośnięta i smaczna. Aby podkreślić jej smak, można również podawać ją posypaną cukrem pudrem albo oblaną lukrem. Łatwy i sprawdzony przepis na ciasto powinien zapisać i wyuczyć się każdy – może przydać się bowiem w najmniej oczekiwanej sytuacji. O cieście można powiedzieć, że sprawdza się dosłownie na każdą okoliczność. Wiele osób przypisuje babce piaskowej same zalety, gdyż ciasto wyrasta nieproporcjonalnie wielkie do foremki, będąc jednocześnie pyszne, delikatne, lekkie i łatwe do zrobienia. W Polsce babkę piaskową jemy zarówno na Wielkanoc, jak i na inne okazje – nawet na zwykły deser z rodziną, gdy spędzamy czas przy wspólnym stole.
Babka piaskowa to proste ciasto ucierane, które stanowi fantastyczny deser na różnego rodzaju okazje. Można też oczywiście upiec babkę zupełnie bez większego celu – na zwykłą przekąskę do popołudniowej kawy. Niektórzy lubią zabierać ten wypiek jako drugie śniadanie albo lunch do pracy, a także przekąskę na studia lub do szkoły. Przyrządzanie ciasta jest proste, a sam przepis niezbyt czasochłonny. Warto wspomnieć również o tym, że składniki nie są najdroższe, więc to ciasto przystępne dla wszystkich.
Jak upiec babkę piaskową? Sprawdzone przepisy na domowe ciasto
Babka piaskowa – prosty przepis na smaczne ciasto, krok po kroku
Babka piaskowa jest idealnym dodatkiem do kawy, a także smacznym poczęstunkiem dla gości. Możesz zrobić ją dosłownie na każdą okazję. Aby upiec ciasto, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąkę pszenną typ 500, proszek do pieczenia, masło, bułkę tartą, kakao 16%, mleko 3,2%, cukier i jajka. Na samym początku należy włożyć masło do miski – musi być ono w temperaturze pokojowej, dlatego (jeśli jest w lodówce) zaleca się wyjąć je na blat przed przyrządzaniem ciasta. Ubij masło, żeby powstała z niego jednolita i puszysta masa. Wsyp do niej cukier i zmieszaj całość, żeby składniki się połączyły. Przelej mąkę pszenną do miski, a także dodaj do niej proszek do pieczenia i zmieszaj całość. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej należy dodać kakao, a następnie zmieszać. Posmaruj masłem foremkę do babki piaskowej i wysyp ją bułką tartą. Wlej do foremki jasne ciasto, na nie wylej ciemne i zmieszaj nożem obie części – rób to jednak precyzyjnie i bardzo delikatnie, żeby na całości utworzyła się mozaika. Wrzuć do piekarnika na 50 minut i piecz w temperaturze 180 st. C. Po upływie czasu wyjmij ostrożnie ciasto z foremki i zostaw do wystygnięcia.
Babka piaskowa to przepyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się w każdej sytuacji – zarówno podczas wizyty niespodziewanych gości, jak i w trakcie niedzielnego deseru z rodziną. Ciasto jest w naszym kraju tak bardzo popularne, że często można dostać je gotowe w marketach spożywczych. Oczywiście, zdecydowanie lepiej zrobić deser samemu, ponieważ babki piaskowe w marketach często mają wątpliwej jakości składniki, które wcale nie służą zdrowiu. Warto wspomnieć przy okazji, że babka piaskowa – wbrew pozorom – ma naprawdę sporo cennych składników spożywczych. Jajka to przecież pożądane źródło witamin z grupy B oraz witaminy A, a także fosforu z żelazem. Poza tym są źródłem łatwo i szybko przyswajalnego białka. Babkę piecze się w dużej części również z mleka, a to z kolei skarbnica wapnia – składnika mineralnego, który jest jednym z najważniejszych składników budulcowych naszych kości.
Babka piaskowa dwukolorowa – sprawdź, jak łatwo można ją upiec!
Dwukolorowa babka piaskowa jest idealnym pomysłem na smaczne, wilgotne i lekkie ciasto. Można zrobić je na każdą okazję, zachwycając domowników oraz niespodziewanych gości. W babce doskonale sprawdza się połączenie słodkiej i delikatnej masy kakaowej z biszkoptem. Pyszne ciasto zrobić można, kiedy przygotowane zostaną następujące składniki: mąka pszenna typ 500, jajka, ksylitol, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana, margaryna do pieczenia, kakao 16%, ekstrakt waniliowy i aromat waniliowy. Mając wszystkie potrzebne produkty spożywcze, przystąpić można do tworzenia babki piaskowej.
Margarynę należy pokroić w małą kostkę, po czym wrzucić ją do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Do miski wbij jajka i ubij je z ksylitolem za pomocą miksera – musi powstać z nich puszysta i jednolita, gładka masa. Dodaj dwa rodzaje mąki do masy jajecznej, po czym dodaj do tego roztopioną margarynę. Wymieszaj całość – nie zapominaj o tym, że w masie nie może być żadnych grudek! Podziel masę na dwie części. Do jednej należy dodać kakao, a następnie porządnie tę część wymieszać. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wlej do środka najpierw jasną masę, a na nią masę kakaową. W ten sposób przygotowane ciasto należy włożyć do piekarnika na 60 minut. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C.
Babka piaskowa dwukolorowa to doskonały pomysł na dobre i niekonwencjonalne ciasto. Nie dość, że babka piaskowa doskonale smakuje, to w dodatku ozdobi swoją formą dosłownie każdy stół. To pyszny pomysł na imprezę okolicznościową, a także deser do kawy. Warto dodać, że kakao w większości odpowiada w tym przepisie zarówno za wygląd, jak i smak ciasta. Możesz nawet nieco zmodyfikować przepis, jeśli lubisz czekoladowe ciasta – wówczas wystarczy dodać kilka dodatkowych, koniecznie pokruszonych kostek czekolady. Przepis na babkę piaskową dwukolorową nie jest specjalnie skomplikowany, więc z pewnością poradzi z nią sobie każdy, kto tylko będzie miał ochotę na jej zrobienie. Jeśli nie masz doświadczenia w gotowaniu, naprawdę nie powinieneś bać się tego ciasta. Uwierz, wyjdzie perfekcyjne! Oczywiście pod warunkiem, że będziesz trzymać się wskazówek.
Babka piaskowa z budyniem – nietypowy przepis na babkę piaskową
Szukasz nowoczesnej wariacji na temat babki piaskowej? Chcesz zaskoczyć niespodziewanych gości? A może po prostu poszukujesz nowych smaków i nie bardzo wiesz, jak modyfikować znane i lubiane, tradycyjne receptury? Warto zrobić babkę piaskową z budyniem, która mocno zaskakuje zarówno swoim wyglądem, jak i niepowtarzalnym smakiem. Wykonasz ją bardzo szybko – nie można bowiem zbyt długo jej miksować. Ciasto jest delikatne i lekkie niczym chmurka. Po upieczeniu babka może poleżeć w spiżarce nawet przez kilka dni i na pewno szybko nie stanie się nieświeża. Należy oczywiście trzymać ją pod przykryciem, żeby ciasto nie straciło tej świeżości. Aby zrobić babkę, należy zakupić: budyń śmietankowy w proszku, mąkę tortową, jajka, cukier, sok z cytryny, ekstrakt rumowy i olej rzepakowy.
Kluczową zasadą jest, aby wszystkie składniki ostały na zewnątrz i „dobiły” do temperatury pokojowej, zanim ich użyjesz. Wyłóż papierem foremkę do pieczenia. Następnie przesiej do miski mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Zmiksuj jajka z cukrem tak, aby utworzyły puszystą oraz jasną, jednolitą masę. Cały czas miksuj produkty. Dodaj suche składniki, jednocześnie zmniejszając moc miksera. Składniki powinny się ze sobą połączyć – gdy tylko to zauważysz, skończ miksowanie. Wlej do miski olej, najlepiej niewielkim strumieniem. Dolej również ekstrakt rumowy i sok z cytryny. Następnie wylej ciasto do uprzednio przygotowanej foremki. Piecz je przez 50 minut w temperaturze 180 st. C. Suchym patyczkiem możesz sprawdzać, na jakim etapie upieczone jest już ciasto. Następnie delikatnie uchyl piekarnik i w takim stanie zostaw babkę piaskową do ostudzenia. Gdy ciasto już nieco się ostudzi, koniecznie przyprósz je cukrem pudrem do smaku, ewentualnie wylej na nie domową polewę czekoladową. Smacznego!