Babka marmurkowa

Opublikowano: 06.06.2021 r., 17:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto marmurkowe na talerzu
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu w swojej kuchni.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
409 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Sok z cytryny (100 ml)
  • Cukier puder (200 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, sitko, miska, forma do babki

Przepis na babkę marmurkową krok po kroku

Jajka i olej ogrzej przed przystąpieniem do przygotowania ciasta.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C a blaszkę do pieczenia babki wysmaruj dokładnie olejem.

Białka oddziel od żółtek.

W misce umieść olej, sok z cytryny, skórkę startą z jednej cytryny, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Składniki ubijaj mikserem, następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj mikserem na niskich obrotach do momentu połączenia składników.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Następnie dodawaj ją do masy z żółtkami w trzech porcjach, za każdym razem dokładnie miksując składniki mikserem na małych obrotach.

W oddzielnej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę. Odłóż 1/4 ilości piany do osobnej miski. Resztę piany dodaj do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj szpatułką.

Do odłożonej piany dodaj 1/4 uzyskanej masy oraz kakao. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do formy włóż naprzemian jasną i ciemną warstwę ciasta, do momentu wykorzystania całego ciasta.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 45 minut (do momentu suchego patyczka).

Bo upieczeniu ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem.

Jak oceniasz przepis na babkę marmurkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat babki marmurkowej

Tradycyjna babka marmurkowa to łatwy przepis na szybkie ciasto. Przepis na babkę marmurkową z kakao sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Z przygotowaniem babki poradzi sobie w kuchni każdy, wystarczy wymieszać składniki i upiec w dowolnej foremce. Dlatego nie obawiaj się, jeśli nie posiadasz doświadczenia kulinarnego - nie będzie Tobie potrzebne, jednak postępuj zgodnie z przepisem. Składniki potrzebne do babki marmurkowej to jajka, olej, sok z cytryny, cukier puder, mąka, kakao, skórka z cytryny, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy.

Jak zrobić babkę marmurkową? Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C a blaszkę do pieczenia wysmaruj olejem. Białka oddziel od żółtek. W misce umieść olej, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Składniki ubij mikserem i dodawaj stopniowo żółtka. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do masy z żółtkami i dokładnie wymieszaj mikserem. Ubij białka na sztywną pianę i odłóż ¼ piany do osobnej miski. Resztę piany dodaj do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj. Do odłożonej piany dodaj kakao i wymieszaj.

Jak upiec babkę? Do formy włóż naprzemian jasną i ciemna warstwę ciasta. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 45 minut (do momentu suchego patyczka). Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Podsumowując nasza dobra babka marmurkowa jest puszysta i pyszna. Przepis na naszą babkę jest łatwy i szybki, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Sprawdzi się jako deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego lub spodziewamy się gości i potrzebujemy zrobić szybkie ciasto. Ciasto sprawdzi się też jako babka wielkanocna w okresie świąt wielkanocnych, ponieważ pięknie wygląda i ma kształt typowej babki świątecznej. Pamiętaj jednak, że jest to danie dość słodkie, dlatego zwróć uwagę na jego ilość w swojej diecie. Szczególnie powinny na to zwrócić uwagę osoby, które obecnie są na diecie redukcyjnej. Jednak nie powinny one całkowicie rezygnować z takich potraw.

Alergeny w babce marmurkowej

Lista alergenów dla babki marmurkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki marmurkowej

na 100g gotowej potrawy

Babka marmurkowa to pyszne, słodkie ciasto. Zwróć uwagę, że jeden kawałek jest dość kaloryczny, dlatego ogranicz jej spożywanie w swojej diecie do "raz na jakiś czas".

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
372.47
409.71
Białko (g)
7.17
7.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
40.43
44.48
Węglowodany przyswajalne (g)
38.12
41.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.31
2.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
21.18
23.29
Tłuszcze nasycone (g)
2.82
3.11
Tłuszcze nienasycone (g)
18.35
20.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.87
14.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.48
6.03
Cholesterol (mg)
90.93
100.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
39.11
43.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.44
3.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.54
Witamina E (mg)
0.26
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.11
43.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.14
2.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.49
69.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.36
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
36.62
40.28
Potas (mg)
137.64
151.41
Wapń (mg)
24.09
26.50
Fosfor (mg)
107.60
118.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.31
35.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.24
2.46
Cynk (mg)
0.85
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki marmurkowej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki marmurkowej

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Sok z cytryny
100 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
28.00