Przepis na babkę bananową krok po kroku

Składniki
Przyprawy
soda
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blaszka keksowa, drewniana łyżka, trzepaczka do jajek

Banany rozgnieć widelcem w misce.

Mąkę i łyżeczkę sody przesiej do czystej miski.

Do pustej miski wlej olej, dodaj do niego rozgniecione banany, cukier oraz roztrzepane trzepaczką jajko. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do miski z bananami dodawaj partiami mąkę i mieszaj składniki drewnianą łyżką, do momentu ich połączenia się. Czynność powtarzaj, aż skończy się mąka.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wlej do blaszki i wyrównaj jego powierzchnię. Następnie blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika.

Ciasto piecz około godziny (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Babkę możesz podawać bez żadnej dekoracji lub możesz udekorować ją cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

Pokrojona babka bananowa podana na drewnianej desce do krojenia.
Babka bananowa
Koszt przygotowania dania
6.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
614 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Babka bananowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce bananowej

Pyszna i wilgotna babka bananowa to doskonała propozycja na smaczne ciasto z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Świetnie smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Babka ta świetnie sprawdzi się jako słodka potrawa wielkanocna. Przepis na babkę bananową na oleju jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do przygotowania tej babki niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, dobrze dojrzałe banany, olej rzepakowy, jajko, cukier oraz soda oczyszczona. Ciasto możesz przygotować bez cukru, wystarczy, że zastąpisz go np. ksylitolem. Jeśli dodasz kakao do masy powstanie Tobie równie pyszna babka czekoladowa z bananami.

A więc jak wykonać ten prosty przepis na babkę bananową? Mąkę i sodę przesiej do czystej miski. W drugiej misce przy pomocy widelca rozgnieć banany. Następnie do pustej miski wlej olej, dodaj do niego banany, cukier oraz jajko. Składniki dokładnie wymieszaj. Do miski z produktami mokrymi dodawaj partiami mąkę i masę dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę wlej do blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. Jeśli nie masz pewności czy ciasto już się upiekło to wbij w jego środek długą wykałaczkę. Jeśli patyczek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Babkę bananową możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Babka równie dobrze smakuje bez żadnego dodatku.

Podsumowując babka ucierana z bananami to doskonała propozycja na samczy dodatek do kawy i herbaty. Swietnie sprawdzi się również jako danie świąteczne na wielkanocnym stole. Dodatek bananów nada słodyczy ciastu, dlatego całkowicie możesz pominąć dodatek cukru. Jest to również doskonały pomysł na posiłek o wysokiej zawartości składników mineralnych i witamin. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania ciasta są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze babki bananowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
279.11 kcal
614.04 kcal

Węglowodany w babce bananowej

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
43.56 g
95.82 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
41.73 g
91.80 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
10.17 g
22.37 g
Tłuszcze nasycone
1.19 g
2.62 g
Tłuszcze nienasycone
8.97 g
19.74 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.21 g
13.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.77 g
6.09 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę bananową

Na 100g
Na porcję
(220g)
Ryboflawina
0.47 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę bananową

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
8.20 mg
18.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
196.28 mg
431.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
9.26 mg
20.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.41 mg
3.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.36 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki bananowej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce bananowej

Lista alergenów dla babki bananowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babki bananowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Banan
500 g
4 małe, dobrze dojrzałe sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na babkę bananową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób