Babka bananowa

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojona babka bananowa podana na drewnianej desce do krojenia.
Babka bananowa
Babka bananowa to doskonała propozycja na smaczne ciasto. Jest to świetny wybór na smaczny dodatek do kawy i herbaty na spotkaniach rodzinnych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
614 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (300 g)
  • Banan 4 małe, dobrze dojrzałe sztuki (500 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blaszka keksowa, drewniana łyżka, trzepaczka do jajek

Przepis na babkę bananową krok po kroku

Banany rozgnieć widelcem w misce.

Mąkę i łyżeczkę sody przesiej do czystej miski.

Do pustej miski wlej olej, dodaj do niego rozgniecione banany, cukier oraz roztrzepane trzepaczką jajko. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do miski z bananami dodawaj partiami mąkę i mieszaj składniki drewnianą łyżką, do momentu ich połączenia się. Czynność powtarzaj, aż skończy się mąka.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wlej do blaszki i wyrównaj jego powierzchnię. Następnie blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika.

Ciasto piecz około godziny (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Babkę możesz podawać bez żadnej dekoracji lub możesz udekorować ją cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

Jak oceniasz przepis na babkę bananową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat babki bananowej

Pyszna i wilgotna babka bananowa to doskonała propozycja na smaczne ciasto z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Świetnie smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Babka ta świetnie sprawdzi się jako słodka potrawa wielkanocna. Przepis na babkę bananową na oleju jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do przygotowania tej babki niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, dobrze dojrzałe banany, olej rzepakowy, jajko, cukier oraz soda oczyszczona. Ciasto możesz przygotować bez cukru, wystarczy, że zastąpisz go np. ksylitolem. Jeśli dodasz kakao do masy powstanie Tobie równie pyszna babka czekoladowa z bananami.

A więc jak wykonać ten prosty przepis na babkę bananową? Mąkę i sodę przesiej do czystej miski. W drugiej misce przy pomocy widelca rozgnieć banany. Następnie do pustej miski wlej olej, dodaj do niego banany, cukier oraz jajko. Składniki dokładnie wymieszaj. Do miski z produktami mokrymi dodawaj partiami mąkę i masę dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę wlej do blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. Jeśli nie masz pewności czy ciasto już się upiekło to wbij w jego środek długą wykałaczkę. Jeśli patyczek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Babkę bananową możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Babka równie dobrze smakuje bez żadnego dodatku.

Podsumowując babka ucierana z bananami to doskonała propozycja na samczy dodatek do kawy i herbaty. Swietnie sprawdzi się również jako danie świąteczne na wielkanocnym stole. Dodatek bananów nada słodyczy ciastu, dlatego całkowicie możesz pominąć dodatek cukru. Jest to również doskonały pomysł na posiłek o wysokiej zawartości składników mineralnych i witamin. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania ciasta są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w babce bananowej

Lista alergenów dla babki bananowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki bananowej

na 100g gotowej potrawy

Babka bananowa to smaczne ciasto z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Jest to świetny wybór na smaczny dodatek do kawy i herbaty na spotkaniach rodzinnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
279.11
614.04
Białko (g)
4.38
9.63
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.40
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
43.56
95.82
Węglowodany przyswajalne (g)
41.73
91.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
4.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
10.17
22.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
8.97
19.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.21
13.65
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.77
6.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.52
40.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
9.32
20.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.94
8.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.22
Witamina E (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.96
17.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.47
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.20
4.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.07
134.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.04
26.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
8.20
18.04
Potas (mg)
196.28
431.82
Wapń (mg)
9.26
20.37
Fosfor (mg)
46.14
101.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.60
43.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
3.10
Cynk (mg)
0.36
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki bananowej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki bananowej

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Banan
500 g
4 małe, dobrze dojrzałe sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
22.50