Babka gotowana

Opublikowano: 07.03.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka gotowana podana na białym talerzu. W oddali stoi fioletowy kwiat.
Babka gotowana
Babka gotowana to wspaniała propozycja na słodki deser. Babka gotowana jest bardzo wilgotna i ma sprężystą konsystencję. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas ubijania 80 min
619 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Masło 2 kostki (400 g)
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, forma do babki gotowanej

Przepis na babka gotowana krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania puszystej masy.

Wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę.

Pianę z białek dodaj do ciasta i wymieszaj bardzo delikatnie.

Formę na babkę posmaruj masłem i przełóż masę na ciasto.

Formę wstaw do większego garnka wypełnionego wodą, zagotuj i gotuj przez 80 minut na wolnym ogniu.

Formę wyjmij i wystudź ciasto.

Wyjmij je z formy.

W garnku rozpuść czekoladę deserową, dodaj do niej masło i wymieszaj.

Polej wierzch babki polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na babka gotowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat babki gotowanej

Babka gotowana to świetny pomysł na ciasto przygotowywane w formie, która jest specjalnie przeznaczona do gotowania. Gotowana babka jest wilgotna i nie traci świeżości tak szybko jak pieczone ciasto. Przepis na babkę gotowaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, masło, czekolada deserowa, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia.

Jak zrobić babkę gotowaną? Oddziel żółtka od białek. W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania puszystej masy. Wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę. Pianę z białek dodaj do ciasta i wymieszaj bardzo delikatnie. Formę na babkę posmaruj masłem i przełóż masę na ciasto. Formę wstaw do większego garnka wypełnionego wodą, zagotuj i gotuj przez 80 minut na wolnym ogniu. Formę wyjmij i wystudź ciasto. Wyjmij je z formy. W garnku rozpuść czekoladę deserową, dodaj do niej masło i wymieszaj. Polej wierzch babki polewą czekoladową.

Jajka są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jajka od szczęśliwych kur zawierają więcej składników mineralnych i witamin.

Podsumowując wiesz już jako gotować babkę. Możesz więc wykorzystać przepis przy pierwszej nadarzającej się okazji. Pyszna babka wielkanocna sprawdzi się na deser nie tylko na święta. Prosty przepis na ciasto można wzbogacić także w ciekawe dodatki, takie jak suszone owoce lub orzechy. Babka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Już wiesz jak gotować wielkanocną babkę.

Alergeny w babce gotowanej

Lista alergenów dla babki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze babki gotowanej

na 100g gotowej potrawy

Babka gotowana to słodki domowy wypiek niezawierający konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Babka zawiera dużą ilość kalorii, dlatego nie powinny jej spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
399.74
619.60
Białko (g)
7.63
11.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
38.09
59.04
Węglowodany przyswajalne (g)
37.84
58.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
24.90
38.60
Tłuszcze nasycone (g)
16.34
25.32
Tłuszcze nienasycone (g)
8.57
13.28
Cholesterol (mg)
155.54
241.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
215.99
334.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.54
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.89
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
212.78
329.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.39
Ryboflawina (mg)
0.26
0.41
Niacyna (mg)
1.67
2.60
Foliany (µg (mcg))
52.14
80.82
Beta karoten (µg (mcg))
39.01
60.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
48.72
75.52
Potas (mg)
285.07
441.86
Wapń (mg)
117.87
182.70
Fosfor (mg)
230.36
357.06
Magnez (mg)
17.04
26.42
Żelazo (mg)
2.15
3.34
Cynk (mg)
0.79
1.23
Miedź (mg)
0.10
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny babki gotowanej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki gotowanej

Koszt składników
32.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
32.10