Przepis na babka gotowana krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Jajko 8 szt.
- Cukier 250 g
- Masło 400 g 2 kostki
- Proszek do pieczenia 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Czekolada deserowa 100 g
Oddziel żółtka od białek.
W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania puszystej masy.
Wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę.
Pianę z białek dodaj do ciasta i wymieszaj bardzo delikatnie.
Formę na babkę posmaruj masłem i przełóż masę na ciasto.
Formę wstaw do większego garnka wypełnionego wodą, zagotuj i gotuj przez 80 minut na wolnym ogniu.
Formę wyjmij i wystudź ciasto.
Wyjmij je z formy.
W garnku rozpuść czekoladę deserową, dodaj do niej masło i wymieszaj.
Polej wierzch babki polewą czekoladową.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Babka z majonezem
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Babka gotowana - cechy przepisu
Więcej o babce gotowanej
Babka gotowana to świetny pomysł na ciasto przygotowywane w formie, która jest specjalnie przeznaczona do gotowania. Gotowana babka jest wilgotna i nie traci świeżości tak szybko jak pieczone ciasto. Przepis na babkę gotowaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, masło, czekolada deserowa, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia.
Jak zrobić babkę gotowaną? Oddziel żółtka od białek. W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania puszystej masy. Wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. W oddzielnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę. Pianę z białek dodaj do ciasta i wymieszaj bardzo delikatnie. Formę na babkę posmaruj masłem i przełóż masę na ciasto. Formę wstaw do większego garnka wypełnionego wodą, zagotuj i gotuj przez 80 minut na wolnym ogniu. Formę wyjmij i wystudź ciasto. Wyjmij je z formy. W garnku rozpuść czekoladę deserową, dodaj do niej masło i wymieszaj. Polej wierzch babki polewą czekoladową.
Jajka są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jajka od szczęśliwych kur zawierają więcej składników mineralnych i witamin.
Podsumowując wiesz już jako gotować babkę. Możesz więc wykorzystać przepis przy pierwszej nadarzającej się okazji. Pyszna babka wielkanocna sprawdzi się na deser nie tylko na święta. Prosty przepis na ciasto można wzbogacić także w ciekawe dodatki, takie jak suszone owoce lub orzechy. Babka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Już wiesz jak gotować wielkanocną babkę.
Wartości odżywcze babki gotowanej
Energia i białka
(155g)
Węglowodany w babce gotowanej
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy w przepisie na babka gotowana
(155g)
Składniki mineralne w przepisie na babka gotowana
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babce gotowanej
Lista alergenów dla babki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa