Babka cytrynowa wilgotna

Opublikowano: 16.09.2022 r., 11:32 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta babka o smaku cytryny
Babka cytrynowa wilgotna
Pyszny, idealny pomysł na wielkanocne ciasto z lukrem cytrynowym? Babka cytrynowa wilgotna jest bardzo prostym, szybkim i sprawdzonym przepisem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 40 min
407 kcal
Kcal w porcji
106 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (220 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/2 szklanki (80 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder - 1 szklanka (170 g)
  • Śmietana 12% - 1,5 łyżki (38 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, forma do babki

Przepis na babkę cytrynową wilgotną krok po kroku

Nastaw piekarnik na 175 st. C. Formę na babkę wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą.

Masło rozpuść na patelni i ostudź je.

Mąkę przesiej z 2/3 łyżki proszku do pieczenia oraz skrobią.

Wbij jajka do miski i wsyp cukier. Ubij na puszystą masę.

Dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i połącz mikserem.

Wlej masło, sok z połowy cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, skórkę z cytryny (sporo) i ponownie zmiksuj, ale krótko, by składniki się tylko połączyły.

Mas wlej do formy i piecz przez 40 minut — do suchego patyczka.

Babkę ostudź i przygotuj lukier.

Śmietanę zagotuj. Jak będzie zagotowana, wyłącz ją i wsyp cukier puder. Szybko mieszaj, żeby dobrze rozpuścić cukier, i żeby nie było grudek. Dodaj trochę aromatu cytrynowego.

Poczekaj, aż polewa wystygnie. Polej nią zimną babkę. Jak polewa będzie nieco zagęszczona, nie spłynie całkowicie na spód i łatwiej zastygnie podczas opadania. Na końcu posyp całą babkę startą skórką z cytryny.

Odstaw w zimne miejsce na kilka godzin i smacznego.

Jak oceniasz przepis na babkę cytrynową wilgotną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki cytrynowej wilgotnej

Pyszny, idealny pomysł na wielkanocne ciasto z lukrem cytrynowym? Babka cytrynowa wilgotna jest bardzo prostym, szybkim i sprawdzonym przepisem. Ma intensywny, cytrynowy smak. Jest doskonała nie tylko na święta. Przepis na babkę cytrynową wilgotną jest dobrym pomysłem na mało wymagający wypiek. Ma miękkie i wilgotne wnętrze, które jest zamknięte przez chrupiącą i apetyczną skórkę. Sprawdź, jak zrobić babkę cytrynową wilgotną – to sprawdzony przepis, który z pewnością się uda i będzie znakomicie smakował.

Babka cytrynowa wilgotna to dobre ciasto, które ma fantastyczną strukturę. Jest to po prostu babka piaskowa. Najczęściej robi się ją podczas świąt, stąd określa się ją jako wielkanocna babka piaskowa. Jest pyszna, prosta i szybka. Przepis na babkę cytrynową wilgotną składa się z prostych produktów. Ten deser jest bardzo cytrynowy i idealnie słodki. Taki sprawdzony przepis może być dobrym sposobem na osłodzenie zwykłego dnia. Możesz wziąć ciasto do pracy albo dać dziecku do szkoły. Bardzo dobrze znosi przechowywanie go poza lodówką. Śmiało, można wziąć babkę na wynos.

Wielkanocna babka cytrynowa wilgotna to świetny pomysł na ciasto na święta. Wiele ludzi nie wyobraża sobie nie podać jej w święta wielkanocne. Jak zrobić babkę cytrynową wilgotną? Przygotuj piekarnik i formę na babkę. Formę dobrze jest posmarować olejem i dodatkowo posypać bułką tartą. Rozpuść masło, by zdążyło przestygnąć i przesiej obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. W tym czasie ubij jajka z cukrem, dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, miksuj, dodaj masło, cukier z prawdziwą wanilią oraz cytrynowe aromaty (skórka z cytryny, aromat cytrynowy, sok z cytryny). Zmiksuj krótko i przelej masę do formy. Piecz do suchego patyczka. Ostudź i przygotuj polewę. Lukier powinien zgęstnieć. Wtedy polej ciasto lukrem i posyp skórką z cytryny.

Istotą uzyskania pysznego, wilgotnego placka jest dobra pora zakończenia pieczenia. Koniecznie sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jak to sprawdzić? Wbijaj patyczek na środku ciasta, a nie po brzegach. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy nie ma na nim śladu surowego ciasta, powinno się piec dłużej. Jeżeli tylko zauważysz, że na patyczku nie ma surowego ciasta, od razu wyjmij je z piekarnika lub zostaw szeroko otwarte drzwi piekarnika i pozostaw ciasto w środku.

Jak zrobisz babkę cytrynową wilgotną, równie dobra będzie, gdy posypiesz ją tylko cukrem pudrem, zamiast robić lukier. Do przepisu na babkę cytrynową wilgotną, pyszna by była także z polewą z białej czekolady.

Alergeny w babce cytrynowej wilgotnej

Lista alergenów dla babki cytrynowej wilgotnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze babki cytrynowej wilgotnej

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma dużą ilość nasyconych tłuszczów (z masła) - nie zaleca się nadmiaru w chorobach układu krążenia. Babka zawiera także niewiele błonnika. Jest to ciasto wysokokaloryczne. W diecie redukcyjnej należy więc uważać na ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(106g)
Energia (kcal)
384.32
407.38
Białko (g)
5.18
5.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(106g)
Węglowodany (g)
52.39
55.53
Węglowodany przyswajalne (g)
51.94
55.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(106g)
Tłuszcz (g)
17.98
19.06
Tłuszcze nasycone (g)
11.70
12.40
Tłuszcze nienasycone (g)
6.29
6.67
Cholesterol (mg)
119.25
126.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(106g)
Witamina A (µg (mcg))
165.80
175.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.32
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
163.27
173.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.15
Ryboflawina (mg)
0.17
0.18
Niacyna (mg)
1.10
1.16
Foliany (µg (mcg))
30.44
32.27
Beta karoten (µg (mcg))
30.62
32.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(106g)
Sód (mg)
39.64
42.02
Potas (mg)
132.80
140.77
Wapń (mg)
28.86
30.60
Fosfor (mg)
76.20
80.77
Magnez (mg)
12.88
13.65
Żelazo (mg)
1.18
1.25
Cynk (mg)
0.48
0.51
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny babki cytrynowej wilgotnej 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki cytrynowej wilgotnej

Koszt składników
25.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
1/2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
170 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 170 g
Śmietana 12%
38 g
1,5 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 38 g
Koszt składników
25.70