Babka cytrynowa na oleju
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/2 szklanki (80 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Cukier (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
Przepis na babkę cytrynową na oleju krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę pszenne, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia (1 saszetka) łączymy w osobnej misce. Mieszankę przesiewamy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Do gotowej masy dodajemy aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Ponownie całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 st. C lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto polewamy lukrem, przygotowanym z cukru pudru oraz wody.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki cytrynowej na oleju
Pyszna babka cytrynowa na oleju to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek o smaku cytrynowym z dodatkiem lukru jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić babkę cytrynową na oleju? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenne, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy w osobnej misce. Mieszankę przesiewamy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do gotowej masy dodajemy aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Ponownie całość mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto polewamy lukrem, przygotowanym z cukru pudru oraz wody.
Przepis na babkę cytrynową na oleju nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Świąteczna babka cytrynowa idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, a odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w babce cytrynowej na oleju
Lista alergenów dla babki cytrynowej na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki cytrynowej na oleju
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.