Babka cytrynowa na oleju

Opublikowano: 24.02.2022 r., 7:58 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka cytrynowa na oleju pokrojona
Babka cytrynowa na oleju
Babka cytrynowa na oleju to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
362 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1/2 szklanki (80 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka keksówka, miska, szpatułka, metalowe sito

Przepis na babkę cytrynową na oleju krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę pszenne, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia (1 saszetka) łączymy w osobnej misce. Mieszankę przesiewamy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Do gotowej masy dodajemy aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Ponownie całość mieszamy.

Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 st. C lub do suchego patyczka.

Upieczone ciasto polewamy lukrem, przygotowanym z cukru pudru oraz wody.

Jak oceniasz przepis na babkę cytrynową na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki cytrynowej na oleju

Pyszna babka cytrynowa na oleju to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek o smaku cytrynowym z dodatkiem lukru jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić babkę cytrynową na oleju? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenne, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy w osobnej misce. Mieszankę przesiewamy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do gotowej masy dodajemy aromat cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Ponownie całość mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto polewamy lukrem, przygotowanym z cukru pudru oraz wody.

Przepis na babkę cytrynową na oleju nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Świąteczna babka cytrynowa idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, a odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w babce cytrynowej na oleju

Lista alergenów dla babki cytrynowej na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki cytrynowej na oleju

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
426.97
362.92
Białko (g)
5.37
4.56
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.10
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
51.22
43.54
Węglowodany przyswajalne (g)
50.33
42.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
22.40
19.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
2.08
Tłuszcze nienasycone (g)
19.95
16.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.02
11.92
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.93
5.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.84
69.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
35.20
29.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.30
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.37
Witamina E (mg)
0.26
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.20
29.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
1.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.84
50.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
36.44
30.97
Potas (mg)
137.11
116.54
Wapń (mg)
21.27
18.08
Fosfor (mg)
78.25
66.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.84
10.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.34
1.99
Cynk (mg)
0.48
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki cytrynowej na oleju 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki cytrynowej na oleju

Koszt składników
24.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
1/2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
24.80