W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe?

W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe
W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe
ikona podziel się
Opublikowano: 01.05.2023 r., 23:42 | Autor: Patrycja Czerwiak

W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Ciasto na bazie drożdży zwykle piecze się w przedziale temperatur od 180 st. C do 200 st. C. Czasami w przypadku chleba używa się nawet wyższej temperatury, czyli 220 st. C. Najbardziej polecaną temperaturą jest jednak 180 st. C.

W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Ciasto na bazie drożdży zwykle piecze się w przedziale temperatur od 180 st. C do 200 st. C. Czasami w przypadku chleba używa się nawet wyższej temperatury, czyli 220 st. C. Najbardziej polecaną temperaturą jest jednak 180 st. C.

Ciasto drożdżowe to doskonały pomysł na podstawę wielu pysznych wypieków. Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczenie ciasta drożdżowego dla wielu osób jest jednak dość stresujące - zwykle oczekuje się, że będzie ono bardzo wyrośnięte i boimy się, że ciasto nie spełni naszych oczekiwań. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić proste ciasto drożdżowe, oto sprawdzony przepis:

  1. W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
  2. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
  4. Do dużej miski przesiej 400 g mąki i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
  5. Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto.
  7. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto drożdżowe, które będzie smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. Najważniejszym są oczywiście drożdże. W tej recepturze użyte zostały świeże drożdże, które pozwalają przygotować wspaniały zaczyn. Można jednak użyć drożdży w wersji sproszkowanej, jednak należy wtedy pamiętać, by sięgnąć po połowę porcji, w innym razie wpłyną one negatywnie na jakość, ale również smak placka. Zaczyn, choć musi odczekać odrobinę, by był gotowy do użycia, jest konieczny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bez niego ciasto nie wyjdzie, dlatego nie należy skracać czasu jego przygotowania. Kiedy drożdże zaczną pracować, całość będzie wspaniale delikatna.

Jeśli szukasz ciekawej inspiracji na to jak upiec smaczne wypieki na jego bazie, koniecznie sięgnij do wyróżnionych na tej stronie propozycji. Znajdziesz tam nie tylko przepis na ciasto drożdżowe, ale również najlepsze propozycje dodatków do niego.

Choć ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się z pysznymi drożdżówkami, czy smacznym plackiem, niekoniecznie musimy je tworzyć w wersji na słodko. Jedną z równie popularnych opcji jest słony placek, który wiele osób używa jako bazę do pizzy, czy pizzerinek. Ciasto drożdżowe ma wiele różnych zastosowań, zrobisz z niego ciasto na smaczne pierogi i paszteciki, ale również doskonały chleb. Pomysły na to jak jeszcze je wykorzystać znajdziesz oczywiście w wyróżnionych propozycjach na tej stronie. Choć może się wydawać, że jest to dość skomplikowany rodzaj ciasta, nie musi tak być. Wykorzystaj sprawdzone przepisy, dzięki którym odwzorujesz ciasto w kilka chwil z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami.

Zobacz pytania podobne do w jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto