Ciasta drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają ten tradycyjny wypiek, jednak nie mają czasu lub nie …
20 + 40 min łatwy 10 410 kcal -
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem zwykle kojarzy się z długim wyrabianiem ciasta, dlatego ja pokażę Ci jak przygotować szybkie ciasto drożdżowe. …
45 + 45 min łatwy 15 319 kcal -
Racuchy drożdżowe jak puch
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy drożdżowe jak puch. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów ale są zdecydowanie bardziej delikatne, …
20 + 10 min łatwy 20 156 kcal
Ciasta drożdżowe bez wyrabiania - przepisy
-
Proste ciasto drożdżowe
Proste ciasto drożdżowe to sprawdzone i bardzo łatwe ciasto, idealne dla miłośników klasycznego ciasta drożdżowego. W moim domu rodzinnym najlepsze …
55 + 45 min średni 24 281 kcal -
Ciasto drożdżowe z dżemem
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z dżemem, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po …
30 + 40 min łatwy 12 281 kcal -
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po …
20 + 50 min łatwy 10 290 kcal -
Placek drożdżowy bez wyrabiania
Placek drożdżowy bez wyrabiania to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Drożdżowe ciasto często zniechęca początkujących kucharzy, …
10 + 40 min łatwy 10 336 kcal -
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Rogaliki drożdżowe z jabłkami to dobry pomysł na poczęstunek dla gości. Warto jednak wiedzieć, że ich przygotowanie zajmuje nieco czasu. …
60 + 20 min średni 32 113 kcal -
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z …
40 + 50 min łatwy 10 260 kcal
-
Ciasto drożdżowe na oleju
Ciasto drożdżowe na oleju to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania. …
200 + 50 min łatwy 40 142 kcal -
Ciasto drożdżowe sypane
Ciasto drożdżowe sypane to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania. Przepis …
200 + 50 min łatwy 40 140 kcal -
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne …
60 + 10 min łatwy 25 69 kcal -
Ciasto drożdżowe dla leniwych
Szybkie ciasto drożdżowe dla leniwych to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z dowolnymi …
40 + 50 min łatwy 10 184 kcal -
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe …
30 + 75 min łatwy 6 335 kcal
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Racuszki z jabłkami stanowią …
25 min łatwy 10 274 kcal -
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Mięciutkie, delikatne i puszyste racuchy drożdżowe z jabłkiem są idealne, gdy chcesz zrobić coś dobrego dla dzieci. Mają pyszny, cytrynowy …
45 + 25 min łatwy 4 442 kcal -
Placki drożdżowe z jabłkami
Placki drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na deser lub szybką przekąskę, którą możesz podać dla dzieci i dorosłych. Pyszne …
20 + 20 min łatwy 10 186 kcal -
Racuszki drożdżowe z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Drożdżowe racuchy to tradycyjne danie z …
20 + 30 min łatwy 4 492 kcal -
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji …
25 + 40 min łatwy 10 479 kcal -
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji …
30 + 60 min łatwy 20 216 kcal
-
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni i jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowywane i podawane w wielu różnorakich …
25 + 40 min średni 10 319 kcal -
Racuchy drożdżowe
Tradycyjne, domowe racuchy drożdżowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać i wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, …
25 min łatwy 5 533 kcal -
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i jako przekąska w czasie podróży. Najlepsze domowe rogaliki są bardzo puszyste …
50 + 20 min łatwy 32 113 kcal -
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką idealnie nadaje się na podwieczorek przy herbacie. To ciasto sprawdzi się także na śniadanie …
55 + 45 min średni 10 522 kcal -
Chałka drożdżowa
Chałka drożdżowa jest wypiekiem niezwykle smacznym, dlatego doskonale sprawdzi się jako element wspaniałego śniadania. Chałka kojarzy się wielu osobom z …
40 + 25 min łatwy 10 294 kcal
-
Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to doskonała propozycja na ciasto wielkanocne i nie tylko. Przepis na babkę drożdżową jest szybki i nie musisz …
30 + 25 min łatwy 5 429 kcal -
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami to rewelacyjny przepis. Jest ono pachnące, bardzo puszyste i smaczne. Dodatkowo jest to łatwe w przygotowaniu …
30 + 60 min łatwy 10 498 kcal -
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
75 + 40 min łatwy 12 336 kcal -
Makowiec drożdżowy
Makowiec drożdżowy to typowe danie, które serwujemy przeważnie w okresie wigilijnym lub wielkanocnym. Jest to doskonała propozycja na dodatek do …
45 + 35 min łatwy 10 303 kcal -
Wilgotne ciasto drożdżowe
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na wilgotne ciasto drożdżowe, …
40 + 50 min łatwy 10 296 kcal -
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Pyszne paszteciki drożdżowe z mięsem to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu przekąski, które idealnie sprawdzą …
90 + 30 min łatwy 15 134 kcal
-
Rogaliki drożdżowe z czekoladą
Rogaliki drożdżowe z czekoladą to przepis na pyszne i domowe wypieki, które można zrobić w naprawdę łatwy sposób. Smakują wybornie, …
30 + 20 min łatwy 10 631 kcal -
Rogaliki drożdżowe z powidłami
Rogaliki drożdżowe z powidłami są idealnym pomysłem na wspaniały deser pełen owocowego smaku. W tej wersji rogaliki są niezwykle kruche, …
35 + 20 min łatwy 10 473 kcal -
Rogaliki drożdżowe z nutellą
Te pyszne rogaliki drożdżowe z Nutellą znikają błyskawicznie, ale samo ich przygotowanie niestety nie jest już takie szybkie. Znaczenie ma …
50 + 20 min łatwy 32 197 kcal -
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami to doskonały pomysł na deser do kawy lub przekąską dla dzieci na II śniadanie lub podwieczorek. …
150 + 15 min łatwy 13 342 kcal -
Rogaliki drożdżowe z budyniem
Rogaliki to pyszne bułeczki z nadzieniem budyniowym, które idealnie nadają się do zabrania ich na II śniadanie do szkoły lub …
45 + 30 min średni 30 159 kcal -
Wegańskie ciasto drożdżowe
Pyszne wegańskie ciasto drożdżowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się …
120 + 45 min średni 12 342 kcal -
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta …
20 + 140 min łatwy 10 300 kcal -
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowo-serowe i fantastyczna kruszonka. Bez problemu zabierzesz go w dłuższą trasę. Będzie też idealną opcją na szybką przekąskę …
30 + 94 min łatwy 24 270 kcal -
Drożdżowe całuski serowe z jagodami
Krucho-drożdżowe całuski to znakomite ciasteczka z nadzieniem owocowym. Mają świetny wygląd malutkich ust, przez co wyglądają uroczo. To są pyszne, …
30 + 20 min średni 15 184 kcal -
Zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą
Ten zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą to hit. Przepyszna masa serowa w towarzystwie bardzo dobrego kremu czekoladowego pasują …
30 + 150 min średni 12 360 kcal -
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Najlepsze drożdżowe kapuśniaczki jakie będziesz miał okazję zjeść – musisz tego spróbować! Puchate ciasto drożdżowe i pyszny, kwaskowaty farsz to …
50 + 165 min średni 12 313 kcal
Ciasta drożdżowe bez wyrabiania - co to jest?
Ciasto drożdżowe uchodzi za najbardziej trudne i pracochłonne. Wypiek wymaga przede wszystkim zrobienia zaczynu z drożdży i odstawienia go do wyrośnięcia. Następnie mieszamy składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto rękoma. Właśnie wyrabianie jest najbardziej pracochłonną i męczącą czynnością, która wielu zniechęca do pieczenie tego rodzaju ciast. Sposobem na ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest użycie robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Bez robota można również uzyskać drożdżowy placek bez zagniatania, dzięki odpowiedniemu ułożeniu składników warstwami. Ciasto drożdżowe stanowi tradycyjny wypiek kuchni polskiej, z którego robimy świąteczne wypieki jak baby wielkanocne, makowce, czy też placki z owocami i z kruszonką oraz pączki i drożdżówki.
Często zadawane pytania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - przepisy na błyskawiczne ciasto na drożdżach
Wiele osób jeszcze pamięta jak babcie i mamy pracowicie wyrabiały ciasto drożdżowe na świąteczne baby lub makowce, czy też domowe pączki. Ta żmudna i męcząca praca zniechęca do pieczenia drożdżowego ciasta w domu. Jeśli jednak chcemy upiec własne, domowe ciasto drożdżowe według tradycyjnych przepisów warto dowiedzieć się, czy można upiec ciasto drożdżowe bez zagniatania. Przedstawiamy sposoby jak przyspieszyć wyrób ciasta drożdżowego i podajemy przepisy na łatwe i szybkie placki drożdżowe.
Przepis na placek drożdżowy
Drożdżówka w kuchni polskiej
W kuchni polskiej placek drożdżowy pełni poczesne miejsce. Z ciasta drożdżowego robimy przede wszystkim tradycyjne wypieki świąteczne jak baby wielkanocne, czy też świąteczny makowiec. Na co dzień na naszych stołach gości ciasto drożdżowe z kruszonką. Z ciasta drożdżowego smaży się także tradycyjne, polskie pączki. Zaś od końca XX wieku upowszechniły się słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego, czyli drożdżówki z różnym nadzieniem i w różnych kształtach.
Najbardziej tradycyjnym i najczęściej spotykanym w naszych domach jest ciasto drożdżowe z owocami. Niektórzy nie lubią ciasta drożdżowego, gdyż uchodzi za zbyt suche. Natomiast dodatek owoców zwiększa wilgotność ciasta i sprawia, że jest ono pysznie miękkie, soczyste i lekko kwaskowe. Na ciasto drożdżowe z owocami nadają się prawie wszystkie owoce, jednak najczęściej wykorzystuje się jabłka, truskawki, jagody, maliny, rabarbar lub śliwki. Najlepiej smakuje ciasto z kruszonką zrobioną z ciasta kruchego, które wystarczy ugnieść rękoma. Następnie wierzch ciasta obsypujemy rozdrobnionymi kawałkami kruszonki.
Ciasto drożdżowe świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju rolady, czego przykładem jest tradycyjny, polski makowiec. Po wyrośnięciu wystarczy ciasto rozwałkować, posmarować farszem i zwinąć w roladę. Tego rodzaju drożdżówka nosi nazwę strucli i wywodzi się od austriackiego strudla. Polska strucla robiona jest z ciasta drożdżowego i nadziewana jest owocami, makiem lub serem. Klasyczny makowiec jest rodzajem strucli i różni się od niej zwojem. O ile makowiec jest prostą roladą, to struclę zawijamy w rodzaj fantazyjnego warkocza.
Drożdżówka jest ciastem bardzo plastycznym, który idealnie nadaje się do tworzenia różnych kształtów. Robimy z niego nie tylko proste ciasto z kruszonką, roladę lub struclę, lecz także mniejsze ciastka w różnym kształcie. Ciasto posmarowane farszem z owocami, makiem lub serem tniemy na trójkąty i zwijamy w rogaliki. Pomysłów na kształty drożdżówek jest bardzo wiele, jak kokardki, spiralki i wiele innych. Z ciasta drożdżowego robimy również pączki, które różnią się sposobem wypieku, gdyż pączki smażymy na głębokim tłuszczu. Ciasto drożdżowe pozwoli nie tylko upiec placek na święta lub na imprezę, lecz także zrobić pyszne słodkie bułeczki, jako przekąski na co dzień, lubiane szczególnie przez dzieci. Drożdżowe bułeczki doskonale nadają się na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły, szczególnie że wypieki domowe są znacznie zdrowsze o kupionych.
Dlaczego klasyczny przepis na placek drożdżowy jest tak pracochłonny
Wypiek ciasta drożdżowego uchodzi za trudny i pracochłonny, dlatego też odważają się na wypiek tylko entuzjaści sztuki kulinarnej. Obecnie w większości wypadków ciasto i ciastka drożdżowe po prostu kupujemy. Warto jednak spróbować własnoręcznego wyrobu ciasta drożdżowego w domu, gdyż robiąc domowe wypieki mamy pewność, że składniki były świeże, a ciasto nie zawiera chemicznych dodatków.
Wypiek ciasta drożdżowego wymaga zrobienia zaczynu z drożdży. W tym celu mieszamy drożdże z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Do ciasta najlepiej nadają się drożdże świeże. Drożdże w proszku nie wymagają zaczynu i wystarczy je wsypać do ciasta. Lecz najadają się one raczej do małych wypieków, jak ciasteczka czy drożdżówki. Do ciasta lepiej przygotować zaczyn także z drożdży instant, gdyż ciasto lepiej wyrośnie i będzie bardziej pulchne.
Po wymieszaniu składników, jak mąka, mleko, roztopione masło, cukier i żółtka, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Wyrabianie jest czynnością najbardziej męczącą i pracochłonną. Wyrabiamy długo. Starsze osoby jeszcze pamiętają jak w XX wieku mamy i babcie długo wyrabiały ciasto z rękami oblepionymi ciastem, zaś domownicy musieli pomagać dodając do misy kolejne składniki. Ciasto powinno się wyrabiać od 10 do 20 minut, jednak im dłużej się wyrabia tym ciasto jest lepsze. Jest to czynność męcząca, dla cierpliwych. Dlatego też konieczność wyrabiania zniechęca do pieczenia ciasta drożdżowego.
Czy można zrobić placek drożdżowy bez zagniatania
Okazuje się jednak, że można zrobić szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Najbardziej prosty sposób na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe to, oczywiście posłużenie się robotem kuchennym z odpowiednimi końcówkami do zagniatania ciasta.
Innym sposobem, jak uzyskać szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania, jest ułożenie składników warstwami. Najpierw umieszczamy w misce pokruszone drożdże, następnie sypiemy cukier, potem dodajemy roztrzepane jajka, a następnie olej, mleko i mąkę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Dzięki temu zabiegowi ciasto wyrośnie bez wyrabiania. Ciasto mieszamy łyżką lub miksujemy i możemy uformować z niego placek i upiec.
Jednym z najłatwiejszych ciast drożdżowych bez wyrabiania jest tzw. topielec, które nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. To szybkie ciasto robimy po prostu przez zmieszanie składników, które miksujemy i formujemy z nich kulę. Ciasto umieszczamy w garnku z wodą. Gdy kula ciasta wypłynie na wierzch, wyjmujemy ją, a ciasto miksujemy z cukrem. W tym momencie ciasto jest gotowe do umieszczenia w formie. Ciasto topielec najlepiej nadaje się na placek z owocami i z kruszonką.
Prosty przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Upieczenie ciasta drożdżowego bez wyrabiania może być bardzo łatwe, jeśli tylko zachowamy dokładnie kolejność układania warstw, czyli drożdże, cukier, jajka, olej, mleko i mąkę. Ten prosty sposób pozwoli na szybkie zrobienie ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 i pół godziny do 4 godzin. Po tym czasie wystarczy ciasto dokładnie wymieszać i umieścić w foremce.
Najprostsze ciasto drożdżowe przygotowujemy z owocami i z kruszonką. Na cieście wyłożonym na blasze układamy owoce, a następnie kruszonkę. Prostą kruszonkę zrobimy z rodzaju kruchego ciasta, składającego się z masła, cukru i mąki. Składniki mieszamy i wyrabiamy. Potem odrywamy kawałeczki i kruszymy na wierzchu owoców.
Ciasto drożdżowe jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych ciast. Niestety nie cieszy się obecnie powodzeniem z powodu pracochłonnego wykonania. Są jednak sposoby, aby bez trudu i poświęcania dużej ilości czasu cieszyć się świeżą, domową drożdżówką.