Ciasta drożdżowe bez wyrabiania

ciasta drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe uchodzi za najbardziej trudne i pracochłonne. Wypiek wymaga przede wszystkim zrobienia zaczynu z drożdży i odstawienia go do wyrośnięcia. Następnie mieszamy składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto rękoma. Właśnie wyrabianie jest najbardziej pracochłonną i męczącą czynnością, która wielu zniechęca do pieczenie tego rodzaju ciast. Sposobem na ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest użycie robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Bez robota można również uzyskać drożdżowy placek bez zagniatania, dzięki odpowiedniemu ułożeniu składników warstwami. Ciasto drożdżowe stanowi tradycyjny wypiek kuchni polskiej, z którego robimy świąteczne wypieki jak baby wielkanocne, makowce, czy też placki z owocami i z kruszonką oraz pączki i drożdżówki.

Ciasta drożdżowe bez wyrabiania - polecane przepisy

Ciasta drożdżowe bez wyrabiania - pozostałe przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - przepisy na błyskawiczne ciasto na drożdżach

Wiele osób jeszcze pamięta jak babcie i mamy pracowicie wyrabiały ciasto drożdżowe na świąteczne baby lub makowce, czy też domowe pączki. Ta żmudna i męcząca praca zniechęca do pieczenia drożdżowego ciasta w domu. Jeśli jednak chcemy upiec własne, domowe ciasto drożdżowe według tradycyjnych przepisów warto dowiedzieć się, czy można upiec ciasto drożdżowe bez zagniatania. Przedstawiamy sposoby jak przyspieszyć wyrób ciasta drożdżowego i podajemy przepisy na łatwe i szybkie placki drożdżowe.

Przepis na placek drożdżowy

Drożdżówka w kuchni polskiej

W kuchni polskiej placek drożdżowy pełni poczesne miejsce. Z ciasta drożdżowego robimy przede wszystkim tradycyjne wypieki świąteczne jak baby wielkanocne, czy też świąteczny makowiec. Na co dzień na naszych stołach gości ciasto drożdżowe z kruszonką. Z ciasta drożdżowego smaży się także tradycyjne, polskie pączki. Zaś od końca XX wieku upowszechniły się słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego, czyli drożdżówki z różnym nadzieniem i w różnych kształtach.

Najbardziej tradycyjnym i najczęściej spotykanym w naszych domach jest ciasto drożdżowe z owocami. Niektórzy nie lubią ciasta drożdżowego, gdyż uchodzi za zbyt suche. Natomiast dodatek owoców zwiększa wilgotność ciasta i sprawia, że jest ono pysznie miękkie, soczyste i lekko kwaskowe. Na ciasto drożdżowe z owocami nadają się prawie wszystkie owoce, jednak najczęściej wykorzystuje się jabłka, truskawki, jagody, maliny, rabarbar lub śliwki. Najlepiej smakuje ciasto z kruszonką zrobioną z ciasta kruchego, które wystarczy ugnieść rękoma. Następnie wierzch ciasta obsypujemy rozdrobnionymi kawałkami kruszonki.

Ciasto drożdżowe świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju rolady, czego przykładem jest tradycyjny, polski makowiec. Po wyrośnięciu wystarczy ciasto rozwałkować, posmarować farszem i zwinąć w roladę. Tego rodzaju drożdżówka nosi nazwę strucli i wywodzi się od austriackiego strudla. Polska strucla robiona jest z ciasta drożdżowego i nadziewana jest owocami, makiem lub serem. Klasyczny makowiec jest rodzajem strucli i różni się od niej zwojem. O ile makowiec jest prostą roladą, to struclę zawijamy w rodzaj fantazyjnego warkocza.

Drożdżówka jest ciastem bardzo plastycznym, który idealnie nadaje się do tworzenia różnych kształtów. Robimy z niego nie tylko proste ciasto z kruszonką, roladę lub struclę, lecz także mniejsze ciastka w różnym kształcie. Ciasto posmarowane farszem z owocami, makiem lub serem tniemy na trójkąty i zwijamy w rogaliki. Pomysłów na kształty drożdżówek jest bardzo wiele, jak kokardki, spiralki i wiele innych. Z ciasta drożdżowego robimy również pączki, które różnią się sposobem wypieku, gdyż pączki smażymy na głębokim tłuszczu. Ciasto drożdżowe pozwoli nie tylko upiec placek na święta lub na imprezę, lecz także zrobić pyszne słodkie bułeczki, jako przekąski na co dzień, lubiane szczególnie przez dzieci. Drożdżowe bułeczki doskonale nadają się na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły, szczególnie że wypieki domowe są znacznie zdrowsze o kupionych.

Dlaczego klasyczny przepis na placek drożdżowy jest tak pracochłonny

Wypiek ciasta drożdżowego uchodzi za trudny i pracochłonny, dlatego też odważają się na wypiek tylko entuzjaści sztuki kulinarnej. Obecnie w większości wypadków ciasto i ciastka drożdżowe po prostu kupujemy. Warto jednak spróbować własnoręcznego wyrobu ciasta drożdżowego w domu, gdyż robiąc domowe wypieki mamy pewność, że składniki były świeże, a ciasto nie zawiera chemicznych dodatków.

Wypiek ciasta drożdżowego wymaga zrobienia zaczynu z drożdży. W tym celu mieszamy drożdże z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Do ciasta najlepiej nadają się drożdże świeże. Drożdże w proszku nie wymagają zaczynu i wystarczy je wsypać do ciasta. Lecz najadają się one raczej do małych wypieków, jak ciasteczka czy drożdżówki. Do ciasta lepiej przygotować zaczyn także z drożdży instant, gdyż ciasto lepiej wyrośnie i będzie bardziej pulchne.

Po wymieszaniu składników, jak mąka, mleko, roztopione masło, cukier i żółtka, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Wyrabianie jest czynnością najbardziej męczącą i pracochłonną. Wyrabiamy długo. Starsze osoby jeszcze pamiętają jak w XX wieku mamy i babcie długo wyrabiały ciasto z rękami oblepionymi ciastem, zaś domownicy musieli pomagać dodając do misy kolejne składniki. Ciasto powinno się wyrabiać od 10 do 20 minut, jednak im dłużej się wyrabia tym ciasto jest lepsze. Jest to czynność męcząca, dla cierpliwych. Dlatego też konieczność wyrabiania zniechęca do pieczenia ciasta drożdżowego.

Czy można zrobić placek drożdżowy bez zagniatania

Okazuje się jednak, że można zrobić szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Najbardziej prosty sposób na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe to, oczywiście posłużenie się robotem kuchennym z odpowiednimi końcówkami do zagniatania ciasta.

Innym sposobem, jak uzyskać szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania, jest ułożenie składników warstwami. Najpierw umieszczamy w misce pokruszone drożdże, następnie sypiemy cukier, potem dodajemy roztrzepane jajka, a następnie olej, mleko i mąkę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Dzięki temu zabiegowi ciasto wyrośnie bez wyrabiania. Ciasto mieszamy łyżką lub miksujemy i możemy uformować z niego placek i upiec.

Jednym z najłatwiejszych ciast drożdżowych bez wyrabiania jest tzw. topielec, które nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. To szybkie ciasto robimy po prostu przez zmieszanie składników, które miksujemy i formujemy z nich kulę. Ciasto umieszczamy w garnku z wodą. Gdy kula ciasta wypłynie na wierzch, wyjmujemy ją, a ciasto miksujemy z cukrem. W tym momencie ciasto jest gotowe do umieszczenia w formie. Ciasto topielec najlepiej nadaje się na placek z owocami i z kruszonką.

Prosty przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Upieczenie ciasta drożdżowego bez wyrabiania może być bardzo łatwe, jeśli tylko zachowamy dokładnie kolejność układania warstw, czyli drożdże, cukier, jajka, olej, mleko i mąkę. Ten prosty sposób pozwoli na szybkie zrobienie ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 i pół godziny do 4 godzin. Po tym czasie wystarczy ciasto dokładnie wymieszać i umieścić w foremce.

Najprostsze ciasto drożdżowe przygotowujemy z owocami i z kruszonką. Na cieście wyłożonym na blasze układamy owoce, a następnie kruszonkę. Prostą kruszonkę zrobimy z rodzaju kruchego ciasta, składającego się z masła, cukru i mąki. Składniki mieszamy i wyrabiamy. Potem odrywamy kawałeczki i kruszymy na wierzchu owoców.

Ciasto drożdżowe jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych ciast. Niestety nie cieszy się obecnie powodzeniem z powodu pracochłonnego wykonania. Są jednak sposoby, aby bez trudu i poświęcania dużej ilości czasu cieszyć się świeżą, domową drożdżówką.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto