Muffinki bananowe

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki bananowe podane na białym talerzyku.
Muffinki bananowe
Muffinki bananowe to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Pyszne muffinki bez dodatku cukru sprawdzą się doskonale jako deser dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
285 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Banan 4 średnie sztuki (400 g)
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Daktyle suszone (140 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki bananowe krok po kroku

W rondlu podgrzej mleko i umieść w nim daktyle.

Gdy masa wystygnie, dodaj do niej banany obrane ze skórki i zblenduj.

Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany.

Dodaj do masy jajecznej zblendowane banany i daktyle.

Przesiej mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Babeczki wyjmij z formy i umieść na paterze.

Jak oceniasz przepis na muffinki bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat muffinek bananowych

Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i słodkie, mimo że nie zawierają cukru. Babeczki na słodko to prosty przepis na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepis na muffinki bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, kakao, banan, daktyle, mleko, jajka, proszek do pieczenia.

Jak zrobić muffinki bananowe? W rondlu podgrzej mleko i umieść w nim daktyle. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej banany obrane ze skórki i zblenduj. Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj do masy jajecznej zblendowane banany i daktyle. Przesiej mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wyjmij z formy i umieść na paterze.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne muffinki na bazie bananów doskonale sprawdzą się na deser. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Do babeczek można dodać także gorzką czekoladę, która wzbogaci smak wypieku.

Alergeny w muffinkach bananowych

Lista alergenów dla muffinek bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze muffinek bananowych

na 100g gotowej potrawy

Muffinki bananowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Muffinki są niskokaloryczne i nie zawierają dodatku cukru. Muffinki świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
190.57
285.85
Białko (g)
8.54
12.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
35.12
52.67
Węglowodany przyswajalne (g)
29.05
43.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.06
9.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.44
5.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
2.93
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
2.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.03
1.54
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.69
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.75
121.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
38.97
58.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.39
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.40
3.60
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
0.85
Witamina E (mg)
0.26
0.40
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.06
57.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.10
30.15
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.15
12.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
37.99
56.99
Potas (mg)
445.02
667.53
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
129.10
193.65
Fosfor (mg)
223.09
334.64
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.61
47.42
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
2.99
Cynk (mg)
0.63
0.94
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek bananowych 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek bananowych

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
400 g
2 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Banan
400 g
4 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Daktyle suszone
140 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 140 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Koszt składników
34.30