Przepis na babka pomarańczowa krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok, wlej olej rzepakowy i wymieszaj do połączenia składników.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kisiel pomarańczowy, wymieszaj.

Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Wlej masę na ciasto z dodatkiem kisielu a na nią jasną masę.

Wymieszaj delikatnie obie masy nożem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Ciasto wystudź, wyjmij z formy i podziel na porcje.

Często zadawane pytania

Babka pomarańczowa podana na ciemnym talerzu.
Babka pomarańczowa
Koszt przygotowania dania
11.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
425 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Babka pomarańczowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce pomarańczowej

Babka pomarańczowa to pomysł na pyszne ciasto, które można podać na deser dla całej rodziny. Najlepsza babka wielkanocna jest dobra także w dni powszednie, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco. Przepis na babkę pomarańczową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka, proszek do pieczenia, kisiel pomarańczowy, pomarańcza, bułka tarta, masło.

Jak zrobić babkę pomarańczową? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok, wlej olej rzepakowy i wymieszaj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj. Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kisiel pomarańczowy, wymieszaj. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej masę na ciasto z dodatkiem kisielu a na nią jasną masę. Wymieszaj delikatnie obie masy nożem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Ciasto wystudź, wyjmij z formy i podziel na porcje.

Pomarańcze to popularne owoce cytrusowe pochodzące z Florydy. Pomarańcze najczęściej spożywamy pod postacią soku pomarańczowego. Pomarańcza jest dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Witamina C jest także prekursorem do syntezy kolagenu w naszym ciele. Skórka z pomarańczy zawiera olejki eteryczne. Dzięki temu świetnie nadaje się do aromatyzowania ciast i deserów. Można z niej także przygotować domowy odświeżacz powietrza.

Podsumowując pyszna babka to świetne ciasto z formy. Można je podać jako deser podczas wielu różnych okazji. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Świąteczna babka to ciasto bardzo proste, które nie sprawi Ci większych problemów. Babkę można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Aromat babki można wzmocnić, dodając naturalny olejek pomarańczowy.

Wartości odżywcze babki pomarańczowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
327.10 kcal
425.23 kcal
Białko
7.18 g
9.34 g

Węglowodany w babce pomarańczowej

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
46.57 g
60.55 g
Węglowodany przyswajalne
46.02 g
59.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
12.98 g
16.88 g
Tłuszcze nasycone
3.19 g
4.15 g
Tłuszcze nienasycone
9.79 g
12.73 g

Witaminy w przepisie na babka pomarańczowa

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
2.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany
59.61 µg (mcg)
77.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babka pomarańczowa

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
62.49 mg
81.23 mg
Potas
312.95 mg
406.84 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń
123.07 mg
159.99 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor
230.46 mg
299.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez
16.30 mg
21.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
2.31 mg
3.00 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.64 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki pomarańczowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce pomarańczowej

Lista alergenów dla babki pomarańczowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania babki pomarańczowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kisiel (proszek)
40 g
pomarańczowy
1.50
Za 77.0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
30.40
Jak oceniasz przepis na babka pomarańczowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97.6% osób