Ciasto skubaniec

Opublikowano: 14.01.2022 r., 9:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto skubaniec z mlekiem
Ciasto skubaniec
Ciasto skubaniec to doskonała propozycja na pyszny deser. Szybkie do zrobienia ciasto kruche jest świetną bazą dla owoców. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
516 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Wiśnie (500 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Kisiel (proszek) (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto skubaniec krok po kroku

Na stolnicy umieść pokrojone masło, jajka, mąkę i 200 g cukru.

Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao, do drugiej kisiel w proszku i zagnieć.

Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą.

W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i ubijaj jeszcze chwilę.

Wiśnie umyj i wydryluj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta (jasną) rozwałkuj i ułóż na spodzie blaszki.

Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, ułóż owoce, na owoce wyłóż ubitą pianę.

Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C przez 50-55 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto skubaniec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta skubaniec

Ciasto skubaniec to doskonały pomysł na domowe szybkie ciasto z wiśniami. Przepis na ciasto skubaniec jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta z owocami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, wiśnie, kakao, białko jajka, kisiel.

Jak zrobić ciasto skubaniec? Na stolnicy umieść pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę. Wiśnie umyj i wydryluj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, ułóż owoce, na owoce wyłóż ubitą pianę. Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut.

Ciasto z owocami możesz wzbogacić budyniem. Wystarczy, że ugotujesz budyń na mleku i dodasz jako masę pod owoce. Możesz użyć także mrożonych wiśni, które należy rozmrozić przed dodaniem do ciasta.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy. Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych.

Podsumowując prosty przepis na ciasto skubaniec z wiśniami jest dobre jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto przechowuj pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Placek z wiśniami świetnie sprawdzi się podczas wielu spotkań z rodziną i znajomymi.

Alergeny w cieście skubaniec

Lista alergenów dla ciasta skubaniec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta skubaniec

na 100g gotowej potrawy

Ciasto skubaniec to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Węglowodany proste bardzo gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
286.93
516.48
Białko (g)
5.66
10.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
35.94
64.70
Węglowodany przyswajalne (g)
35.53
63.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
14.02
25.23
Tłuszcze nasycone (g)
9.36
16.84
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
8.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
137.65
247.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.61
4.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
118.90
214.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.38
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.36
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.50
2.70
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.33
67.20
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
225.80
406.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
37.40
67.33
Potas (mg)
105.54
189.96
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.66
31.78
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
52.28
94.11
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.40
22.32
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
2.54
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
0.68
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta skubaniec 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta skubaniec

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Wiśnie
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Koszt składników
35.00