Przepis na pleśniak z dżemem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, papier do pieczenia

Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone zimne masło, jajka, mąkę i 150 g cukru. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta owinięte folią spożywczą włóż do zamrażarki.

W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier (100g) i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel truskawkowy i zmiksuj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki.

Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż na ciasto dżem, a na niego wyłóż ubitą pianę.

Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pleśniak z dżemem podany na białym talerzu.
Pleśniak z dżemem
Koszt przygotowania dania
28.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Pleśniak z dżemem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pleśniaku z dżemem

Pleśniak z dżemem to tradycyjne ciasto. Bardzo często przygotowywane jako słodki deser do kawy i herbaty. Wykonane na bazie ciasta kruchego i domowego dżemu porzeczkowego, jest lekko kwaśne a beza z kisielem dodatkowo nadaje puszystej konsystencji. Przepis na pleśniak z dżemem jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do zrobienia tego ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier, dżem porzeczkowy, białka jaj, kisiel truskawkowy oraz kakao.

Jak zrobić pleśniak z dżemem? Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone zimne masło, jajka, mąkę i cukier. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel truskawkowy i zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż na ciasto dżem, a na niego wyłóż ubitą pianę. Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.

Podsumowując pomysł na placek z dżemem porzeczkowym to szybkie do przygotowania słodkie ciasto. Temperatura pieczenia ciasta powinna wynosić mniej więcej 180 stopni. Jeśli ciasto jest bardziej płaskie możesz skrócić czas pieczenia. Ciasto to poprzez fakt, że można go urwać nazywane jest jako skubaniec.

Wartości odżywcze pleśniaka z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
303.16 kcal
424.43 kcal
Białko
6.20 g
8.67 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w pleśniaku z dżemem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
41.95 g
58.73 g
Węglowodany przyswajalne
41.43 g
58.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
12.80 g
17.92 g
Tłuszcze nasycone
8.50 g
11.90 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pleśniak z dżemem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Ryboflawina
0.20 mg
0.28 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pleśniak z dżemem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
42.86 mg
60.00 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
86.22 mg
120.70 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń
14.64 mg
20.50 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
1.52 mg
2.12 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.44 mg
0.61 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.15 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z dżemem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pleśniaku z dżemem

Lista alergenów dla pleśniaka z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania pleśniaka z dżemem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na pleśniak z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób