Pleśniak

pleśniak

Pleśniak jest jednym z najbardziej popularnych ciast lat 80-tych. Ciasto robiło się głównie na imprezy rodzinne albo różne świąteczne uroczystości. Ostatnimi czasy pleśniak wraca jednak do łask w polskich domach, ponieważ trwa obecnie moda na PRL-owskie przepisy. Pleśniak zamiennie nazywany bywa przekładańcem, skubańcem albo fugowcem. Warstwowy placek jest bardzo łatwy do przyrządzenia, więc z jego wykonaniem powinien sobie poradzić nawet największy amator cukiernictwa.

Pleśniak - polecane przepisy

Pleśniak - pozostałe przepisy

Pleśniak – sprawdzone przepisy na idealny pleśniak z dżemem

Pleśniak to przepyszne ciasto, które kiedyś często robione było przez nasze mamy i babcie. Słynny placek pieczono niemal na każdą uroczystość rodzinną, dlatego też wiele osób wspomina pleśniaka z ogromnym sentymentem. Czy istnieje dobry przepis na pleśniaka, którego można upiec na podobieństwo ciasta z lat 80-tych? Jak zrobić sprawdzony placek w postaci skubańca? Oto kilka ważnych informacji na temat pleśniaka oraz najlepsze przepisy na to przepyszne ciasto.

Dobry przepis na placek pleśniak – sprawdź jak zrobić to pyszne ciasto!

Jak prawidłowo powinien wyglądać pleśniak? Najważniejsze informacje

Pleśniak to smaczny placek, który powinien składać się z kilku różnych warstw – według PRL-owskiego przepisu, warstw tych powinno być aż pięć. Przepis na ciasto wyraźnie wskazuje na to, że pierwszą warstwą powinien stać się spód z kruchego ciasta z dżemem, rozsmarowanym na nim po całości. Zamiast domowego dżemu można też oczywiście użyć powideł – byle nie były one wodniste. Które domowe konfitury będą najlepsze? Otóż śliwkowe, ewentualnie wiśniowe, porzeczkowe albo agrestowe. Pleśniak znakomicie smakuje również z kawałkami owoców – nie tylko świeżymi, ale i mrożonymi. Oryginalny przepis zawiera ćwiartki jabłka, choć wiele osób piecze pleśniaka również z:

  • wiśniami,
  • porzeczkami,
  • jagodami,
  • truskawkami,
  • rabarbarem.

Po dodaniu kawałków owoców do ciasta należy delikatnie przypiec spód, żeby nie nasiąknął owocowym sokiem i się nie rozmókł. Która część ciasta jest najważniejsza? Oczywiście starte na tarce kruche ciasto z kakao, które stanowi kolejną warstwę przekładańca. Wylewa się na nią pianę białkową, rzecz jasna ubitą na sztywno – właśnie od niej prawdopodobnie powstała nazwa PRL-owskiego ciasta. Ostatnią warstwą pleśniaka powinno być jasne ciasto, które również ściera się na tarce albo kruszy w dłoniach i posypuje wierzch wypieku. Całość udekorować warto cukrem pudrem, który niesamowicie podbije smak wypieku.

Przepis na pleśniak ze śliwkami – pieczenie ciasta, krok po kroku

Ciasto będzie znakomitym dodatkiem do popołudniowej kawy albo pysznym poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości. Jest niezwykle chrupiące, lekko kwaskowate i zarazem obłędnie słodkie. Upieczenie pleśniaka ze śliwkami to idealny pomysł na prezent dla znajomych – własnoręcznie zrobione ciasto na pewno ich zaskoczy. Zanim jednak zaczniesz robić pleśniaka, pamiętaj, że składniki na placek muszą zostać wcześniej odpowiednio schodzone. Żeby wypiek wyglądał dobrze, musi on z kolei składać się z kilku warstw – tak samo, jak oryginalne ciasto przekładaniec. Domowe ciasto najlepiej podawać od razu po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem. Musisz jednak poczekać, żeby ostygło, gdyż ciepłego pleśniaka będzie bardzo trudno ukroić na kawałki.

Do przyrządzenia pleśniaka ze śliwkami potrzebujesz mąki pszennej typ 500, masła, jajek, kakao 16%, cukru, śliwek, cukru pudru i proszku z kisielu, a także proszku do pieczenia. Śliwki pozbaw pestek i pokrój je na połówki. Żółtka oddziel od białek, a następnie schowaj białka do lodówki. W osobnym naczyniu umieść mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i cukrem pudrem – wymieszaj całość. Dodaj masło i posiekaj wszystko. Na koniec dodaj żółtka i zagnieć ciasto, które trzeba później rozdzielić na dwie równe części. Jedną wyłóż do foremki do pieczenia na płasko i połóż na niej połówki śliwek, dziurkami do góry. Drugą część ciasta rozdziel na dwie części (1/3 i 2/3). Dosyp do większej części kakao i zagnieć, a następnie wyłóż na śliwkach w blaszce, odrywając kawałek po kawałku. Ubij białka na sztywno i dodaj do nich cukier. Zamieszaj i dodaj proszek z kisielu. W ten sposób powstała beza powinna udekorować kakaową warstwę ciasta. Wierzch bezy posyp ostatnią częścią ciasta, odrywając kawałek po kawałku. Wstaw ciasto do piekarnika na około godzinę i podawaj ostudzone gościom.

Sprawdzony przepis na pleśniaka – najlepsze pomysły na skubańca dla gości

Pleśniak z dżemem – smaczny przepis na ciasto

Pleśniak może być zrobiony nie tylko ze świeżymi owocami, ale też z domowej roboty dżemem. Może być to np. dżem porzeczkowy, który nada ciastu delikatnie kwaskowatego posmaku. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, więc powinien poradzić sobie z nim nawet największy amator cukiernictwa. Poza tym pleśniak z dżemem jest szybki w przygotowaniu, gdyż jego pieczenie to zaledwie 60 minut. Właśnie dlatego będzie to idealny wypiek dla niezapowiedzianych gości. Jakie smaki rządzą w tym przepisie? Oczywiście kwaskowata porzeczka, ale też słodka beza, która stanowi podstawę pleśniaka z dżemem.

Do utworzenia przepisu potrzebujesz mąki pszennej typu 500, masła, jajek, cukru, domowej roboty dżemu porzeczkowego, gorzkiego kakao i proszku z kisielu. Na stole zagnieć zimne masło z mąką, jajkami i cukrem. Ciasto podziel na trzy części – do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć, a następnie owiń folią i włóż do zamrażarki. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno, dodaj do nich cukier i zmieszaj. Po chwili dosyp kisiel (może być porzeczkowy) i zamieszaj całość. Pierwszą część ciasta wyłóż na papierze pokrywającym foremkę do pieczenia. Zetrzyj na tę część ciasto zmieszane z kakao, a następnie wyłóż na nim dżem porzeczkowy. Na dżemie połóż z kolei pianę z białek. Wierzch ciasta udekoruj resztkami białego ciasta, najlepiej odrywając je kawałek po kawałku i posypując tymi fragmentami wierzch ciasta. Piecz przez godzinę, a następnie pozostaw pleśniaka do wystudzenia. Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.

Pamiętaj, że…

Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej, zamiast masła możesz dodać do ciasta dobrej jakości margarynę. Będąc z kolei na diecie dla cukrzyków lub redukcyjnej, możesz zastąpić biały cukier ksylitolem albo erytrolem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto