Pleśniak z jabłkami

Opublikowano: 24.06.2021 r., 16:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pleśniak z jabłkami rozłożony na papierze do pieczenia.
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak z jabłkami to pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto. Ma wspaniały smak i piękny wygląd. Idealnie sprawdzi się jako szybkie ciasto do kawy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 55 min
486 kcal
Kcal w porcji
231 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (400 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyzeczki (8 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 płaska łyżka (15 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Budyń (proszek) 1 szt (40 g)
  • Jabłko (1200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm

Przepis na pleśniak z jabłkami krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąką i dodaj posiekane masło. Wbij 5 żółtek, a białka odłóż do osobnej miseczki. Dodaj proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Wszystko dokładnie wyrób rękami, by powstało ciasto o zwartej konsystencji.

Ciasto podziel na 2 równe części. 1 część zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Do drugiej części dodaj kakao i dokładnie zagnieć, by kakao dobrze się wymieszało.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie rozłóż równomiernie ciasto na całej powierzchni.

Jabłka opłucz i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Całość wymieszaj z cynamonem i rozłóż na warstwie ciasta kruchego.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj pozostałą część cukru i ubijaj delikatnie, by piana nie opadła. Na koniec dodaj budyń i całość wymieszaj dokładnie.

Masę bezową wyłóż na jabłka. Na bezę zetrzyj ciasto kruche na grubych oczkach.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut.

Jak oceniasz przepis na pleśniak z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pleśniaka z jabłkami

Pleśniak z jabłkami to ciasto bardzo łatwe, a przy tym naprawdę piękne. Świetnie nadaje się jako wypiek do kawy. Można go zrobić w naprawdę ekspresowym tempie, używając podstawowych składników. Świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych, zwłaszcza podany na ciepło. To idealna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. To ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ten placek świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości i przyjęcia, gdyż jest bardzo uniwersalny i ma pyszny smak.

Przepis na pleśniaka z jabłkami jest niesamowicie łatwy i pozwala stworzyć naprawdę pyszne ciasto w swojej własnej kuchni. To ciasto, choć ma wiele warstw, wszystkie robi się niezwykle łatwo. A całość wcale nie jest zbyt skomplikowana czy pracochłonna. W tym przepisie przedstawiony został najprostszy sposób na wykonanie tego smacznego i pięknego ciasta, dlatego nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami bez problemu sobie poradzą z tym ciastem.

To ciasto z jabłkami i bezą jest świetną alternatywą dla klasycznej szarlotki. W tym wydaniu pięknie się prezentuje ze względu na liczne kolory i warstwy. Ma również wspaniały smak. Kwaśne jabłka wspaniale pasują do słodkiej bezy i kruchego, maślanego ciasta.

Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie tego smacznego i wspaniałego ciasta w swoim domu. Choć jest niezwykle łatwe to smakuje jak z najlepszych francuskich cukierni. Kruszonka miło otula miękką bezę i masę jabłkową. Warto jest wybierać jabłka niezbyt słodkie i nie za kwaśne, by całość tworzyła odpowiednią kompozycję smakową.

To przepis na dużą blachę, gdyż to ciasto jest tak dobre, że w naprawdę szybkim tempie znika z talerzy, więc warto jest zrobić jego większą porcję.

To ciasto idealne dla miłośników deserów z owocami. Jabłka pod wpływem ciasta odpowiednio miękną i wspaniale łączą się z cynamonem. Pleśniak jabłkowy jest ciastem, które pomimo swojej prostoty skradnie niejedno serce. Masę bezową robi się z budyniem, dzięki czemu smakuje lepiej i wspaniale się komponuje z owocami.

Alergeny w pleśniaku z jabłkami

Lista alergenów dla pleśniaka z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze pleśniaka z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto tak jak każde inne nie powinno gościć w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(231g)
Energia (kcal)
210.73
486.78
Białko (g)
4.27
9.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(231g)
Węglowodany (g)
30.18
69.71
Węglowodany przyswajalne (g)
28.69
66.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
3.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(231g)
Tłuszcz (g)
8.54
19.72
Tłuszcze nasycone (g)
5.59
12.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
6.82
Cholesterol (mg)
62.15
143.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(231g)
Witamina A (µg (mcg))
78.87
182.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.22
176.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.41
Ryboflawina (mg)
0.15
0.35
Niacyna (mg)
1.20
2.76
Foliany (µg (mcg))
32.72
75.59
Beta karoten (µg (mcg))
26.35
60.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(231g)
Sód (mg)
30.20
69.76
Potas (mg)
136.19
314.60
Wapń (mg)
30.79
71.11
Fosfor (mg)
79.94
184.65
Magnez (mg)
13.59
31.40
Żelazo (mg)
1.35
3.11
Cynk (mg)
0.41
0.94
Miedź (mg)
0.08
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z jabłkami 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka z jabłkami

Koszt składników
26.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 550
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyzeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Kakao 16% (proszek)
15 g
1 płaska łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
1 szt
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jabłko
1200 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Koszt składników
26.60