Przepis na pleśniak z porzeczkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, malakser

W malakserze umieść mąkę pszenną, zimne masło pokrojone na kawałki, śmietanę i 200g cukru, mieszaj aż składniki połączą się ze sobą.

Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto podziel na dwie części pierwsza z nich wyłóż spód blaszki.

Na ciasto wyłóż czarne porzeczki, posyp je cukrem i mąka ziemniaczaną.

W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i zmiksuj do połączenia składników.

Pianę wyłóż na owoce, zetrzyj na tarce resztę ciasta bezpośrednio na pianę z białek.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Pleśniak z porzeczkami podany jest na cienkim papierze, leżącym na drewnianym blacie.
Pleśniak z porzeczkami
Koszt przygotowania dania
48.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
513 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Pleśniak z porzeczkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pleśniaku z porzeczkami

Pleśniak z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszną słodką przekąskę z czarną porzeczką. Tradycyjne domowe ciasto jest bardzo smaczne. Przepis na pleśniak z porzeczkami jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, białko jajka, śmietana kwaśna, porzeczki, mąka ziemniaczana, cukier, kisiel.

Jak zrobić pleśniak z porzeczkami? Na początek przygotuj ciasto kruche. W malakserze umieść mąkę pszenną, zimne masło pokrojone na kawałki, śmietanę i cukier, mieszaj aż składniki połączą się ze sobą. Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto podziel na dwie części pierwsza z nich wyłóż spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż czarne porzeczki, posyp je cukrem i mąka ziemniaczaną. W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Pianę wyłóż na owoce, zetrzyj na tarce resztę ciasta bezpośrednio na pianę z białek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.

Podsumowując ciasto kruche z owocami to wspaniały domowy wypiek, który świetnie nadaje się jako dodatek do kawy i herbaty. Skubaniec z porzeczkami można upiec również z czerwoną porzeczką. Ciasto jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, jest lekko kwaśne w smaku, można je podać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym. Pomysł na ciasto możesz wykorzystać także z dodatkiem innych świeżych owoców.

Wartości odżywcze pleśniaka z porzeczkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
256.94 kcal
513.88 kcal
Białko
5.24 g
10.48 g

Węglowodany w pleśniaku z porzeczkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
36.34 g
72.67 g
Węglowodany przyswajalne
35.06 g
70.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.27 g
2.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.71 g
21.42 g
Tłuszcze nasycone
7.15 g
14.29 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
7.09 g

Witaminy w przepisie na pleśniak z porzeczkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
92.36 µg (mcg)
184.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina C
11.61 mg
23.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E
0.37 mg
0.75 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol
90.22 µg (mcg)
180.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.37 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna
1.20 mg
2.40 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany
31.30 µg (mcg)
62.60 µg (mcg)
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten
25.96 µg (mcg)
51.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pleśniak z porzeczkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
39.79 mg
79.57 mg
Potas
152.59 mg
305.18 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń
28.28 mg
56.55 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor
55.84 mg
111.67 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez
13.76 mg
27.53 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
1.36 mg
2.73 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
0.74 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z porzeczkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pleśniaku z porzeczkami

Lista alergenów dla pleśniaka z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania pleśniaka z porzeczkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Czarna porzeczka
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
63.20
Jak oceniasz przepis na pleśniak z porzeczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób