Pleśniak z porzeczkami

Opublikowano: 05.11.2021 r., 13:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pleśniak z porzeczkami podany jest na cienkim papierze, leżącym na drewnianym blacie.
Pleśniak z porzeczkami
Pleśniak z porzeczkami to popularne ciasto podawane jako dodatek do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
513 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Cukier (300 g)
  • Czarna porzeczka (500 g)
  • Mąka ziemniaczana (20 g)
  • Kisiel (proszek) (40 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Masło 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, malakser

Przepis na pleśniak z porzeczkami krok po kroku

W malakserze umieść mąkę pszenną, zimne masło pokrojone na kawałki, śmietanę i 200g cukru, mieszaj aż składniki połączą się ze sobą.

Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto podziel na dwie części pierwsza z nich wyłóż spód blaszki.

Na ciasto wyłóż czarne porzeczki, posyp je cukrem i mąka ziemniaczaną.

W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i zmiksuj do połączenia składników.

Pianę wyłóż na owoce, zetrzyj na tarce resztę ciasta bezpośrednio na pianę z białek.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na pleśniak z porzeczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pleśniaka z porzeczkami

Pleśniak z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszną słodką przekąskę z czarną porzeczką. Tradycyjne domowe ciasto jest bardzo smaczne. Przepis na pleśniak z porzeczkami jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, białko jajka, śmietana kwaśna, porzeczki, mąka ziemniaczana, cukier, kisiel.

Jak zrobić pleśniak z porzeczkami? Na początek przygotuj ciasto kruche. W malakserze umieść mąkę pszenną, zimne masło pokrojone na kawałki, śmietanę i cukier, mieszaj aż składniki połączą się ze sobą. Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto podziel na dwie części pierwsza z nich wyłóż spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż czarne porzeczki, posyp je cukrem i mąka ziemniaczaną. W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Pianę wyłóż na owoce, zetrzyj na tarce resztę ciasta bezpośrednio na pianę z białek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.

Podsumowując ciasto kruche z owocami to wspaniały domowy wypiek, który świetnie nadaje się jako dodatek do kawy i herbaty. Skubaniec z porzeczkami można upiec również z czerwoną porzeczką. Ciasto jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, jest lekko kwaśne w smaku, można je podać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym. Pomysł na ciasto możesz wykorzystać także z dodatkiem innych świeżych owoców.

Alergeny w pleśniaku z porzeczkami

Lista alergenów dla pleśniaka z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze pleśniaka z porzeczkami

na 100g gotowej potrawy

Pleśniak z porzeczkami to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto jest połączeniem węglowodanów i sporej ilości tłuszczu. Nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
256.94
513.88
Białko (g)
5.24
10.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
36.34
72.67
Węglowodany przyswajalne (g)
35.06
70.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
2.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.71
21.42
Tłuszcze nasycone (g)
7.17
14.33
Tłuszcze nienasycone (g)
3.54
7.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
92.36
184.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.61
23.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.22
180.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.37
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.20
2.40
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.30
62.60
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.96
51.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
39.79
79.57
Potas (mg)
152.59
305.18
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.28
56.55
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
55.84
111.67
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.76
27.53
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
2.73
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z porzeczkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka z porzeczkami

Koszt składników
63.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Czarna porzeczka
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
63.20