Pleśniak z jagodami

Opublikowano: 06.11.2021 r., 17:33 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pleśniak z jagodami na talerzu
Pleśniak z jagodami
Pleśniak to ciasto, które możemy często spotkać na naszych stołach. Popularna wersja jest z powidłami śliwkowi i jabłkami, ale z jagodami jest równie pyszna. Spróbuj koniecznie.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 60 min
535 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 3 szklanki (750 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Margaryna do pieczenia 1 kostka (250 g)
  • Jagody (1000 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (16 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na pleśniaka z jagodami krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Do żółtek dodaj mąkę, margarynę do pieczenia i proszek do pieczenia.

Zagnieć ciasto.

Zagniecionym ciastem wyłóż cienko dno blachy.

Resztę ciasta podziel na dwie części.

Jedną z nich zmieszaj z kakao.

Obie części wstaw do lodówki do schłodzenia.

Na blachę wyłóż jagody.

Białka ubij na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodaj powoli cukier.

Na jagody utrzyj ciasto z kakao, następnie rozłóż równomiernie pianę.

Na koniec utrzyj jasne ciasto.

Piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na pleśniaka z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pleśniaka z jagodami

Pyszny pleśniak z jagodami to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ciasto z jagodami jest bardzo aromatyczne, a w połączeniu z bezą i kruszonką zapadnie Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach ciasta z owocami będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania. Ciasto możesz także przyrządzić z borówkami, będzie równie pyszne.

Jak zrobić pleśniak z jagodami? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę, margarynę do pieczenia oraz proszek do pieczenia. Ciasto zagniatamy. Blaszkę do pieczenia cienko wykładamy gotowym ciastem, a resztę dzielimy na dwie kulę. Jedną z nich łączymy z kakao. Następnie oby dwie wkładamy do lodówki celem schłodzenia na około 20 minut. Przygotowane jagody układamy na spód blaszki. W między czasie białka jajek ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier i łączymy składniki dalej ubijając. Schłodzone ciasto z kakao ucieramy na jagody, następnie równomiernie układamy beze. Na ubite białka z cukrem ucieramy jasne ciasto. Całość pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na pleśniak z jagodami jest bardzo łatwy. Składa się z prostych składników, między innymi jagód, które mają wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu. Owoc są traktowany jako lek na dużą cześć dolegliwości. Wpływają między innymi na biegunkę, dzięki dużej ilości garbników jagodowych, które spowalniają pracę jelit. Ponadto mają działanie uspokajające i przeciwbólowe, a także są doskonałe przy infekcjach układu oddechowego. Owoce mają również w swoim składzie substancje, które odpowiadają za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, a także pomagają regulować poziom cukru, dlatego są doskonałe dla diabetyków.

Pomysł na szybki placek, który jest łatwy w przygotowaniu oraz jest dobry w smaku. Ciasto również nazywane jest skubańcem ze względu na dwie kruszonki, jasną i ciemną. Można je utrzeć na tarce lub skubać tworząc kruszonkę. Skubaniec z jagodami również idealnie sprawdza się jaki słodki dodatek dla dzieci. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pleśniaku z jagodami

Lista alergenów dla pleśniaka z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pleśniaka z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest polecane cukrzykom, ale jeśli zamienimy mąkę na taką z niskim indeksem glikemicvznym oraz cukier na słodzik to ciasto będzie już dedykowane dla takich osób.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
249.03
535.42
Białko (g)
4.55
9.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
37.54
80.71
Węglowodany przyswajalne (g)
35.88
77.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
3.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
9.43
20.26
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
5.31
Tłuszcze nienasycone (g)
6.96
14.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.24
9.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.72
5.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.62
115.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
100.84
216.81
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.30
Witamina C (mg)
3.69
7.93
Witamina D (µg (mcg))
0.63
1.36
Witamina E (mg)
0.37
0.80
Retinol (µg (mcg))
94.95
204.13
Tiamina (mg)
0.27
0.59
Ryboflawina (mg)
0.21
0.45
Niacyna (mg)
2.09
4.50
Foliany (µg (mcg))
62.26
133.86
Beta karoten (µg (mcg))
69.08
148.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
92.49
198.84
Potas (mg)
151.99
326.77
Wapń (mg)
41.53
89.29
Fosfor (mg)
104.01
223.62
Magnez (mg)
12.66
27.22
Żelazo (mg)
2.58
5.54
Cynk (mg)
0.48
1.02
Miedź (mg)
0.10
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z jagodami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka z jagodami

Koszt składników
65.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
750 g
3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.72
Za 750 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Jagody
1000 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 1000 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
16 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 16 g
Koszt składników
65.10