Pleśniak z powidłami

Opublikowano: 26.09.2022 r., 19:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pleśniak z powidłami
Pleśniak z powidłami
Pleśniak z powidłami to niezwykle szybkie i proste ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser lub przyjęcie dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
476 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (400 g)
  • Margaryna do pieczenia 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
  • Powidła śliwkowe (200 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pleśniak z powidłami krok po kroku

Mąkę wysyp na stół, dodaj posiekane masło i kakao, wbij żółtka i wsyp cukier. Zagnieć ciasto.

Podziel ciasto na 3 równe części, do jednej dodaj kakao i zagnieć ponownie.

Foremkę posmaruj masłem, białą część ciasta zetrzyj na tarce.

Rozłóż powidła na całej powierzchni ciasta, w tym czasie ubij białka jajek na sztywną pianę.

Zetrzyj kakaową część ciasta i dodaj ubitą pianę.

Zetrzyj ostatnią część ciasta i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pleśniak z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat pleśniaka z powidłami

Pleśniak z powidłami to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z powidłami śliwkowymi.

Będzie to idealny pomysł na deser dla całej Twojej rodziny lub słodki podwieczorek.

Czy znacie przepis na ciasto pleśniak z powidłami śliwkowymi? Robi się go tak samo szybko i łatwo jak każde inne ciasto, ale jest dużo ciekawszy. Wystarczy dodatek odrobiny owoców, w tym przypadku postawiłam na powidła.

Pleśniak czy też skubaniec z łatwością zapakujesz do szkoły, pracy czy na uczelnie. Jeśli preferujesz bardziej słodkie i czekoladowe propozycje, do masy ciasta możesz dodać kakao jak w moim przepisie. Odrobina czekoladowego posmaku idealnie komponuje się z owocami. A do ciasta ze świeżymi owocami pasują praktycznie wszystkie dodatki, stąd pomysł na dodatek bezy. Pleśniak to ciasto, które nada się na pyszny podwieczorek w gronie rodziny lub przyjaciół. Spróbuj sam i zobacz, jaki to dobry pomysł. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W przepisie występuje cukier, który śmiało możesz zamienić na jego substytut (stewia, erytrytol), charakteryzują się one wysokim poziomem słodyczy jednocześnie przy dużo niższej wartości energetycznej. Jeśli chcesz aby ciasto miało niższy indeks glikemicznym postaw na ksylitol. Nie podnosi on stężenia cukru we krwi, co sprawi, że placek idealnie nada się dla diabetyków.

Ciasto możesz podawać na wiele sposobów. Przepis na ciasto pleśniak z powidłami śliwkowymi idealnie nada się na spotkania z przyjaciółmi w Twoim domu lub na wspólne popołudnie z rodziną. Koniecznie podawaj ze świeżo wypalaną aromatyczną kawą lub gorącą herbatą. To idealne połączenie, którego Twoi goście na pewno nie zapomną.

Jak zrobić pleśniaka ze śliwkami? Poznaj prosty przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.

Alergeny w pleśniaku z powidłami

Lista alergenów dla pleśniaka z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pleśniaka z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych powideł/ dżemu lub owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
366.66
476.66
Białko (g)
5.10
6.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
51.33
66.72
Węglowodany przyswajalne (g)
50.30
65.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
16.72
21.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.19
5.45
Tłuszcze nienasycone (g)
12.53
16.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.72
10.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.81
6.26
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.81
94.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
177.05
230.16
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.25
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.51
0.66
Witamina D (µg (mcg))
1.05
1.36
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.28
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
167.97
218.36
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.34
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.98
2.58
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.59
82.67
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
108.54
141.10
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
163.11
212.04
Potas (mg)
154.04
200.26
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.31
62.81
Fosfor (mg)
123.18
160.14
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.75
19.17
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.70
3.51
Cynk (mg)
0.53
0.69
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z powidłami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka z powidłami

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Powidła śliwkowe
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
23.60