Pleśniak z agrestem
- Mąka krupczatka (400 g)
- Masło (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (400 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Proszek do pieczenia (15 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
Przepis na pleśniak z agrestem krok po kroku
Mąkę krupczatkę, jajka, zimne masło i 100g cukru oraz proszek do pieczenia. Zagnieć szybko w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Żółtka i mąkę pszenną wymieszaj ze 100ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Dodaj powstałą masę i gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na spód blachy rwij ciasto na kawałki i układaj na papierze. Ciasto nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
W między czasie ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj jeszcze 1 minutę.
Na podpieczony spód wyłóż budyń. Na nim ułóż równomiernie agrest. Wyłóż ubitą pianę. Starkuj pozostałą część ciasta.
Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawaj posypany cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat pleśniaka z agrestem
Pleśniak z agrestem to świetna propozycja na ciasto z owocami letnimi. Przepis na ciasto pleśniak z agrestem jest wariacją popularnego ciasta z dżemem. Przepis jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Aby przygotować nasz sprawdzony przepis będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia, budyniu, mleka i cukru z prawdziwą wanilią oraz oczywiście agrestu.
Jak zrobić dobrego pleśniaka z agrestem? Na początek musisz przygotować ciasto kruche, które jest podstawą dobrego ciasta. Zimne masło, jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia zagnieć szybko. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki. W międzyczasie przygotuj budyń. Dobry budyń własnej roboty doda ciastu kremowej konsystencji. Żółtka wymieszaj ze szklanką mleka i mąką pszenną. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej masę z żółtek i mleka. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa nabierze pożądanej gęstości. Teraz czas na upieczenie spodu ciasta. Zmrożone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż na spodzie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Ubij pianę z białek. Następnie na spód wylej budyń, ułóż na nim agrest ubitą pianę z białek i starkuj drugą część ciasta. Piecz przez 50 minut w temperaturze 185 stopni. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Agrest użyty do przygotowania ciasta jest owocem zawierającym mało kalorii. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, miedzi i potasu. Przypisuje się mu działanie antynowotworowe. Owoce agrestu zawierają spore ilości błonnika, który ma dobry wpływ na nasz układ trawienny, przyspiesza perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.
Podsumowując sprawdzony przepis na pleśniak z agrestem jest idealnym pomysłem na słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych jak i w gronie znajomych. Skubaniec z agrestem jest bogatym źródłem witaminy C oraz innych substancji odżywczych. Pyszny i kremowy a przede wszystkim domowy wypiek pozbawiony tłuszczów trans będzie zdrowszą alternatywą dla gotowych sklepowych ciast.
Alergeny w pleśniaku z agrestem
Lista alergenów dla pleśniaka z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze pleśniaka z agrestem
Pleśniak z agrestem to ciasto z dużą zawartością witaminy C. Możesz zamienić dodany do ciasta cukier na ksylitol co sprawi, że ciasto będzie mniej kaloryczne.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.