Przepis na pleśniak z agrestem krok po kroku

Składniki
  • Mąka krupczatka 400 g
  • Masło 250 g
  • Jajko 2 szt.
  • Cukier 400 g
  • Żółtko jajka 6 szt.
  • Mleko 3,2% 500 ml
  • Proszek do pieczenia 15 g
  • Białko jajka 6 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 40 g
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Mąkę krupczatkę, jajka, zimne masło i 100g cukru oraz proszek do pieczenia. Zagnieć szybko w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.

Żółtka i mąkę pszenną wymieszaj ze 100ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Dodaj powstałą masę i gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na spód blachy rwij ciasto na kawałki i układaj na papierze. Ciasto nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

W między czasie ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj jeszcze 1 minutę.

Na podpieczony spód wyłóż budyń. Na nim ułóż równomiernie agrest. Wyłóż ubitą pianę. Starkuj pozostałą część ciasta.

Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Podawaj posypany cukrem pudrem.

Pleśniak z agrestem podany na białym talerzyku.
Pleśniak z agrestem
Koszt przygotowania dania
24.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
576 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
67

Pleśniak z agrestem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pleśniaku z agrestem

Pleśniak z agrestem to świetna propozycja na ciasto z owocami letnimi. Przepis na ciasto pleśniak z agrestem jest wariacją popularnego ciasta z dżemem. Przepis jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Aby przygotować nasz sprawdzony przepis będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia, budyniu, mleka i cukru z prawdziwą wanilią oraz oczywiście agrestu.

Jak zrobić dobrego pleśniaka z agrestem? Na początek musisz przygotować ciasto kruche, które jest podstawą dobrego ciasta. Zimne masło, jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia zagnieć szybko. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki. W międzyczasie przygotuj budyń. Dobry budyń własnej roboty doda ciastu kremowej konsystencji. Żółtka wymieszaj ze szklanką mleka i mąką pszenną. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej masę z żółtek i mleka. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa nabierze pożądanej gęstości. Teraz czas na upieczenie spodu ciasta. Zmrożone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż na spodzie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Ubij pianę z białek. Następnie na spód wylej budyń, ułóż na nim agrest ubitą pianę z białek i starkuj drugą część ciasta. Piecz przez 50 minut w temperaturze 185 stopni. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Agrest użyty do przygotowania ciasta jest owocem zawierającym mało kalorii. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, miedzi i potasu. Przypisuje się mu działanie antynowotworowe. Owoce agrestu zawierają spore ilości błonnika, który ma dobry wpływ na nasz układ trawienny, przyspiesza perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując sprawdzony przepis na pleśniak z agrestem jest idealnym pomysłem na słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych jak i w gronie znajomych. Skubaniec z agrestem jest bogatym źródłem witaminy C oraz innych substancji odżywczych. Pyszny i kremowy a przede wszystkim domowy wypiek pozbawiony tłuszczów trans będzie zdrowszą alternatywą dla gotowych sklepowych ciast.

Wartości odżywcze pleśniaka z agrestem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
288.17 kcal
576.35 kcal
Białko
5.52 g
11.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w pleśniaku z agrestem

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
37.98 g
75.96 g
Węglowodany przyswajalne
37.63 g
75.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
13.05 g
26.10 g
Tłuszcze nasycone
8.28 g
16.57 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pleśniak z agrestem

Na 100g
Na porcję (200g)
Ryboflawina
0.24 mg
0.47 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
1.50 mg
3.01 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pleśniak z agrestem

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
39.44 mg
78.89 mg
Potas
167.66 mg
335.33 mg
Wapń
79.39 mg
158.78 mg
Fosfor
132.14 mg
264.28 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
9.29 mg
18.58 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.88 mg
3.75 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
0.47 mg
0.94 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z agrestem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pleśniaku z agrestem

Lista alergenów dla pleśniaka z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania pleśniaka z agrestem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
400 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 400 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Liczba porcji:
Razem
39.80
Łączny koszt
24.20
Jak oceniasz przepis na pleśniak z agrestem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób