Co zrobić z agrestu?

Co zrobić z agrestu
Co zrobić z agrestu
ikona podziel się
Opublikowano: 10.06.2023 r., 0:19 | Autor: Patrycja Czerwiak

Co zrobić z agrestu? Agrest to niezwykle smaczny owoc, który ma liczne właściwości prozdrowotne. Jednak często zapominamy o nim, ze względu na brak pomysłu na to co można zrobić z niego w swojej kuchni. Oto najpopularniejsze propozycje:

  1. Konfitury agrestowe,
  2. Ciasta z agrestem,
  3. Kompot z agrestem,
  4. Nalewka z agrestu,
  5. Sok z agrestu,
  6. Wino z agrestu,
  7. Galaretki z agrestu,
  8. Kisiel z agrestu,
  9. Muffinki z agrestem,
  10. Dodatek do sałatek słodkich i wytrawnych.
  11. Co zrobić z agrestu? Co jeszcze warto wiedzieć?

    Co zrobić z agrestu? Agrest to niezwykle smaczny owoc, który ma liczne właściwości prozdrowotne. Jednak często zapominamy o nim, ze względu na brak pomysłu na to co można zrobić z niego w swojej kuchni. Oto najpopularniejsze propozycje:

    1. Konfitury agrestowe,
    2. Ciasta z agrestem,
    3. Kompot z agrestem,
    4. Nalewka z agrestu,
    5. Sok z agrestu,
    6. Wino z agrestu,
    7. Galaretki z agrestu,
    8. Kisiel z agrestu,
    9. Muffinki z agrestem,
    10. Dodatek do sałatek słodkich i wytrawnych.

    Dania z agrestem to doskonały pomysł na wykorzystanie tych pysznych i niezwykle zdrowych owoców na co dzień. Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować pyszne potrawy na bazie agrestu koniecznie zajrzyj do wyróżnionych inspiracji na tej stronie. Znajdziesz tam pyszne przepisy na naprawdę pyszne dania.

    Agrest to owoc, który doskonale sprawdza się głównie na przetwory. Ze względu na dużą zawartość pektyn przygotowanie z niego konfitur nie jest problemem. Agrestu nie trzeba nawet długo rozgotowywać, by cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Doskonale sprawdzi się więc we wszystkich dżemach, czy powidłach. Pamiętaj, że należy dodać do niego dość sporo słodzika, gdyż jest to owoc o dość kwaśnym smaku. Tak przygotowane domowe dżemy będą doskonałym wyborem na kanapki, czy do ciasta. Jako że agrest dostępny jest w sklepach tylko latem, dobrze właśnie wtedy tworzyć z niego smaczne dodatki. Możesz konfitury przełożyć do słoików i z powodzeniem zostawić w piwnicy lub spiżarni na zimę. Zadbaj jednak o to, by były dobrze zakonserwowane, a pokrywa była dobrze dopasowana do słoika. Oprócz konfitur możesz z agrestu tworzyć również smaczne kompoty. Dobrze sprawdzą się w nich sam lub w połączeniu z innymi owocami. Możesz dodać do niego smaczne jabłka, czy truskawki. Taki napój będzie doskonałym dopełnieniem każdego posiłku. Kompoty to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za piciem samej wody. Z agrestu można również stworzyć przepyszne lemoniady. Zwłaszcza ta z dodatkiem truskawek i limonki na pewno będzie cieszyć dużą popularnością. Najlepiej podawaj lemoniadę dobrze schłodzoną, dzięki temu jeszcze lepiej gasi pragnienie.

    Agrest doskonale sprawdza się również jako baza domowych trunków. Możesz zrobić z niego pyszną nalewkę - agrestówkę, która przez wielu jest doceniana nie tylko za wyjątkowy smak, ale również właściwości zdrowotne. Innym pomysłem na wykorzystanie go w domowych alkoholach jest stworzenie domowego wina agrestowego. Jest to alkohol niezwykle lekki, delikatnie kwaskowy, świetnie pasuje do sałatek, czy deserów.

    Agrest, choć nieco kwaśny, doskonale sprawdza się również w wypiekach. Możesz używać go do stworzenia smacznych galaretek, ze względu na jego właściwości żelujące, robi się je naprawdę szybko. Możesz do nich dodawać również inne owoce, by nieco zwiększyć jej słodkość. Agrestem możesz też wzbogacać różne wypieki. Idealnie sprawdza się w cieście biszkoptowym lub drożdżowym. Jeśli nie przepadasz za tego typu wypiekami, agrest idealnie nada się również do słodkiej tarty. Natomiast, jeśli nie przepadasz za zbyt długim siedzeniem w kuchni i wolisz raczej proste wypieki, wtedy najlepiej sięgnąć po babeczki z agrestem.

    Polecane przepisy

    Załóż konto
    • zapisywać ulubione przepisy
    • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
    • komentować przepisy pod własnym nickiem
    Załóż konto