Pleśniak z truskawkami

Opublikowano: 25.08.2021 r., 9:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pleśniak z truskawkami pokrojony na kawałki. Całość znajduje się na białym tle.
Pleśniak z truskawkami
Pleśniak z truskawkami to doskonała propozycja na słodki i pyszny dodatek do herbaty. Doskonale sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
509 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka krupczatka (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (250 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Truskawki (600 g)
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
  • Proszek do pieczenia (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Przepis na pleśniak z truskawkami krok po kroku

Na stolnicy zagnieć pokrojone masło, jajka, proszek do pieczenia, mąkę, 3 łyżki cukru. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Ciasto włóż w foli spożywczej do zamrażarki.

Ubij białka w misce na sztywną pianę, dodaj pozostałą porcję cukru. Ubij przez chwilę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj pierwszą część jasnego ciast. Umieść na spodzie blachy.

Na jasną warstwę starkuj ciemne ciasto. Ułóż pokrojone w połówki, wy szypułkowane truskawki.

Na owoce wyłóż pianę z białek. Starkuj jasne ciasto na wierzch.

Piecz w 170 stopniach przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na pleśniak z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat pleśniaka z truskawkami

Pyszny pleśniak z truskawkami to doskonała propozycja na domowe szybkie ciasto z sezonowymi owocami. Przepis na pleśniak z truskawkami jest bardzo prosty, wykonasz go bez wielkiego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze, których będziesz potrzebować do zrobienia ciasta: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, truskawki, kakao.

Jak zrobić pleśniaka z truskawkami? Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód starkuj ciemne ciasto, ułóż owoce, na owoce wyłóż ubitą pianę. Na wierzch piany starkuj pozostałą część ciasta. Piecz przez 60 minut.

Ciasto z owocami możesz wzbogacić budyniem. Wystarczy, że ugotujesz budyń na mleku i dodasz jako masę pod owoce. Jeśli chcesz przygotować pleśniaka poza sezonem letnim użyj do jego przygotowania mrożone truskawki.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując prosty przepis na pleśniak z truskawkami to dobry pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Domowe wypieki są zdrowsze niż ciasta kupione w sklepie, które zawierają bardzo duże ilości cukru i tłuszczów utwardzonych. Tłuszcze trans mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, przypisuje się im nawet działanie rakotwórcze.

Alergeny w pleśniaku z truskawkami

Lista alergenów dla pleśniaka z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze pleśniaka z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Pleśniak z truskawkami to dobra alternatywa dla gotowego ciasta ze sklepu. Pamiętaj jednak, że słodkie wypieki są bardzo kaloryczne. Stosując zasadę 80/20 możesz pozwolić sobie na kawałek ciasta raz w tygodniu pod warunkiem, że reszta posiłków jest odpowiednio zbilansowana.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
254.73
509.47
Białko (g)
4.41
8.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
34.61
69.22
Węglowodany przyswajalne (g)
33.26
66.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
2.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.62
23.24
Tłuszcze nasycone (g)
7.58
15.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.04
8.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
6.73
Brak danych dla: białko jajka, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
1.35
Brak danych dla: białko jajka, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.74
117.48
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
101.02
202.04
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.21
Witamina C (mg)
18.05
36.10
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.34
Witamina E (mg)
0.39
0.77
Retinol (µg (mcg))
99.06
198.11
Tiamina (mg)
0.19
0.39
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Niacyna (mg)
1.55
3.10
Foliany (µg (mcg))
51.27
102.53
Beta karoten (µg (mcg))
22.30
44.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
32.91
65.83
Potas (mg)
193.56
387.12
Wapń (mg)
50.89
101.79
Fosfor (mg)
106.09
212.18
Magnez (mg)
15.00
30.01
Żelazo (mg)
1.99
3.98
Cynk (mg)
0.37
0.74
Miedź (mg)
0.09
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z truskawkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka z truskawkami

Koszt składników
53.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
400 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Truskawki
600 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Koszt składników
53.30