Przepis na szarlotka z kisielem cytrynowym krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

W malakserze umieść 300 g masła, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, 100 g cukru i śmietanę.

Rozdrobnij składniki do powstania kruszonki.

Wysyp ją na blat i zgnieć ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na patelni rozpuść 100g masła i dodaj jabłka i cynamon.

Smaż jabłka przez 10 minut.

Ciasto podziel na dwie części.

Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem.

Na ciasto wyłóż jabłka.

W misce umieść białka jaj, ubij na sztywną pianę, dodaj 200 g cukru i kisiel, zmiksuj do połączenia składników.

Wyłóż pianę na jabłka, a na nie zetrzyj drugą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Szarlotka z kisielem cytrynowym podana w naczyniu do zapiekania.
Szarlotka z kisielem cytrynowym
Koszt przygotowania dania
25.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
557 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
64

Szarlotka z kisielem cytrynowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce z kisielem cytrynowym

Szarlotka z kisielem cytrynowym to sprawdzony przepis, który pozwoli Ci upiec pyszne ciasto na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Przepis na szarlotkę z kisielem cytrynowym jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kwaśna 12%, proszek do pieczenia, jabłka, masło, kisiel cytrynowy, białka jaj, cynamon.

Jak zrobić szarlotkę z kisielem cytrynowym? W malakserze umieść masło, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i śmietanę. Rozdrobnij składniki do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zgnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka i cynamon. Smaż jabłka przez 10 minut. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Na ciasto wyłóż jabłka. W misce umieść białka jaj, ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i kisiel, zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż pianę na jabłka, a na nie zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, D, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo, sód, magnez i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Cynamon jest przyprawą korzeniową, która ma silne właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające.

Podsumowując pyszna szarlotka jest łatwa do przygotowania. Dobra szarlotka może być przechowywana przez 3-4 dni w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Do zrobienia szarlotki użyj najlepiej kwaśnych twardych jabłek, podkreślą one słodki smak ciasta.

Wartości odżywcze szarlotki z kisielem cytrynowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
253.27 kcal
557.18 kcal
Białko
3.99 g
8.79 g

Węglowodany w szarlotce z kisielem cytrynowym

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
29.84 g
65.64 g
Węglowodany przyswajalne
28.90 g
63.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
2.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
13.65 g
30.03 g
Tłuszcze nasycone
9.20 g
20.24 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.43 g
9.75 g

Witaminy w przepisie na szarlotka z kisielem cytrynowym

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
116.55 µg (mcg)
256.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E
0.48 mg
1.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol
113.33 µg (mcg)
249.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.35 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.32 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna
1.05 mg
2.31 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany
27.75 µg (mcg)
61.04 µg (mcg)
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten
34.60 µg (mcg)
76.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotka z kisielem cytrynowym

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
30.52 mg
67.14 mg
Potas
206.52 mg
454.34 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń
69.03 mg
151.87 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor
117.75 mg
259.04 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez
10.42 mg
22.93 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
2.36 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.28 mg
0.62 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z kisielem cytrynowym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z kisielem cytrynowym

Lista alergenów dla szarlotki z kisielem cytrynowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania szarlotki z kisielem cytrynowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Jabłko
1000 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kisiel (proszek)
40 g
cytrynowy
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
34.80
Jak oceniasz przepis na szarlotka z kisielem cytrynowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób