Przepis na jabłecznik z kisielem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Ciepłe masło umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Ciepłe masło umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masy dodaj jajka i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Obierz jabłka i zetrzyj na tarce.

Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i cynamon.

Wyłóż jabłka na ciasto.

Ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier, kisiel i zmiksuj.

Wyłóż pianę z jajek na jabłka.

Piecz w nagrzany do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na kawałki.

Jabłecznik z kisielem pokrojony na kawałki i podany na białym talrzyku.
Jabłecznik z kisielem
Koszt przygotowania dania
25.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
607 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Jabłecznik z kisielem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jabłeczniku z kisielem

Jabłecznik z kisielem to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które doskonale komponuje się podane z kawą i herbatą podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na jabłecznik z kisielem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jabłka, cynamon, mąka ziemniaczana, kisiel, jajka, białka jaj, proszek do pieczenia.

Jak zrobić jabłecznik z kisielem? Ciepłe masło umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i cynamon. Wyłóż jabłka na ciasto. Ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier, kisiel i zmiksuj. Wyłóż pianę z jajek na jabłka. Piecz w nagrzany do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Ciasto wystudź i pokrój na kawałki.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszny jabłecznik pieczony w piekarniku jest łatwy i szybki do wykonania. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów i są tańsze niż ciasta kupione w cukierni. Jabłecznik sprawdzi się jako deser dla dzieci i dorosłych. Jabłecznik jest dobry do spożycia prawie od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze jabłecznika z kisielem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
217.00 kcal
607.61 kcal
Białko
4.57 g
12.78 g

Węglowodany w jabłeczniku z kisielem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
31.37 g
87.83 g
Węglowodany przyswajalne
30.23 g
84.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
3.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
8.54 g
23.92 g
Tłuszcze nasycone
5.58 g
15.61 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.96 g
8.28 g

Witaminy w przepisie na jabłecznik z kisielem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
79.51 µg (mcg)
222.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
1.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol
77.12 µg (mcg)
215.92 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.42 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.46 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna
1.04 mg
2.90 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany
29.14 µg (mcg)
81.59 µg (mcg)
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten
24.30 µg (mcg)
68.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jabłecznik z kisielem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
35.28 mg
98.79 mg
Potas
213.38 mg
597.47 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń
60.95 mg
170.65 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor
122.57 mg
343.21 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez
10.93 mg
30.59 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
1.16 mg
3.24 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.34 mg
0.96 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z kisielem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jabłeczniku z kisielem

Lista alergenów dla jabłecznika z kisielem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania jabłecznika z kisielem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Jabłko
1200 g
6 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Koszt składników
38.10
Jak oceniasz przepis na jabłecznik z kisielem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób