Ciasto tulipan
- Jajko (7 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Kisiel (proszek) (80 g)
- Mak niebieski (50 g)
Przepis na ciasto tulipan krok po kroku
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Do białek stopniowo dodawaj ksylitol cały czas miksując.
Zmniejsz obroty miksera na niskie i stopniowo na przemiennie dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
Powstałą masę podziel na 4 części.
Do pierwszej dodaj dodatkowe 2 łyżki mąki i 3 żółtka jaj. Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do drugiej dodaj kakao i dwa żółtka i wylej na pierwszą warstwę.
Do trzeciej porcji ciasta dodaj kisiel i 2 żółtka i wylej na poprzednie warstwy.
Czwartą część wymieszaj z makiem i wylej na poprzednie warstwy.
Przekrój ciasto nożem wzdłuż formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 minut.
- Tradycyjne tiramisu
- Charlotte
- Szarlotka
- Ciasto zebra
- Milky way
- Murzynek
- Sernikobrownie z brzoskwiniami
- Ciasto krówkowe
- Szarlotka z kruszonką
- Tarta z jabłkami
- Placek z bananami
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Szarlotka z bezą
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Sernikobrownie z malinami
- Sernik japoński
- 3 bit bez pieczenia
- Ciasto kinder bueno
- Ciasto na walentynki
Więcej informacji na temat ciasta tulipan
Ciasto tulipan to popularne polskie ciasto znane przede wszystkim, ze swojego oryginalnego, charakterystycznego wyglądu. Ciężko stwierdzić skąd pochodzi i jak wygląda jego historia, jednak z pewnością wiele z nas pamięta to ciasto z podwieczorków i niedzielnych obiadków u babci. Dzięki wykorzystaniu 4 warstw, z których każda ma inny kolor oraz smak, ciasto tulipan nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole, dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie. Dlatego jest to świetna propozycja na wszelkie uroczystości i imprezy okolicznościowe w gronie rodziny, znajomych, czy przyjaciół. Ciasto tulipan sprawdzi się też jako słodki dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty lub poobiedni deser, czy podwieczorek. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek tulipan jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na ciasto tulipan będzie dla ciebie idealną wskazówką i inspiracją i krok po kroku przeprowadzi Cię przez wszystkie etapy przygotowania tego ciasta. Niestety, jest to ciasto dość czasochłonne ze względu na ilość warstw, ale efekt końcowy zdecydowanie jest wart tego czasu i trudu. W sumie wyróżnia się 4 warstwy - waniliową, kakaową, wiśniową oraz makową. Warstwę kakaową najlepiej przygotować z dodatkiem naturalnego, ciemnego kakao bez dodatku cukru. Warstwa wiśniowa będzie idealna jeśli przygotujesz ją z kisielem lub z galaretką wiśniową w proszku. Ostatnia warstwa przygotowywana jest z makiem niebieskim. Do ciasta możesz dodać także świeże wiśnie lub wiśnie w syropie, a także podawać je z kremem waniliowym, jogurtowym, śmietankowym lub mascarpone. Aby ograniczyć zawartość cukru oraz zmniejszyć kaloryczność ciasta polecamy Ci zastąpić tradycyjnie wykorzystywany cukier biały ksylitolem o mniejszej kaloryczności i indeksie glikemicznym. Ciasto tulipan przygotowywane jest na oleju roślinnym, przez co ma też mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych niż w przypadku przygotowania go na maśle. Koniecznie poznaj nasz przepis na najlepsze ciasto tulipan.
Alergeny w cieście tulipan
Lista alergenów dla ciasta tulipan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta tulipan
W ramach ograniczenia zawartość cukru oraz zmniejszenia kaloryczność dobrze jest zrezygnować z dodatku cukru i zastąpić go ksylitolem. Korzystne jest także wykorzystanie oleju roślinnego, zamiast masła przez co ma też mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.