Babka trójkolorowa

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka trójkolorowa podana na stole z jajkami i cukrem pudrem.
Babka trójkolorowa
Babka trójkolorowa to niezwykle smaczne ciasto, które sprawdzi się, gdy nie przepadasz za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Smakuje fantastycznie i jest bardzo prosta.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
460 kcal
Kcal w porcji
112 g
Wielkość porcji
92
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (170 g)
  • Olej rzepakowy (220 ml)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Kisiel (proszek) - pomarańczowy (70 g)
  • Kisiel (proszek) - truskawkowy (70 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babkę trójkolorową krok po kroku

Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę.

Żółtka ubij razem z cukrem. Dodawaj do nich olej, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.

Do masy z żółtek dodawaj delikatnie pianę z białek. Mieszaj powoli, by nie opadła.

Ciasto podziel na 3 części. 2 części wymieszaj z kisielami, a ostatnią z kakao.

Wlewaj do formy warstwami.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut.

Jak oceniasz przepis na babkę trójkolorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,7% osób

Więcej informacji na temat babki trójkolorowej

Babka trójkolorowa to niezwykle smaczne ciasto, które sprawdzi się, gdy nie przepadasz za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Smakuje fantastycznie i jest bardzo prosta.

Przepis na babkę trójkolorową to doskonały pomysł na wypiek na święta. Sprawdzi się idealnie na wielkanoc. Zrobisz ją w kilka chwil w piekarniku. Do jej przygotowania sprawdzi się jednak odpowiednia forma. Dzięki niej ciasto będzie miało piękny wygląd. Domowa babka dzięki temu będzie prezentować się na stole po prostu obłędnie. To dobra opcja na święta, gdyż to właśnie wtedy na stołach goszczą babki w przeróżnych formach. Ten pomysł na wspaniałe, ale również proste ciasto sprawdzi się również dla początkujących kucharzy. Jeśli upiecze się ją w formie, to sprawdzi się jako babka wielkanocna, a na co dzień wystarczy zwykła blacha. Ten prosty przepis jest najlepszym wyborem dla osób, które potrzebują ciasta pięknego, ale łatwego. Ze względu na trzy różne kolory przyciąga wzrok wszystkich. Choć może się wydawać, że jest przez to trudniejsza w wykonaniu, to jednak nie jest to prawda. Całość przygotujesz samodzielnie w kilka chwil. To ciasto, które świetnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli chcesz, możesz też eksperymentować z kolorami i smakami. Dzięki temu to ciasto nigdy Ci się nie znudzi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę trójkolorową, by była smaczna, tania i niezwykle piękna, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To pomysł na deser prosty, który tylko wygląda na tak skomplikowany. Całość zabiera tylko kilka minut. Będzie dobrym wyborem na co dzień, ale również od święta. Jako że jest to rodzaj babki, wspaniale sprawdzi się na święta wielkanocne. Całość jest prosta i szybka. To coś specjalnie dla wielbicieli domowych wypieków. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Czas pieczenia babki nie jest zbyt długi, jednak należy pamiętać, że należy go dostosować indywidualnie do posiadanego sprzętu kuchennego. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków.

Alergeny w babce trójkolorowej

Lista alergenów dla babki trójkolorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki trójkolorowej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(112g)
Energia (kcal)
411.02
460.34
Białko (g)
7.33
8.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(112g)
Węglowodany (g)
46.49
52.07
Węglowodany przyswajalne (g)
45.50
50.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(112g)
Tłuszcz (g)
22.45
25.14
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
19.42
21.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(112g)
Sód (mg)
57.75
64.68
Potas (mg)
151.41
169.58
Brak danych dla: kisiel (proszek), kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.03
45.95
Brak danych dla: kisiel (proszek), kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.29
2.57
Brak danych dla: kisiel (proszek), kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki trójkolorowej 92
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki trójkolorowej

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
170 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Olej rzepakowy
220 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.54
Za 220 ml
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Kisiel (proszek)
70 g
pomarańczowy
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 70 g
Kisiel (proszek)
70 g
truskawkowy
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 70 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
27.10